De unde vine dreptatea, judecata și nepărtinirea? | Editorial

Odată, regele Solomon, cel mai înțelept om care a trăit vreodată, l-a sfătuit pe fiul său cu privire la înțelepciune. Iar cartea Proverbe din Sfânta Scriptură este un izvor nesecat de înțelepciune. Datoria noastră ca și părinți este ca să-i învățăm pe copiii noștri cum să fie înțelepți. Din păcate, sunt mulți părinți care nu petrec deloc timp cu odraslele lor și niciodată nu i-au învățat cum să abordeze înțelept lucrurile din viață. Vedeți, majoritatea au drept scop îmbogățirea rapidă, crezând că starea materială te va face om văzut și înțelept, dar în același timp neglijează un alt aspect important și anume investirea și formarea unui caracter integru. Solomon îi spune fiului său dacă… “va primi cuvintele înțelepciunii, dacă le va păstra cu el, dacă își va apleca inima la pricepere, și dacă o va cere și o va căuta ca argintul și va umbla după ea ca după o comoară, atunci va înțelege frica de Dumnezeu și va găsi cunoștința lui Dumnezeu”.

Doar Dumnezeu este sursa înțelepciunii curate și oricine aleargă la El va fi un om înțelept. Nu este suficient să cunoști despre Dumnezeu, să ai cunoștințe intelectuale despre religii și confesiuni. Acest lucru nu este suficient. Primordial pentru fiecare dintre noi este să păstrăm și să ne aplecăm inima la Cuvântul lui Dumnezeu. Mai mult decât atât, ni se spune să o căutam ca aurul. Stau și mă gândesc la lucrurile pe care ni le propune lumea. Stare materială bună în timp rapid, sănătate de fier, carieră sau plăceri de moment. Acestea sunt lucrurile pe care le caută și își îndreaptă atenția majoritatea dintre noi. Dar doar celor care au frică de Dumnezeu și umblă în nevinovăție li se promite ceva și anume „vor primi izbândă, și un scut de protecție va fi în jurul lor”. Mai mult decât atât, Dumnezeu Însuși ne spune că cărările ne vor fi ocrotite. Vedeți, câtă pace ne va aduce simplul fapt că am ales oferta lui Dumnezeu în detrimentul lumii.

Omul care își găsește plăcerea în Legea lui Dumnezeu și face ca înțelepciunea și cunoștința să fie desfătarea sufletului său, va înțelege dreptatea, judecata și nepărtinirea. Acestea sunt lucrurile de care suferim mult ca și națiune. Oameni puși în poziții înalte să facă dreptate și judecată, de cele mai multe ori sunt părtinitori răului. Nu degeaba justiția în țara noastră nu se mai bucură de încredere, nu degeaba cultura juridică lasă de dorit, tocmai pentru că lipsește frica de Dumnezeu. Unica calitate care poate să ne dea discernământ pentru a putea face dreptate și echitate fără a fi părtinitori.

Un alt beneficiu al omului care caută să alerge după înțelepciunea lui Dumnezeu și să o strângă în inima lui este faptul că priceperea îl va păzi de calea cea rea, de oamenii care țin cuvântări stricate, de cei care umblă pe cărări strâmbe și apucă pe cărări stricate. Tocmai acesta este unul din capitolele la care suferim enorm, lipsa de discernământ. Nu mai putem deosebi clar binele de rău sau minciuna de adevăr.

Din nefericire, dăm crezare atât de ușor valurilor așa-zise moderniste, dar care treptat ne distrug ca și națiune. Imoralitatea, concubinajul, minciuna sau manipularea au devenit curente acceptate în societate, din simplul motiv că “toți sunt la fel”. Mai trist este că tot ei ne fac și legi după care să trăim. Iar în cazul când promovez valorile care cu adevărat contează și care vor aduce sănătate sufletească țării mele, suntem catalogați ca oameni “învechiți”.

Trebuie să înțeleagă toata lumea că dreptatea, judecata și nepărtinirea au o singură sursă viabilă, care este Dumnezeu. Fără a alerga la înțelepciunea pe care doar Dumnezeu o poate da, ne vom chinui ca și popor încă mulți ani înainte.

Alege cuvintele lui Dumnezeu, “căci ele sunt viață pentru cei ce le găsesc, și sănătate pentru tot trupul lor”. (Proverbe 4:22)