Ce spune Biblia despre relațiile abuzive?

Întrebare:

Vreau să mă ajutați cu o nedumerire. Ce spune Biblia despre relațiile abuzive? Cum să identific o relație abuzivă și cum să o repar, cum să soluționez problema? Nu mă refer aici neapărat la abuz fizic în relațiia de prietenie între un băiat și o fată. Pe această pagină scrie că abuzul se manifestă la nivel emoțional și psihologic. În acest articol scrie la ce fel de abuz mă refer eu, dar vreau să cunosc perspectiva biblică asupra acestui fenomen. Mulțumesc anticipat și aștept un răspuns. 

Am citit articolele ca să înțeleg la ce vă referiți și, mai ales al doilea articol, mi se pare scris foarte tendențios.

Ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă

Așa a spus Domnul Isus când au venit fariseii și L-au întrebat dacă îi este îngăduit unui bărbat să-și lase nevasta din orice pricină.  Nu știu care sunt sau au fost problemele și dezamăgirile autoarei, dar a scris dintr-o perspectivă extremist feministă și cu multă ură și dispreț la adresa bărbaților. Dacă dumneaei a avut așa o atitudine și când se afla în căsătorie (în cazul câ a fost căsătorită) să nu se mire de consecințe. Din articol, care mi se pare plin de ură, se lasă de înțeles că nu există bărbați integri și că toți își înșală soțiile și le supun la violență psihică și verbală. Iată un exemplu…

El, barbatul ideal, începe o relație frumoasă. Îndrăgostire, iubire, planuri, căsătorie, copii. Cam așa decurge începutul și cursul firesc al lucrurilor. Se iubesc, fac o famile, își jură fidelitate, iar el calcă strâmb, începe să se poarte într-un anume fel, diferit de cel pe care îl știai. Din ce motive, doar el știe. Ce știu eu este că, indiferent de felul de a fi al unei femei, el face asta. Problema se află la el, nu la partener.

Pe de o parte, face din bărbați monștri, iar pe femei le scutește de vină în toate cazurile, căci spune că “indiferent de felul de a fi al unei femei” el o va abuza verbal și că “problema se află la el, nu la partener”… Nu e bine nici să gândești și nici să te exprimi așa cum a scris autoarea în continuare…

De regulă, discuțiile despre bărbați si despre felul lor de a se comporta sunt cam aceleași, mai ales dacă le asculți din gura celor care au trecut prin experiențe dureroase cu partenerul. Ele sună cam așa: “toți bărbații sunt niște porci”, “toți bărbații înșală”, toți sunt la fel, o apă și un pământ”.

Articolul mi se pare scris cu intenția rea și ascunsă de a distruge familii, pentru că îndemnă femeile să rupă relațiile din moment ce au sesizat în căsătorie ceea ce este definit în articol ca și “violență verbală și psihică”. Autoarea spune…

Multe personae supuse la agresivitate verbală sau violență psihologică încearcă, de regulă, orice cale de abordare, pentru a-și îmbunătăți relația, cum ar fi ignorarea, explicarea, rugămintea, consilierea individuală, încercarea de a trăi cât mai individual posibil, satisfacerea propriilor nevoi, renunțarea la a “cere prea mult”, renunțarea la orice pretenție și încercarea de a deveni mai înțelegătoare. Nimic nu funcționează în acest caz.

Cum poți să spui astfel de cuvinte cuplurilor care trec printr-o criză în căsnicia lor, fără să le dai nici cea mai mică șansă și încurajare să-și refacă famia și relația?

Dacă simți că partenerul se comportă ca un masochist, cel mai bine este să rupi legătura cu el definitiv, în caz contrar, tot acest scenariu cu care s-a obișnuit va continua și mai tare.

Apropo, când zice “masochist”, autoarea se referă tot la abuz verbal și psihologic, nu la abuz fizic. Dar, întrebarea a fost ce spune Biblia despre relațiile abuzive?

Dumnezeu condamnă relațiile abuzive

Biblia vorbește mult și despre femei care abuzează verbal și psihic și de câteva ori este repetat că este

mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare. (Proverbe 21:9)

Bărbații și femeile sunt afectați de păcat în aceeași măsură ș,i trăind după îndemnurile firii păcătoase, și unii și alții pot și abuzează verbal și psihic pe ceilalți oameni și, cu părere de rău, cel mai des îi abuzeză tocmai pe cei dragi din casele lor. Doar atunci când cineva intră în Noul Legământ cu Domnul Isus și primește Duhul Sfânt capătă putere să fie biruitor asupra pornirilor rele a firii păcătoase. De aceea, apostolul Pavel îi învăța astfel pe cei noi convertiți la învățătura lui Hristos:

Iată, dar, ce vă spun şi mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgânii în deşertăciunea gândurilor lor, având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor. Ei şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie. Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos; dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul. (Efeseni 4:17-24)

Și apoi, spune specific despre acest fel de abuz verbal…

Orice amărăciune, orice iuţeală, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos. (Efeseni 4:31-32)

Soților le spune:

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele. (Coloseni 3:19)

Iar în versetul anterior le dă o poruncă soțiilor:

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul. (Coloseni 3:18)

Atunci când soția se poartă cu rebeliune, aceasta va afecta relația ei cu soțul și poate provoca amărăciune. Chiar și atunci când soțul  nu vrea să asculte de învățătura Domnului Isus Hristos, Dumnezeu le dă soțiilor această învățătură:

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6)

Și bărbaților le scrie în continuare astfel:

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:7)

Familii care au eliminat abuzul

Un cuplu care erau pe cale de divorț a venit din altă țară și au parcurs 1500 km  iarna, prin zăpezi mari, ca să primească consiliere spirituală și să-și salveze căsătoria. Le-am îndreptat privirile în Cuvântul lui Dumnezeu și am început să studiez cu ei împreună prima lecție din cursul “Căsătorie fără regrete”. La început se învinuiau unul pe altul de toate păcatele. Mai apoi, după ce a început să pătrundă în inimile lor Cuvântul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt a început să le arate prin adevărul Bibliei păcatele și atitudinile greșite ale fiecăruia dintre ei și au început să recunoască aceasta și să-și ceară iertare unul de la altul. După ce am studiat intensiv două zile acest curs, a treia zi au hotărît să devină ucenici ai Domnului Isus și au intrat în Noul Legământ. Apoi s-au botezat și s-au alipit bisericii. Când au venit a doua oară să ne viziteze, au mai invitat cu ei un alt cuplu care aveau probleme similare și tot erau pe calea divorțului. Ascultându-i, mi-am dat seama că cel ce se vedea victimă provoca cel mai des conflictele. Și cu acest cuplu am studiat lecția despre dragostea adevărată din același curs. Pentru ei a fost o mare descoperire să afle ce este dragostea lui Dumnezeu și când au înțeles că numai prin intrarea în Noul Legământ și prin naștere din nou poți primi  această dragoste în inimă, au cerut să-i conduc în rugăciune și au devenit creștini. Dar, spre deosebire de primul cuplu, ei nu și-au dedicat deplin viețile ca să urmeze învățătura Domnului Isus Hristos. Sunt împreună, cresc copilul, dar încă se confruntă cu tensiuni în relațiile lor, spre deosebire de primul cuplu a căror relație a făcut un mare progres și acum se bucură de relații frumoase în căsătoria lor.

Dacă sunteți ținta violenței verbale și psihice în căsătorie, nu vă grăbiți să rupeți relațiile și nu vă gândiți la divorț, ci căutați sfatul lui Dumnezeu din Cuvântul Lui și faceți tot ce vă stă în putere ca să eliminați abuzul verbal și psihic. Dumnezeu urășete despărțirea în căsătoria.