Reacții la Monumentul Fidelității

Duminică 18 mai, a avut loc inaugurarea monumentului fidelității în Parcul Dendrariu din capitală. La eveniment, au participat în jur de 100 de persoane. Vorbitori au fost Vasile Filat, președintele Asociației ”Pentru Familie”, Irina Batin, coordonator al proiectului ”Dragostea Adevărată Așteaptă” precum și oficiali de stat, printre care Valeriu Ghilețchi, deputat în Parlament din partea Partidului Liberal Democrat. De asemenea, la eveniment au mai participat profesori, directori de instituții școlare și tineri care au luat decizia să se păstreze curați până la căsătorie. Aceștia din urmă au avut și ei un cuvânt de spus cu privire la proiectul care s-a desfășurat în perioada dintre noiembrie 2013 – mai 2014.

Părerile vizavi de crearea unui asemenea monument au fost împărțite. Adepții relațiilor sexuale până la căsătorie au motivat întreținerea acestor relații pentru a-și verifica compatibilitatea și pentru a evita un eventual divorț. Ei susțin că incompatibilitatea în materie de relații intime crează probleme și neînțelegeri care duc, ulterior, la divorț.

Contrar acestor păreri, vin susținătorii abstinenței și fidelității până în ziua nunții. Mulți dintre ei au încurajat ideea proiectului, deoarece el are ca scop readucerea valorilor morale și spirituale pierdute odată cu dezvoltarea și modernizarea societății.

”Compatibilitatea este o noțiune inventată, este vorba mai degrabă de diferență de temperamente în lucruri banale”, zic ei, ”doar nu te căsătorești cu sexul, ci cu persoana iubită, pe care o apreciezi pentru caracterul ei, iar compatibilitatea vine cu timpul.”

Conviețuirea înainte de căsătorie este un păcat înaintea lui Dumnezeu și aduce consecințe grave celor care o practică, printre primele fiind infectarea cu boli cu transmitere sexuală. De această părere sunt și medicii care susțin că riscul de contactare a acestor boli este mult mai mic la persoanele care se abțin de la relații, iar unica soluție pentru evitarea acestora este doar abstinența. De asemenea, abstinența este unica modalitate care oferă sută la sută protecție.

”Sexul nu arată dacă oamenii sunt compatibili și este o absurditate să încerci să vezi dacă ești compatibil sexual. Încerci, încerci și la urmă, dai de… SIDA. Nu compatibilitatea sexuală este decisivă în viața de familie, ci toate celelalte aspecte: dragostea, respectul, dăruirea, bunăvoința, iar sexul încorporează frumos unitatea dintre cei doi, sau altfel spus, el este rezultatul compatibilității celorlalte aspecte de viață”, motivează una dintre persoanele care încurajează fidelitatea.

”Nu am întâlnit pe nimeni care să divorțeze din cauza incompatibilității. Dimpotrivă, oamenii divorțează că nu mai au ce comunica, nu mai sunt prieteni, nu-și mai asumă responsabilități unul față de celălalt”, spun alte păreri.

Așa sau altfel, Dumnezeu are standardul Lui cu privire la acest subiect. El nu a creat aceste relații pentru ca oamenii să-și verifice compatibilitatea și să întemeieze o familie fericită în baza acesteia. Dumnezeu spune că relațiile înainte de căsătorie sunt păcat, iar păcatul este pedepsit și are consecințe în viața de familie. Dumnezeu a creat sexul doar pentru soț și soție, iar ceea ce depășește aceste limite este o încălcare gravă a regulamentului stabilit de către El.