Pentru înregistrarea unei biserici în Indonezia, legislația impune să fie un grup de 80 de credincioși și aceasta nu este suficient. Ca să fie și mai dificilă deschierea unei biserici, prin lege se cere ca să fie prezentată lista cu semnăturile a 60 de vecini care își dau aprobarea, lucru deosebit de complicat într-o țară cu cea mai mare populație musulmană din lumea întreagă. Musulmanii alcătuiesc 85% din cele 238 de milioane de locuitori, iar creștinilor le revine 12%. Chiar dacă sunt ridicate astfel de obstacole, Evanghelia înaintează și bisericile se plantează. Pastorul Toma a mers cu soția și cei doi copii într-o zonă a orașului și au fost alungați de acolo. Dar, ei nu au disperat și au căutat o altă locație, unde au început serviciile divine. În primele trei săptămâni vecinii zilnic aruncau cu pietre în ei. Totuși, nu au cedat. Acum în camera unde stau ei cu copiii se adună o biserică alcătuită din 40 de credincioși.
Când am intrat, soția pastorului Toma tocmai îi învăța pe copilași din Sfintele Scripturi. Fetița lor citește Biblia zilnic și apoi într-un jurnal scrie concluziile pe care le face.
Acum pastorul este foarte fericit că va putea să studieze cu întreaga biserică Epistola lui Pavel către Tit, căci a trecut pregătirea necesară împreună cu alți pastori și plantatori de biserici la seminarul pe care l-am condus în orașul Parapat.
Fiind profesor la Institutul Haggai, am avut privilegiul și bucuria să predau în fiecare an cursul “Modele Biblice și Contemporane de Evanghelizare” liderilor creștini cheie din diferite țări ale lumii. Unul din studenți a fost pastorul Samuel din Indonezia, care a dorit să predau acest curs și pastorilor din țara lui. Cu prilejul acesta, am dorit să-i învățăm pe pastori și metoda inductivă de studiere a Biblie. Pentru aceasta pastorul Samuel a tradus cursul de studiu al Epistolei lui Pavel către Tit.
Astfel, în luna septembrie, am mers cu învățătorii mei, Mia și Costel Oglice, ca să conducem conferința pe insula Sumatra, acolo unde în anul 2010 au murit din pricina cutremurului și apoi tsunami aproape 300.000 de oameni. Teritoriul Indoneziei este alcătuit din 17.508 insule, dintre care 6000 sunt nelocuite. Sumatra este una din cele mai mari din aceste insule. După un drum lung am aterizat în orașul Medan de unde apoi am mers cu mașina 5 ore până în orașul Parapat, care se află pe malul celui mai mare lac vulcanic din lume – Toba. Acolo deja ne așteptam 60 de pastori și plantatori de biserici. Chiar dacă am ajuns acolo la orele 3 spre dimineață, ne-am odihnit puțin și la orele 9 am început conferința.
Învățătorii mei, Mia și Costel Oglice, au predat Epistola lui Tit și eu am condus cursul despre metodele de evanghelizare. Participanții erau încântați să învețe cum se studiază Biblia inductiv și cât de ușor poți să înțelegi Cuvântul lui Dumnezeu când înveți astfel. Toți ei au plecat plini de dorință să predea acest curs în bisericile din localitățile lor.
Am rămas impresionați să auzim despre lucrarea pe care o fac pastorii împreună cu soțiile lor. În timp ce soțul ei conduce biserica din oraș, sora Estera a fondat o grădiniță creștină pe lângă biserică și apoi a mers în satele îndepărtate, unde a dat start altor 3 grădinițe pentru copii. De la o localitate la alta se deplasesază cu motocicleta și nu o singură dată a fost urmărită în junglă de animale sălbatice, șerpi și chiar un tigru. Dar acasta nu a oprit-o din lucrarea ei și continuă să le slujească celor peste 1000 de copii. A rămas încântată de manualul “English for a New Life for Kids” și așteaptă cu nerăbdare să începem pregătirea profesorilor în țara lor, ca să poată aplica materialul și la grădinițele pe care le conduce, dar și în biserici.
Un alt proiect de care au rămas încântați pastorii și pe care doresc să-l începem cât mai curând este Școala Timotei. Ei lucrează cu un număr mare de adolescenți și tineri și doresc să-i pregătească intensiv pentru lucrarea de misiune și astfel să se lărgească lucrarea din aria lor. Acum pastorul Samuel urmează să traducă cărțile “Doamne, învață-mă să studiez Biblia” și Iosif, ca să poată fi predată prima sesiune. Rugați-vă împreună cu noi pentru ca în Indonezia să începem cât mai curând Școala Timotei și facultatea de pregătire a profesorilor de limbă engleză din cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Eurasia.
Conferința a fost finanțată de misiunea International Christian Mission Malaysia și ne-am bucurat să-l avem împreună cu noi pe coordonatorul internațional, Dorai Raju, care ne-a făcut invitația să vizităm și alte țări pentru a face conferința ca aceasta.
Cei mai mulți din participanții la conferință fac parte din tribul Batak și locuiesc în jurul lacului Toba, alcătuind o populație de 6 milioane. Străbunii lor au fost canibali feroce. Când cineva dintre ei făcea o faptă pe care o calificau ca și crimă, făceau în sat o judecată și pe criminal în condamnau la moarte. Apoi, îi tăiau capul și îl duceau căpeteniei lor, iar trupul îl împărțeau între ei și îl mâncau. Când au venit primii misionari americani, Henry Lyman și Samuel Munson, în 1834 oamenii din tribul Batak i-au omorât și i-au mâncat, crezând că aceștia au fost fii de zei și prin faptul că i-au mâncat vor avea putere de zei. Mai târziu a venit misionarul german luteran, Ludwig Nommensen, care a reușit să învețe obiceiurile tribului Batak, să le propovăduiască Evanghelia și să facă din ei ucenicii lui Hristos. Fratele Comar care ne-a slujit cu multă dragoste cu mașina în timpul deplasărilor noastre este tot din tribul Batak.
La întoarcerea spre casă, am făcut iar 5 ore cu mașina prin junglă și prin sate și, pentru că a fost ziua, am putut să vedem țara. Maimuțele din junglă au ieșit curioase să ne privească.
Apoi, am trecut pe lângă plantațiile cu copaci de cauciuc ale companiei Good Year, căci Indonezia este unul din cei mai mari producători de cauciuc din lume.
Au urmat plantații de palmieri din care se extrage ulei alimentar.
Pe când stăteam la masă în familia pastorului Samuel, acesta ne-a povestit despre Ahok, guvernatorul Jakartei, care este creștin și pe care Dumnezeu îl folosește cu putere. Fiind un businessman onest dar foarte prosper, Dumnezeu l-a chemat să se implice în viața politică. Atât timp cât s-a împotrivit, a suferit de o boală care îl împiedica să se miște și, în ziua când a luat hotărârea să asculte de chemarea lui Dumnezeu, a putut să meargă din nou. La început a fost primar al unei localități mai mic, apoi primarul Jakartei și apoi a devenit guvernator al întregii regiuni.
Fiind un om modest, a făcut ca în țara unde corupția este o mare problemă, să fie expuse public toate cheltuielile unde merg banii publici și a căutat să îndrepte acești bani spre nevoile reale ale oamenilor. Dușmanii lui, văzând că va învinge iar la alegeri, au început să speculeze pe factorul religios și să le spună musulmanilor că nu pot vota un creștin conform Coranului. Ahok a spus într-un discurs public că nu scrie în Coran aceasta și că este important să fie votat un om onest. Dușmanii lui au luat această afirmație ca și motiv să-l învinuască de blasfemie și să-l condamne la 2 ani de închisoare. Ahok a primit lucrul acesta ca din mâna lui Dumnezeu și a mers doar cu Biblia la închisoare, unde acum le vestește Evanghelia celorlalți întemnițați, printre care sunt și foști teroriști. Când i-a fost oferită posibilitatea eliberări cu prilejul unei amnistieri, Ahok a refuzat și a ales să-și ducă termenul până la capăt și se presupune că a făcut aceasta ca să poată propovădui mai departe celor din închisoare. Iată un om care știe să folosească orice împrejurări pentru Hristos.
În timpul aflării noastare acolo, tocmai s-a întâmplat din nou o mare nenorocire pe insula Sulawesi, unde din pricina cutremurului și tsunami au murit peste 1230 de oameni. Mulțumim Domnului care ne-a protejat și tuturor celor care v-ați rugat pentru noi, căci am primit mesaje de la voi și chiar am pus o postare pe profilul meu de Facebook ca să știți că eram bine. Continuați să vă rugați împreună cu noi pentru familiile celor decedați pe insula Sulawesi, pentru lucrarea din Indonezia, pentru traducerea celor două cărți de studiu biblic inductiv și pentru începerea pregătiri profesorilor de limbă engleză și a Școlii Timotei. De asemenea, rugați-vă și pentru pastorul Toma ca să poată veni la Centrul Euroasiatic de Studiu Biblic Inductiv de la Surduc, România unde, începând cu sesiunea din februarie 2019, vom da start pregătirii profesorilor pentru facultatea de computere a institutului. Dacă sunteți interesați de această pregătire sau de alte programe și proiecte ale misiunii Precept Ministries Eurasia contactați-ne la info@precept.md sau la numărul de telefon +(373)69966779. Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Vasile Filat