Permite Dumnezeu clonările?

Întrebare:

În urma unei discuții purtate cu un prieten, aceasta m-a întrebat de ce Dumnezeu permite clonările. Adică, dacă oamenii de știință au clonat animale, pot clona și oameni. De ce Dumnezeu permite să pună un suflet în acea ființă clonată, pentru că numai Dumnezeu creează oameni. Nu am știut ce să-i răspund acelui prieten. Sper Domnul să dea un răspuns la această întrebare. Amin.

Ce este clonarea?

Clonarea este o formă de reproducere asexuală. Un copil produs prin clonare ar fi duplicatul genetic al unei persoane existente. Clona nu va fi nici fiica sau fiul, sau sora, sau fratele geamăn al persoanei clonate, ci va intra într-o nouă categorie.
Clonarea reprezintă procesul de a crea o copie identică genetic a unui original. Clona în sensul biologic reprezintă un organism multicelular care posedă exact aceleași gene cu un alt organism viu.
Pentru clonare poate fi folosită orice celulă adultă din corpul uman.
Este necesar un ovul de la care s-a înlăturat nucleul și în care se introduce nucleul unei celule adulte din corpul uman, alta decât un ovul. Prin anumite tehnici care se vor aplica ovulului acum fertilizat acesta va începe sa se dividă precum într-o concepție normală cu un spermatozoid. Zigotul nou format va fi implantat în uterul unei mame purtătoare. Clona sau copia genetică care se va naște va prezenta fenotipul (aspectul fizic, caracteristicile comportamentale, fiziologice și biochimice) precum și genotipul (totalitatea factorilor ereditari-genele) celui care a donat celula adultă și nu a donatoarei ovulului sau a mamei purtătoare.

Prima clonă – oaia Dolly

Dolly ( 5 Iulie 1996 – 14 Februarie 2003 ) a fost o oaie femelă de specie domestică, fiind primul mamifer clonat. Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și alți cercetători de la Institutul Roslin de lângă Edinburgh (Scotia). Ea a dat naștere în total la șase miei. Primul născut a fost Bonnie, în Aprilie 1998.
Dolly a fost creată după 277 de încercări.
Pe data de 26 decembrie 2002, în a doua zi de Crăciun a avut loc nașterea primului copil obținut prin controversata tehnică a clonării. Fetița de 3,1 kilograme “s-a născut joi, 26 decembrie, la ora 11.55″, anunță cea care a condus proiectul, Brigitte Boisselier, care este om de știință de naționalitate franceză, fost cercetător chimist, iar acum președintă a societății de clonare umană “Clonaid” și episcop al sectei raeliților. Supranumită “Eva” de către oamenii de știință și jurnaliștii, fetița era așteptată de un cuplu de americani, fiind copia genetică a mamei sale.

Perspectiva biblică asupra clonării

Dumnezeu a creat omul după chipul Său:

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” (Geneza 1:26)

Iar omul se consideră ființă umană încă fiind embrion:

Tu mi-ai întocmit rinichii, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele: Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului. Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. (Psalm 139:13-16)

În cartea Isaia 44:2, 21, 24, profetul Isaia spune:

Așa vorbeste Domnul, care te-a făcut și întocmit… Eu te-am făcut… Așa vorbește Domnul, Răscumpărătul tău, Cel ce te-a întomit din pântecele mamei tale: „Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfășurat cerurile, Eu am întins pământul…”
Psalmul 119:73 spune: “Mâinile Tale m-au făcut, și m-au întocmit”.

Dumnezeu a creat primul om:

Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu. (Geneza 2:7)

Din versetele de mai sus vedem următoarele:
– omul este creat după chipul lui Dumnezeu, acest fapt face ca viața umană să fie prețioasă;
– omul este creat de Dumnezeu;
– Dumnezeu crează fiecare om în pântecele mamei lui;
– embrionul este numit ființă umană;
– Dumnezeu a rânduit durata vieții fiecărui om;
– omul este un suflet viu;
Omul este un suflet, nu este un corp ce are suflet „De aceea este scris: „Omul dintâi, Adam, a fost făcut un suflet viu.” Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viaţă.” (1 Corinteni 15:45)

De ce Dumnezeu permite clonările?

Dacă ovulul fertilizat este deja ființă umană, când îi este înlăturat nucleul, aceasta este ucisă. În procesul de clonare are loc distrugerea intenționată a unei celule fecundate (care reprezintă deja o ființă umană), cu scopul de a-i înlocui nucleul.
Într-o măsură oarecare clonarea seamănă cu fertilizarea in-vitro – în ambele cazuri sunt distruse celule deja fecundate.
Părerea mea este că, clonele vor fi  ființe umane, însă nu pot răspunde ce fel de suflete vor fi acestea.

Alte întrebări care apar referitor la clonarea umană sunt:
1. Clona este o ființă umană?
2. Ce fel de suflete vii vor fi create prin clonarea umană?
3. Vor avea aceleași drepturi cu ființele umane?
4. Care este gradul de rudenie între clonă și persoana clonată?

Surse:
GotQuestions
Intercer
clonarea.wikispaces.com