Îi este îngăduit unui creștin necăsătorit să poarte inel?

Întrebare:

Pace! Ca și creștin, e păcat dacă port inel, nefiind căsătorit? Menționez că părinții mei mi l-au dăruit de ziua mea. Dacă mă uit la fiul risipitor când s-a întors acasă, i-au pus un inel de aur… Mulțumim anticipat.

application-assets-catalog-products_all-PDWG002W-19-IMG_0223 copy

Din felul cum ați adresat întrebarea, îmi fac concluzia că nu considerați portul inelului până la căsătorie ca fiind păcat. Totuși, sunteți rezervat în această privință și căutați un suport biblic solid. Pentru început să analizăm pilda fiului risipitor ca să înțelegem cu ce scop tatăl i-a pus fiului inelul în deget. După ce tânărul și-a risipit toată averea, și-a venit în fire și a decis să se întoarcă cu pocăință în casa tatălui său. Tatăl l-a primit cu mult drag și le-a poruncit robilor săi să-l îmbrace cu hainele cele mai bune și să-i pună un inel în deget:

„Cînd era încă departe, tatăl său l- a văzut, şi i s’a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui, şi l-a sărutat mult. Fiul i- a zis:, Tată, am păcătuit împotriva cerului şi împotriva ta, nu mai sînt vrednic să mă chem fiul tău. Dar tatăl a zis robilor săi:, Aduceţi repede haina cea mai bună, şi îmbrăcaţi- l cu ea; puneţi- i un inel în deget, şi încălţăminte în picioare. Aduceţi viţelul cel îngrăşat, şi tăiaţi- l. Să mîncăm şi să ne veselim; căci acest fiu al meu era mort, şi a înviat; era pierdut, şi a fost găsit.” (Luca 15:20-24)

Să mai privim un text biblic. După ce Iosif i-a tălmăcit lui faraon visul cu vacile și spicele, faraon a decis să-l facă pe Iosif a doua persoană în stat, din cauza priceperii pe care o avea Iosif de la Dumnezeu.

„Şi Faraon a zis lui Iosif:„Fiindcă Dumnezeu ţi-a făcut cunoscut toate aceste lucruri, nu este nimeni care să fie atît de priceput şi atît de înţelept ca tine. Te pun mai mare peste casa mea, şi tot poporul meu va asculta de poruncile tale. Numai scaunul meu de domnie mă va ridica mai pe sus de tine. Faraon a zis lui Iosif:„Uite, îţi dau stăpînire peste toată ţara Egiptului. Faraon şi- a scos inelul din deget, şi l- a pus în degetul lui Iosif; l- a îmbrăcat cu haine de in subţire, şi i- a pus un lanţ de aur la gît.” (Genesa 41:39-42)

Din aceste texte ne putem da bine seama că inelul în Biblie purta un sens anume. Acesta îi dădea persoanei care-l purta autoritate să dea dispoziții în numele celui care i-a dat inelul. Inelul servea ca dovadă că deținătorul este reprezentantul celui care i-a dat inelul și are anumite drepturi, iar slugile erau obligate să îndeplinească ordinele deținătorului inelului, ca și cum ar îndeplini ordinele stăpânului.

În acest caz apare întrebarea: poate un creștin să poarte inelul ca pe o bijuterie? Este cunoscut că privitor la acest subiect multe biserici şi confesiuni au păreri diferite şi împărţite, dar Dumnezeu nu spune în Biblie că purtatul bijuteriilor este păcat. În acest sens vă recomand articolul Este păcat pentru femei să poarte bijuterii? scris de Vasile Filat, principiile fiind aplicabile și pentru bărbați.

De asemenea, vă invit la Festivalul anual al misiunii „Precept Ministries Moldova”, unde va fi predat cursul „Căsătorie fără regrete” și unde veți învăța cum să vă pregătiți pentru o căsnicie trainică.