Haideți să fim oameni! Reflecții asupra cazului de tentativă de suicid de la Chișinău

Săptâmâna aceasta presa de la Chișinău a difuzat două cazuri de tentativă de suicid. Eu mă voi referi doar la primul în acest articol. Este vorba despre un tânăr care a amenințat că-și va pune capăt zilelor. Din fericire, primarul Dorin Chirtoacă a reușit să-l convingă pe tânăr să renunțe la această idee. Din spusele lui Chirtoacă, tânărul ar fi mers la acest pas din disperare, pentru că nu are un loc de trai, a pierdut serviciul, și altele. Primarul a promis că-l va ajuta cu ce va putea pe băiat ca să depășească această situație. Am urmărit cu atenție toată operațiunea de salvare și vreau să împărtășesc câteva gânduri legate de acest caz.

Trebuie să mărturisesc că sunt mândru de primarul nostru, care s-a comportat ca un adevărat om, un erou, dacă vreți. Ar fi putut găsi multe scuze: că nu e treaba lui, ci a specialiștilor din domeniu; că e ocupat de alte lucruri, nu mai puțin importante pentru capitală, mai ales că tocmai se întorsese dintr-o călătorie din București ș.a. Cu toate acestea, el a pus viața acestui om mai presus de alte chestiuni și a intervenit, cu prețul riscului, folosindu-și înțelept poziția de primar. Modest este și comentariul său pe marginea acestui caz, plasat de el pe pagina sa de Facebook:

Consider ca nu am făcut altceva decât să-mi fac datoria în primul rând de om, dar și de primar. Dacă Dumnezeu îți dă viață și mai ales te și salvează de câteva ori de la moarte (cum a fost cu mine cel putin de 2-3 ori până acum), aceasta înseamnă că și tu, la rândul tău, trebuie să încerci să faci la fel cu alți oameni.

Aceste cuvinte ale primarului mi-au amintit de un pasaj din epistola lui Pavel către Corinteni. Atunci când Dumnezeu ne ajută în greutățile noastre, suntem în stare să-i mângâiem și pe alții care trec prin aceleași probleme ca și noi.

Binecuvîntat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mîngîieri, care ne mîngîie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mîngîierea cu care noi înşine sîntem mîngîiaţi de Dumnezeu, să putem mîngîia pe ceice se află în vreun necaz! (2 Corinteni 1:3-4)

Tare m-am întristat, însă, să văd cu cât dispreț primarul a fost tratat de unii oponenți politici. Nu înțeleg cum poți afirma că operațiunea de salvare a fost o înscenare?

„Ce faci când lumea te acuză de moartea a 4 oameni în localul „La Soacra”? Înscenezi salvarea altui om, pentru a schimba accentele. PR simplu, ca e2:e4. Un PR foarte ipocrit și cinic, în stilul lui Chirtoacă”, a scris politicianul Igor Dodon pe contul său de Facebook.

Nu caut să-l apăr pe Chirtoacă în cazul incidentului de la cafeneaua “La Soacra”, e un alt subiect pe care nu vreau să-l dezvolt aici, dar să declari că totul a fost înscenat e ridicol, după părerea mea. E ridicol să politizezi astfel de subiecte sensibile, dle Dodon. Nu e frumos, pur omenește. Dacă tare vă pasă de viața oamenilor, de ce nu ați mers dvs să salvați acest tânăr disperat?  

Aceeași lipsă de bun simț și etică profesională am observat-o și la unii jurnaliști, care, după ce primarul s-a coborât cu tânărul de pe construcție, au început să-i adreseze, de față cu băiatul, întrebări provocatoare de genul: “Cum puteți comenta discuțiile pe marginea construcțiilor ilegale, în timp ce dvs vă ocupați de salvarea oamenilor?” Stimată jurnalistă, cum puteți adresa așa gen de întrebări în astfel de situații? Dar dacă în locul acestui băiat ar fi fost, ferește Doamne, o rudă de-a dumneavoastră? Mă iertați, domnișoară, dar este o lipsă de educație elementară. 

În acest sens, vreau să fac un apel către politicieni și instituțiile mass-media, ca să nu exploreze subiecte legat de suicid în interese de partid sau în alte scopuri. Haideți să fim prudenți și să dăm dovadă de maturitate și de cei șapte ani de acasă. Avem de a face cu persoane care trec prin depresii profunde, care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră, dar nu de atitudine de dispreț. Haideți să fim oameni!