Este acceptabil pentru un creștin să facă facultate de Psihologie?

 

Întrebare:

 

Un creștin care a făcut facultatea de Psihologie mi-a spus că până la vârsta de 3 ani în copil trebuie dezvoltat egoismul. Mi-a părut straniu acest lucru. Ce credeți despre aceasta și cât de acceptabil pentru creștini este să facă facultate de Psihologie pentru a deveni consilieri?

 

Psihologia este știința care studiază sufletul omului. Sună frumos, dar cine cunoaște sufletul omului mai bine decît omul însuși? Sigur, Dumnezeu! Deci, ajutorul trebuie căutat în primul rînd la Dumnezeu, nu la psihologi. Însuși Domnul Isus a spus așa:

 

Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă(Matei 11:28)

Egoismul este păcat

Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să- şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blîndeţa înţelepciunii! Dar dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pămîntească, firească (Greceşte: sufletească), drăcească. Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele. Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pașnică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică. Şi roada neprihănirii este sămănată în pace pentru cei ce fac pace. (Iacov 3:13-18)

 

Duh de ceartă din greacă este tradus în felul următor – ἐριθεία eritheia, care înseamnă rivalitate, dorința de a fi superior, ambiție, egoism. Din acest text putem conclude că egoismul este o calitate a înțelepciunii pământești, drăcești și, de fapt, este păcat. Să dezvolți într-un copil păcatul egoismului sau orice alt fel de păcat este de-a dreptul neînțelept. Până la vârsta de 3 ani nu ai nevoie să-l înveți pe copil să fie egoist, căci acesta prevalează din plin. Dimpotrivă, egoismul trebuie stârpit, nu dezvoltat. Priviți la copiii mici care se joacă împreună. Ei nu vor să se împartă cu jucăriile lor, a luat unul o jucărie, neapărat și celălat o vrea și se încep țipete și plînsete. Mai dezvoltăm un pic această calitate și creștem teroriști la noi în casă. 

 

Egoismul trebuie pedepsit

Pentru ca copilul să crească un om matur spiritual, trebuie să-l educăm, învățăm despre înțelepciunea de sus și când e necesar, să-l pedepsim așa cum ne învață Cuvântul lui Dumnezeu.

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea.(Proverbe 22:6)

 

În altă parte Scriptura mai spune așa:

 

Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va deslipi de el.(Proverbe 22:15)

 

Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale. Cînd se înmulţesc cei răi, se înmulţeşte şi păcatul, dar cei buni le vor vedea căderea. Pedepseşte- ţi fiul, şi el îţi va da odihnă, şi îţi va aduce desfătare sufletului (Proverbe 29:15-17)

 

Ce spun psihologii

Cât privește a doua parte a întrebării dumneavoastră, sunt păreri împărțite. Eu am întâlnit oameni care au terminat facultatea de Psihologie, dar pentru că au stat în Cuvântul lui Dumnezeu, au putut face un descernământ cu privire la unele teorii. Sunt psihologi creștini care și-au folosit studiile pentru a ajuta pe credincioși să-și protejeze familia și pentru a da slavă lui Hristos. Dar, în același timp, sunt și unii care  pot face afirmații precum că un copil nu poate lua decizii independente până la vârsta de 18 ani. 

Consilierea creștină se deosebește de cea din lume prin faptul că învață din Biblie cum să consilieze. Deci, un creștin, chiar dacă merge la facultatea de Psihologie, va face studiu biblic regulat și va folosi Scriptura pentru a ajuta pe cineva.