Este îngăduit unui preot ortodox să se distreze într-un club de noapte?

Am rămas profund șocat de comentariile de astăzi ale secretarului Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, la imaginile difuzate de postul de televiziune Publika TV unde 2 preoți au fost surprinși distrându-se într-un club de noapte din capitală. Potrivit lui Cheibaș „preoţii au voie să se distreze în timpul liber şi chiar să consume băuturi alcoolice și nu este nicio problemă în faptul că unii preoţi petrec noaptea în cluburi”. El a precizat că cei doi preoţi erau la o zi de naştere şi au petrecut în timpul lor liber, ceea ce nu contravine canoanelor bisericeşti a declarat că acest caz nu va fi investigat de biserică, aşa cum afirma iniţial.

Sper foarte mult că aceasta nu este poziția oficială a Mitropoliei Moldovei, ci este o gafă comisă de clericul bisericii ortodoxe, care a adus atingere gravă învățăturii biblice prin declarația sa. Aștept ca conducerea Mitropoliei să ia atitudine promptă și să dezmintă declarațiile lansate de secretarul MM iar ultimul să aducă scuze publice pentru cele spuse. De asemenea, aștept ca Mitropolia să ia atitudine și față de cei doi pretinți preoți ai Bisericii Ortodoxe care, prin comportamentul lor, au discreditat imaginea Bisericii și au ponegrit învățătura Domnului Isus.

Constat, cu tristețe, că numărul cazurilor cu „preoții” ortodocși surprinși în stare de ebrietate este într-o continuă creștere. Asta în timp ce Sfânta Scriptură ne învață să nu ne îmbătăm de vin, ci dimpotrivă, să fim plini de Duh. Nu mă mir de ce Moldova este printre primele locuri în lume la consumul de alcool. Dacă Biserica tolerează, iar în cazul de mai sus chiar încurajează, consumul de alcool atunci nu ne putem aștepta la o națiune sănătoasă din p.d.v. moral și fizic.

Slujitorul (preotul) creştin ortodox care mărturiseşte credinţa adevărată (ortodoxă), este chemat să înveţe pe oameni doar lucurile care se potrivesc cu această învăţătură sănătoasă a Cuvântului lui Dumnezeu. Preotul ortodox trebuie să studieze profund şi sistematic Sfintele Scripturi ca să poată face faţă poruncii sau îndemnului dat de apostolul Pavel când zice:

… şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie, de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca potrivnicul să rămână de ruşine, şi să nu poată să spună nimic rău despre noi. (Tit 2:7-8)

Când enumără criteriile după care Tit trebuia să aleagă episcopii (supraveghetorii, liderii) bisericilor din Creta, Apostolul Pavel spune:

Căci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpăţânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuş, nici lacom de câştig mârşav, ci să fie primitor de oaspeţi, iubitor de bine, cumpătat, drept, sfânt, înfrânat; să se ţină de Cuvântul adevărat, care este potrivit cu învăţătura, pentru ca să fie în stare să sfătuiască în învăţătura sănătoasă, şi să înfrunte pe potrivnici. (Tit 1:7-9)

Mă rog ca Dumnezeu să aducă o schimbare în sînul Bisericii Ortodoxe și să-i mustre pe toți slujitorii care nu fac cinste învățăturii Mântuitorului.