Este bine pentru creştini să practice Yoga?

Întrebare:

Ce credeţi despre yoga? Este aceasta o practică bună pentru organism? De multe ori am avut propuneri să încerc să mă duc la yoga, dar am ezitat… Va fi oare plăcut aceasta în faţa Domnului?

Yoga îşi trage originile din practicile religioase ale Hinduismului şi apoi a fost preluată şi în Budism, Jainism si chiar Sufismul din Islam o practică în anumite forme.

Yoghini la templul Pashu-Pati in Kathmandu, Nepal

Termenul “yoga” din Sanscrită înseamnă “control”, “înfrânare” sau “unitate”. Yoga este una din cele 6 şcoli de bază ale Hinduismului şi este un sistem complex, care are la bază meditaţia transcendentală. Meditaţia nu este altceva decât concentrarea gândirii şi nu este rea pana la o anumită treaptă. De altfel, toţi noi trebuie să ne concentrăm gândirea pentru anumite sarcini, fie la servici, fie acasă sau când studiem Sfintele Scripturi sau ne rugăm. Problema cu meditaţia din Yoga este că e transcendentală, adică o meditaţie prin care omul îşi concentrează gândirea la divinitate, la ceea ce depăşeşte limitele creaţiei. Şi dacă nu este închinare către Dumnezeul adevărat, atunci meditaţia aceasta devine o închinare la idoli pe care oamenii şi-i creează singuri în minte sau îi preiau de la alţi oameni, din sistemele religioase, etc. Când am fost în Nepal, unde Hinduismul este religia majoritară, din cele ce mi s-a spus am făcut socoteala că la fiecare cetăţean al ţării reveneau câte 15 zei, adică idoli. Şi idolii cei mai răspândiţi stau în poziţii de yoga şi meditează…

Idol Hindus in poza Yoga

Ramura de Yoga care este răspândită în lumea vestului este Hatha Yoga şi  are la bază exerciţii de respiraţie, asane (adică acele poze diferite) şi meditaţia transcendentală. Chiar dacă cei mai mulţi oameni sunt pasionaţi de exerciţiile fizice din Yoga, este mare pericolul să alunece pe panta meditaţiei transcendentale care in esenţă este o închinare la idoli.

Vă recomand în această privinţă să faceţi rost de cartea lui Rabi Maharaj “Moartea unui guru”.