Gheorghe Paladi, academician-ginecolog: “Numărul oficial al avorturilor în țara noastră trebuie înmulțit la 3 sau chiar la 4”

Dacă săptămâna trecută scriam că în țara noastră se fac oficial circa 40 de avorturi în fiecare zi (15 mii pe an), atunci după discuția pe care am avut-o recent cu academicianul Gheorghe Paladi, șeful secției Ginecologie și Obstetrică de la Spitalul municipal Nr.1, am înțeles că trebuie să înmulțesc această cifră la 3 sau chiar la 4. Asta pentru că, spune academicianul, cele mai multe întreruperi de sarcină nu sunt înregistrate oficial. Mai mult decât atât, nu sunt trecute în statistica oficială nici avorturile care se efectuează în clinicile private și nici cele medicamentoase. Cât privește pastilele avortive, acestea sunt eliberate în farmacii fără nici o prescripție medicală și nici un control ceea ce, potrivit lui Paladi, constituie un lucru grav.

Dacă așa stau lucrurile, atunci numărul zilnic de avorturi e mult, mult mai mare decât cel declarat. Ar fi peste 60 de mii de avorturi pe an, adică 160 pe zi sau 7 la oră. Este o realitate cât se poate de tristă, având în vedere că acest număr întrece de circa 2 ori numărul de nașteri în țara noastră, care constituie 34 de mii pe an. Mai trist este că nimeni nu vede o problemă în asta și că toate eforturile statului sunt îndreptate spre asigurarea întreruperilor de sarcină inofensive, și nu spre descurajarea avorturilor, având în vedere, cel puțin, că operația de întrerupere a sarcinii este foare periculoasă pentru sănătatea fizică a femeii, iar cel mai important este că acest act prezintă, de fapt, o întrerupere a vieții copilului nenăscut, care nu se poate proteja.

Mi-aș dori ca, în acest aspect, Moldova să-și ia drept de modele așa țări ca Irlanda, Malta, Ungaria sau Polonia care recunosc, în legislațiile sale, că viața omului începe din momentul concepției. Dar cel mai mult mi-aș dori ca țara mea să se conducă de dreptarul învățăturii sănătoase, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Dar ca acest lucru să se întâmple noi, creștinii, trebuie să ne facem bine misiunea noastră pe pământ, vestind oamenilor Evanghelia și făcând din ei ucenici ai lui Hristos.