Cursul “Căsătorie fără regrete”. Lecţia V: Bărbatul model şi femeia model

Cum arata un barbat model, un barbat placut lui Dumnezeu si care sunt trasaturile caracteristice ale unui astfel de barbat? Cum se poarta un astfel de barbat acasa si in societate? Cum arata o femeie exemplu, o femeie care este placuta Domnului? Care este chemearea si lucrarea unei astfel de femei?

Sa observam si sa meditam asupra textului din Biblie, scris in cartea Proverbe 31:10-31. Vreau sa observati ca acest text este adresat unui barbat (Prov.31:1)…si-i invata pe barbati ceea ce mamele lor ar fi trebuit sa ii invete. Te rog, insa, sa nu citesti textul si apoi sa-l compari cu sotia, verset cu verset, ca sa vezi unde a gresit. Mai de graba, studiaza textul tocmai ca sa-ti apreciezi mai mult sotia si de-asemenea sa-ti pui intrebarea: „Cum as putea sa-mi ajut sotia ca sa-i fie mai usor sa-si implineasca rolul?”. Citeste tot ceea ce este in stare sa faca o femeie. Daca „vasul mai slab” este in stare sa faca tot ce spune textul acesta, atunci cu cat mai mult poti face tu, ca barbat!

Femeia cinstita:

 • Este mai de pret decat margaritarele;
 • Inima barbatului se increde in ea;
 • Nu duce lipsa de venituri;
 • Ea ii face bine barbatului, si nu rau, in toate zilele vietii sale;
 • Lucreaza cu maini harnice;
 • Este ca o corabie de negot, de departe isi aduce painea;
 • Se scoala cand este inca noapte, da hrana casei sale, imparte lucrul de peste zi slujnicilor sale;
 • Se gandeste la un ogor si il cumpara; din rodul muncii ei sadeste o vie;
 • Ea isi incinge mainile cu putere si isi oteleste bratele;
 • Lumina ei nu se stinge noaptea, munca ii merge bine;
 • Ea pune mina pe furca si degetele ei tin fusul;
 • Ea isi intinde mina catre cel nenorocit, isi intinde bratul catre cel lipsit;
 • Nu se teme de zapada pentru casa ei, caici casa ei este imbracata cu carmiziu;
 • Ea isi face invelitori;
 • Barbatul ei este bine vazut la porti, cand sade cu batranii tarii;
 • Ea face camasi si le vinde, si da cingatori negustorului;
 • Este imbracata cu tarie si slava, si rade de ziua de maine;
 • Ea deschide gura cu intelepciune, si invataturi placute ii sunt pe limba;
 • Ea vegheaza asupra celor ce se peterc in casa ei, si nu mananca paine lenevirii;
 • Fiii ei se scoala si o numesc fericita; barbatul ei se scoala si-i aduce laude zicand: „Multe fete au o purtare cinstita, dar tu le intreci pe toate”;
 • Femeia care se teme de Domnul va fi laudata.

Daca esti femeie, citeste din nou aceste caracteristici si vezi unde anume trebuie sa te indrepti si ce masuri vei lua ca sa fii ceea ce vrea Domnul sa fii.

Daca esti barbat, noteaza-ti versetele care se potrivesc cu sotia ta . Nu uita s-o complimentezi pentru diferitele aspecte ale caracterului si atitudinilor ei. Nici nu iti dai seama cat de mult valoreaza acest lucru pentru ea…pentru ca o femeie multumita va cauta si mai mult sa fie pe placul sotului ei. Avand in vedere cele de mai sus, iti mai aduci aminte cand i-ai spus ultima oara si i-ai multumit ca a facut curatenie in casa? …i-ai multumit ca ti-a spalat rufele si ti le-a calcat?…i-ai multamit ca mincarea a fost buna?…i-au multumit ca s-a ingrijit de copii?… i-ai adus acasa un buchet de flori pentru ca o iubesti?, s.a.m.d. Depinde de tine sa o faci pe sotia ta fericita. Poate n-ai mai facut niciodata asa ceva si parca te jenezi sa incepi sa-ti lauzi sotia?. Ajut-o sa se simta multumita si apreciata…aceasta este tot ceea ce doreste de la tine ca sa se simta in siguranta linga barbatul ei. Iubeste-o, apar-o, sprijineste-o, este a TA!

Sa trecem acum la tabloul barbatului. S-ar parea ca porunca principala pe care o da Dumnezeu barbatului in Efeseni 5:25 este sa-si iubeasca nevasta ca si Hristos Biserica. Dar, asa cum Proverbe 31 o descrie pe femeia model, tot asa exista locuri din Sfintele Scripturi care dau o calificare barbatului-model. Sa citim 1Timotei3:1-7, Tit1:5-9, Tit2:1-2, 6-8, 3:1-2, 9-11 si sa scriem sub forma de lista tot ce invatam din caracteristicile care descriu un episcop, un presbiter, un diacon, sau in general, un barbat placut lui Dumnezeu.

 • Episcop: Fara prihana (sau vorbit de bine); barbatul unei singure neveste; cumpatat (sau echilibrat); intelept; vrednic de cinste (sau om respectabil); primitor de oaspeti; in stare sa invete pe altii; sa nu fie betiv; sa nu fie bataus; sa nu fie doritor de castig marsav; sa fie bland; sa nu fie gilcevitor (sau certaret); sa nu fie iubitor de bani; sa-si administreze bine casa; sa-si tina copiii in supunere cu toata cuviinta; sa nu fie intors la Dumnezeu de curand; sa aiba o buna marturie din partea celor de afara; econom al lui Dumnezeu; nu incapatanat; nemanios; nededat la vin; drept; sfant; infrinat; sa se tina de Cuvantul adevarat; sa fie in stare sa sfatuiasca in invatatura sanatoasa; sa infrunte pe protivnici.
 • Presbiter: Fara prihana; barbat al unei singure femei; avand copiii credinciosi, care sa nu fie invinuiti de destrabalare sau neascultare; sa fie treji; vrednici de cinste; cumpatati; sanatosi in credinta, dragoste si rabdare; sa se departeze de cei ce aduc dezbinari; sa se fereasca de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si de ciorovaieli privitor la Lege.
 • Diacon: Cinstit; nu cu doua feţe; nu bautori de mult vin; nu doritori de castig marsav; pastratori ai tainei credintei intr-un cuget curat; fara prihana; sa fie cercetati mai intai; barbati ale unei singure neveste; sa stie sa-si carmuiasca bine copiii si casele lor.
 • Tinerii: Sa fie cumpatati; pilde in fapte bune; curati si vrednici in invatatura; sa aiba o vorbire sanatoasa si fara cusur.
 • Robii (sau angajatii): sa fie supusi stapanilor si dregatorilor; sa-i asculte si sa fie gata sa faca orice lucru bun; sa nu vorbeasca de rau pe nimeni; sa nu fie certareti; cumpatati; plini de blindeta fata de tori oamenii; intai in fapte bune.

Daca esti sot, citeste lista cu trasaturile de mai sus si noteaza-ti unde trebuie sa-ti indrepti purtarea. Tot ce-ai invatat trebuie pus in practica.

Daca esti sotie, roaga-te ca sotul tau sa poata deveni un om cu totul placut Lui. Apoi uita-te la tine insati…examinindu-ti comportarea si atitudinea de sotie.

 • Ii faci mereu sotului tau observatii ca lucreaza prea mult in loc sa vina acasa? Daca da, ajuta-l sa se simta cat se poate de bine acasa. Scrie-ti ce crezi ca i-ar face placere sotului tau atunci cand vine acasa ca sa-l faca sa se simta bine si sa-i placa sa vina acasa cu bucurie.
 • Ii amintesti oare mereu sotului de lucrurile care ai vrea sa le ai sau pe care altii le au si tu nu? Nu uita ca aceste dorinte ale tale il fac pe barbat sa munceasca si mai mult ca sa ti le poata cumpara. Ce ai vrea mai mult sa ai: un sot si un tata care se ocupa de tine si peterece timp cu copii sau lucruri materiale?
 • Il ajuti pe sotul tau sa te iubeasca fiindu-i mereu supusa si respectuaosa? Sau mereu pui la indoiala hotararile pe care le ia? Nu uita sa-ti lauzi sotul pentru hotararile pe care le-a luat sau pentru felul in care conduce casa. Roaga-l pe Domnul sa-l ajute sa ia hotarari intelepte, nu cauta niciodata sa fii tu capul familiei. Nu uita ca Domnul Isus este „Capul barbatului” deci si al sotului tau. Barbatul a fost facut de Dumnezeu sa fie capul familiei si pe el il va trage la raspundere Dumnezeu pentru aceasta.
 • Dupa cum am vazut, sotia trebuie  sa-si respecte sotul? Iti respecti si-ti admiri sotul? Sau ii arati lipsa de respect inaintea altora? Iti compari barbatul cu altii si ii faci observatie daca nu e ca altii? Scrie-ti te rog ce parti bune are sotul tau si gandeste-te mereu la ele si nu la cele negative. Cand ultima data i-ai facut complimente? Poate e cazul sa incepi chiar astazi?
 • Cat esti de feminina? Arati, mirosi si te comporti feminin? Ii dai sotului tau posibilitatea sa te indrageasca? Esti tandra cu sotul tau?
 • Esti dulce cu sotul tau? Cu alte cuvinte este o placere pentru el sa fie in jurul tau? Nu i te plange mereu, nu fi in continuu nemultumita, negativa. Fii o sotie pozitiva, placuta, iubitoare , zambitoare, multumitoare.

Acuma sa scriem tot ce-am invatat la lectia de azi in Tabelele ROLUL BARBATULUI si ROLUL FEMEII, pe care am inceput sa le completam la lectiile anterioare.

Nu- asa ca a fost o lectie binecuvintata? Te incurajez sa nu te lasi biruit (a) desi ai un drum lung de facut. Asa ca mergi cu curaj inainte.