Este admisibil divorțul dacă ți-a fost aranjată căsătoria?

Întrebarea aceasta vine de la o femeie a cărei căsătorie a fost aranjată de părinți și acum se gândește să divorțeze pentru a se căsători cu alt bărbat:

Pacea Domnului! Scuzați-mă dacă vă deranjez, dar am o întrebare, dacă mă puteți ajuta cu un răspuns. Am o prietenă și mi-a zis să vă scriu. Ea când s-a măritat, nu s-a măritat din dragoste pentru soțul ei, ci pentru că așa au vrut părinții ei. Are 4 ani de căsnicie și niciodată nu s-a înțeles cu el.  Au 2 copii, dar unul e crescut de mama ei. Soțul ei nu o respectă și ea simte că nu-l iubește și a găsit bucurie lângă un alt bărbat, care nu are familie. Îl cunoaște din copilărie și se simte fericită și respectată, dar îi e frică să facă un pas greșit. Așteaptă un răspuns din partea Domnului.

Chiar dacă căsătoria a fost aranjată de părinți, aceasta nu o anulează și nici nu diminuează din valoarea ei. Căsătoria a fost instituită de Dumnezeu și când un bărbat și o femeie se căsătoresc, ei încheie un legământ înaintea lui Dumnezeu care trebuie păzit cu sfințenie. Cu privire la instituția căsătoriei Dumnezeu a spus astfel:

Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari. (Evrei 13:4)

Fariseii au venit odată la Domnul Isus și I-au pus aceeași întrebare:

Fariseii au venit la El şi, ca să-L ispitească, I-au zis: „Oare este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta pentru orice pricină?” Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” „Pentru ce, dar”, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca bărbatul să dea nevestei o carte de despărţire şi s-o lase?” Isus le-a răspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele; dar de la început n-a fost aşa. Eu, însă, vă spun că oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie, şi ia pe alta de nevastă preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.” (Matei 19:3-9)

Trebuie să-i explicați acestei femei că problema ei mare acum este nu soțul sau faptul că i-a fost aranjată căsătoria, ci inima de piatră pe care o are și că prin faptul că va divorța de soțul ei și va rupe căsătoria, va comite adulter și consecințele nu vor întârzia. Ea a intrat în legământ cu soțul și dacă are frică de Dumnezeu și dorință să aibă parte de moștenire în Împărăția Cerurilor, atunci va alege să rămână în căsătorie, să-și iubească soțul și să-i fie supusă ca lui Hristos, cum este scris:

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este Capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. (Efeseni 5:22-24)

Proorocul Maleahi a adresat următorele cuvinte bărbaților, dar se aplică pe deplin și femeilor și mai ales doamnei despre care a fost adresată întrebarea:

Iată acum ce mai faceţi: acoperiţi cu lacrimi altarul Domnului, cu plânsete şi gemete, aşa încât El nu mai caută la darurile de mâncare şi nu mai poate primi nimic din mâinile voastre. Şi dacă întrebaţi: „Pentru ce?”… Pentru că Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţea ta, căreia acum nu-i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legământ! Nu ne-a dat Unul singur, Dumnezeu, suflarea de viaţă şi ne-a păstrat-o? Şi ce cere acel Unul singur? Sămânţă dumnezeiască! Luaţi seama, dar, în mintea voastră şi niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinereţea lui! „Căci Eu urăsc despărţirea în căsătorie – zice Domnul Dumnezeul lui Israel – şi pe cel ce îşi acoperă haina cu silnicie – zice Domnul oştirilor. De aceea, luaţi seama în mintea voastră şi nu fiţi necredincioşi!” (Maleahi 2:13-16)

Vorbiți-i prietenei și citiți-i toate aceste fragmente din Cuvântul lui Dumnezeu. Ajutați-o să înțeleagă că problema nu este soțul ei, ci faptul că a lăsat să pătrundă necredința și infidelitatea în inima ei. Rugați-vă pentru ea și îndemnați-o fierbinte să se oprească din această mare ispită în care s-a lăsat atrasă și să-și salveze sufletul, căsătoria și relația ei cu Dumnezeu. Spuneți-i că dacă va alege să fie necredincioasă și să calce legământul căsătoriei divorțând și recăsătorindu-se cu acel bărbat, să nu se aștepte la fericire, căci cine își tulbură casa va moșteni vânt. (Proverbe 11:29)

Ajutați-o pe prietenă să se apropie de Dumnezeu și să învețe din Cuvântul Lui cum să-și zidească casa și relația cu soțul ei. Vă recomand să faceți rost de cursul “Căsătorie fără regrete” și să-l studiați împreună și apoi, dacă soțul ei va dori, să-l studieze și cu el. Dacă doriți să vă alipiți la un grup și să studiați prin Skype, contactați la contact@moldovacrestina.md și veți fi ajutată.

Dacă aveți posibilitate, vă invităm să studiați Biblia împreună cu noi la Festivalul Precept Ministries Moldova 2017 care se va desfășura în perioada 31 iulie – 5 august 2017 și la care vine să predea Kay Arthur, autoarea manualului “Căsătorie fără regrete” și a altor peste 70 de cărți. Cursul care va fi predat de ea este Epistola II a lui Petru.

Dumnezeu să vă binecuvânteze cu înțelepciune și să vă dea cuvintele potrivite ca să-i vorbiți prietenei și să nu încetați să vă rugați până ea va avea biruință în această luptă spirituală și va reveni cu mintea și cu inima la familia ei. Spuneți-i să întrerupă orice relație cu bărbatul de care i s-a legat acum inima, căci aceasta este o ispită pentru ea.