Este păcat pentru femei să poarte bijuterii?

Este păcat pentru femei să poarte bijuterii - ce spune Cuvântul lui Dumnezeu?

Este păcat pentru femei să poarte bijuterii – acesta este subiectul articolului .

Întrebare:

Vă rog să-mi răspundeţi la o întrebare: este păcat să poţi cercei? Dacă da, de ce? Şi dacă nu, de ce nu? Mulţumesc.

Să nu trecem peste ce este scris

Este cunoscut că privitor la acest subiect multe biserici şi confesiuni au păreri diferite şi împărţite, dar Dumnezeu nu spune în Biblie că purtatul bijuteriilor este păcat.

Cei care sunt de părerea că femeile nu trebuie să poarte nici un fel de bijuterii, argumentează cu următorul verset din Epistola 1 a Apostolului Petru:

Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:3-6)

Dar, la citirea atentă, vedem că nu putem accepta o astfel de interpretare a textului. Pentru că dacă spunem în baza celor citite că femeilor categoric le este interzis să poarte bijuterii , atunci, cum rămâne cu celelalte lucruri trecute în listă aici cum sunt împletirea părului şi îmbrăcarea hainelor? Am auzit şi despre predicatori care interziceau categoric femeilor să-şi împletească părul, pornind de la acest verset. Ferească Domnul să aplice acelaşi principiu şi la următorul lucru din listă, adică îmbrăcarea hainelor…

Podoaba exterioară să nu fie prioritate sau obsesie

Acesta este adevărul pe care vrea să-l comunice Apostolul Petru, prin contrast, în acest pasaj. Adică, nu cumva o femeie să fie mai mult preocupată de felul cum se împodobeşte în exterior (haine, bijuterii şi împletirea părului) decât de împodobirea în omul dinlăuntru care stă în transformarea caracterului. Dumnezeu aşteaptă de la femeile creştine să se îmbrace şi să se împodobească cu înţelepciune, dar nu aşa ca podoaba de afară să lase în umbră adevărata podoabă, care stă în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit.

Recent am auzit despre cineva care se plângea că nu poate ajuta financiar pe cineva din familie care se aflau în probleme mari, dar în acelaşi timp, depunea tot efortul să-şi cumpere un inel frumos şi mare de aur. Cred că acesta este un caz la care se aplică cele spuse în Scripturi.

Dumnezeu şi-a împodobit iubita

În cartea proorocului Ezechiel, Dumnezeu compară relaţia sa cu poporul Israel, cu relaţia dintre un bărbat şi soţia lui iubită. Iată cum descrie Dumnezeu această relaţie:

Ţi-am dat haine cusute cu fir şi o încălţăminte de piele de viţel de mare, te-am încins cu in subţire şi te-am îmbrăcat în mătase. Te-am împodobit cu scule scumpe, ţi-am pus brăţări la mână şi o salbă la gât; ţi-am pus o verigă în nas, cercei în urechi şi o cunună minunată pe cap. Astfel, ai fost împodobită cu aur şi cu argint şi ai fost îmbrăcată cu in subţire, cu mătase şi cusături cu fir. Ai mâncat floarea făinii, miere şi untdelemn. Erai de o frumuseţe desăvârşită, ba ajunseseşi chiar împărăteasă. Ţi s-a dus vestea printre neamuri pentru frumuseţea ta; căci era desăvârşită de tot, datorită strălucirii cu care te împodobisem, zice Domnul Dumnezeu. (Ezechiel 16:10-14)

Dar…

Frumuseţea exterioară poate deveni o cursă pentru suflet

Aşa s-a întâmplat cu Israel, iubita lui Dumnezeu, după cum scrie în continuarea aceluiaşi text:

Dar te-ai încrezut în frumuseţea ta şi ai curvit la adăpostul numelui tău celui mare; ţi-ai revărsat curviile înaintea tuturor trecătorilor şi te-ai dat lor. (Ezechiel 16:15)

Ce valoare au bijuteriile pentru tine? Ce loc ocupă ele în lista priorităţilor tale? Ce mesaj comunici oamenilor prin bijuteriile care le porţi, sau nu le porţi?

Citeşte şi o altă opinie.

Ce crezi tu despre purtatul bijuteriilor?