Dragobetele – tentativă de a întoarce o naţiune creştină înapoi la păgânism

Dragobete, fiul Babei Dochia, este un idol păgân şi sărbătorirea lui este o tentativă de a promova idolatria. Iată ce spune enciclopedia liberă Wikipedia despre acest idol:

Entitate mitologică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările “se logodesc” în această zi.

Mai este Dragobete şi un echivalent al zeului Baal menţionat de multe ori în Vechiul Testament şi care era considerat şi zeul fertilităţii. Iată ce spune Dumnezeu despre închinarea la idoli:

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute, şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, desbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. (Galateni 5:19-21)

Am auzit pe unii care s-au îngâmfat pentru faptul că sutem români şi au avut tupeul să declare: “Noi, românii, suntem creştini dinaintea lui Hristos…”. Apoi, tot aceşti oameni spun că noţiunea de român şi creştin sunt indispensabile. Acum, tot oameni ca aceştia joacă cu sentimentul naţional şi îndeamnă pe tineri la idolatrie şi desfrâu, păcate care merg mână în mână. Mi-a spus cineva care lucrează la farmacie că în ziua de 14 februarie, aşa-numită zi a îndrăgostiţilor, nu reuşeau să satisfacă cerinţele de prezervative ale acestor cumpărători “îndrăgostiţi”. Ei sărbătoresc desfrâul şi nu dragostea. Ei confundă dragostea cu desfrâul şi acum mai caută un prilej să sărbătorească şi pe “naşul animalelor” care îi “logodeşte” ca pe păsări, cu dragoste care nu ţine mai mult de un an.

Şi mai vreau să întreb pe cei ce se consideră creştini şi sunt porniţi să sărbătorească Dragobetele. Cum veţi lua parte la Cina Domnului înainte de Sfintele Paşti? Nu spune Dumnezeu în Sfânta Scriptură astfel?

Dimpotrivă, eu zic că ce jertfesc Neamurile, jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii. Nu puteţi lua paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor. Sau vrem să întărâtăm pe Domnul la gelozie? Suntem noi mai tari decât El? (1 Corinteni 10:20-22).

Rămâneţi credincioşi adevărului Evangheliei şi nu vă lăsaţi înşelaţi de cei ce îndeamnă la idolatrie, indiferent de rolul şi poziţia pe care o au. Iar la provocarea lor este important să mergi în piaţă dacă poţi şi să le spui acelor tineri adevărul despre idolul Dragobete. Printează aceste informaţii şi dă-le câte o copie, spune-le în discuţii particulare, şi fă-i să înţeleagă pe toţi că aceasta este o cursă rea pentru sufletele lor. Dumnezeu să ne păzească de idoli.

Vă invit să studiem în fiecare joi, la orele 18:30 din Sfintele Scripturi la Biserica Bunăvestirea care se află pe strada Ciocârliei 2/8 în Chișinău, la Telecentru. Pentru informații contactați la telefon 069043143 sau la email.

De asemenea, vă invit în vara anului 2016, în perioada 12-22 iulie, la tabăra de studierea intensivă a limbii engleze unde vom studia cursul „Sexualitatea din perspectiva Bibliei”.