Identitatea de gen: eul corporal şi eul psihologic

Acesta este primul subiect al lecţiei de diriginţie pentru clasele XII-a în şcolile din Moldova. Pare a fi unul destul de greu formulat, dar în acest articol vom încerca mai întâi să definim termenii şi apoi să aducem claritate ce este identitatea de gen și cea trupească. Aşa dar…

identitatea de gen

Ce este identitatea de gen?

Dicţionarul DEX defineşte cuvântul „identitate” drept ansamblu de date prin care se identifică o persoană. Aceasta nu se referă doar la date cum ar fi culoarea părului, ochilor, pielii, înălţimea, greutatea, data naşterii, etc., ci şi calităţile de caracter. Când ne referim la gen, ne gândim la sexul unei persoane, adică bărbat sau femeie. Astfel, când zicem identitatea de gen, înseamnă ansamblu de date prin care o persoană se identifică pe sine ca şi bărbat sau femeie. Prin faptul că vorbim despre eul corporal şi eul psihologic, înseamnă că vrem să divizăm acest ansamblu de date care îl identifică pe cineva ca şi bărbat, sau ca şi femeie în calităţi corporale şi calităţi psihologice. Apropo, psuche, în limba greacă înseamnă suflet. Deci, dacă ar fi să formulăm subiectul nostru mai simplu, ar trebui să sune astfel: Care sunt calităţile trupeşti şi sufleteşti prin care o persoană se identifică ca şi bărbat sau femeie.

Identitatea trupească a bărbatului şi femeii

Aceasta este identitatea cea mai vizibilă care se vede clar de la naşterea fiecărei persoane. La naşterea oricărui copil, tatăl aşteaptă cu nerăbdare să audă cine s-a născut, un băieţel, sau o fetiţă, adică un bărbat, sau o femeie. Pe măsura creşterii copilului, aceste calităţi încep să se manifeste mai mult şi să se dezvolte. Uneori, la unele persoane se începe maturizarea mai repede, pe când la altele întârzie puţin. Aceasta ar putea pe unii băieţi să-i facă să nu se simtă bine, de exemplu când la prietenii lor deja au început să le crească mustăţile, sau li s-a făcut vocea mai bărbătească, pe când la ei încă nu se vede aceasta. O fată suferă şi mai mult când la colegele ei deja au început să se reliefeze calităţile feminine ale corpului iar le ea încă întârzie aceasta. Astfel, apare această criză de identitate, când crede că ar trebui să arate ca şi o femeie, iar ea arată ca şi copil. Problema aceasta pe unele fete le deranjează atât de mult încât încep să fie preocupate exagerat doar de acest subiect şi ajung să-şi creeze singure probleme mult mai mari. Unele încearcă să slăbească, şi aşa ajung să se îmbolnăvească grav. În ultima vreme am văzut că şi mulţi băieţi au ajuns să fie preocupaţi de felul cum arată la exterior şi din motivul acesta practică body-building, aşa un sport prin care urmăresc mai mult să-şi facă un exterior impresionant decât să-şi dezvolte calităţile fizice, iar unii au ajuns să se îmbolnăvească grav pentru că foloseau anumite suplimente alimentare tot cu acelaşi scop. Eu am sfătuit şi sfătui totdeauna pe adolescenţi şi tineri să nu dea o atenţie exagerată exteriorului, adică acestei identităţi corporale, ci să caute să crească în calitatea caracterului lor, care este mult mai de preţ înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Eul psihologic (sufletesc) trebuie să fie o prioritate

Când a scris ucenicului său Timotei şi i-a dat instrucţiuni cum să înveţe pe creştini în biserici, Apostolul Pavel i-a scris:

Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvinte femeilor care spun că sunt evlavioase. (1 Timotei 2:9-10)

Iar în epistola adresată lui Tit, apostolul a spus:

Sfătuieşte de asemenea pe tineri să fie cumpătaţi, şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. (Tit 2:6-7)

Cu părere de rău, în lumea care trăim, atât băieţii cât şi fetele sunt într-o mare criză de modele de feminitate sau de bărbăţie, aşa ca să poată identifica uşor şi urma aceste modele. Uneori se întâmplă că tinerii încep să urmeze exemplul cuiva care nici pe departe nu se potriveşte să fie model. Aceştia pot fi artişti, cântăreşti, sportivi sau cineva care are anumite rezultate şi slavă din pricina mijloacelor mass-media, dar care nici pe departe nu are caracterul unui bărbat, saa unei femei integre. Nu urma astfel de modele.

Într-un articol viitor intenţionez să prezint modelul biblic al feminităţii şi masculinităţii.