Despre descoperirea osemintelor de dinozauri de la Valea Morilor

Astăzi am mers cu familia în parcul de la Valea Morilor ca să ne plimbăm. La întrarea în parc ne-am amintit ce auzisem la noutăţi că ar fi fost descoperite nişte oseminte de dionzauri în timpul lucrarilor de reconstruire a lacului. Am observat de departe un grup de oameni ce făceau săpături fiind înconjuraţi de spectatori şi ne-am apropiat să aflăm mai mult.

Primele informaţii le-am aflat de la o domnişoară care s-a oferit să ne povestească. Ne-a spus că osemintele nu sunt de dinozaur ci este scheletul unui mamut care a fost, pe semne, sfâşiat de un alt animal mai mare, pentru că o parte din oase se află la o distanţă de vre-o 15-20 metri de la restul scheletului.

Ne-a mai spus tânăra că acest mamut cântărea în jur de 6 tone şi că a trăit cu 12 milioane de ani în urmă. Am întrebat cum au stabilit aceasta la ce nu a putut să-mi răspundă. Am întrebat dacă nu au aplicat cumva metoda Carbon14, care ştiu că este una foarte ne-exactă. Atunci a intervenit în discuţie un domn, care ne-a spus că este folosită metoda straturilor geologice, adică judecă despre vechimea osemintelor după straturile geologice în care au fost găsite. Oamenii care nu cred în ce relatează Biblia nu acceptă existenţa Potopului şi aceasta îi face să creadă în astfel de perioade lungi, care nu sunt reale, dar majoritatea din aceste straturi au fost formate în timpul Potopului.

Chiar la locul unde ne-am apropiat, erau oasele mandibulei de jos a mamutului.

 

Şeful şantierului, d-ul Ion Tentiuc, care este şi şeful departamentului arheologic al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, ne-a povestit lucriuri interesante. De când au fost găsite aceste oseminte, colaboratorii muzeului, ajutaţi de voluntari, au lucrat la dezgroparea acestui schelet. Ziua lucrează şi noaptea păzesc tot ei, pentru că statul nu le-a pus la dispoziţie până acum nici măcar o gardă care să-i ajute. De asemenea, nu au primit nici un ajutor financiar în acest sens.

Cineva a întrebat dacă este adevărat că a fost vândut scheletul englezilor, la ce d-ul Tentiuc a spus că nu este adevărat.

Arheolgii nu au arătat prea multă supărare pe faptul că nu primesc nici un ajutor de la stat spunând că aşa şi era de aşteptat în perioada campaniei electorale. Toţi banii sunt folosiţi pentru aceasta.

Dar, au speranţe că după alegerea noului Preşedinte, vor fi ajutaţi. În timp ce puneam întrebările, cineva din mulţime a strigat: „Să nu ajungă a fi mai rău… Să nu ajungă cumva şi acesta un lucru care va aduce venit doar lui Olejka…” D-ul Tentiuc însă ne-a spus că vor depune tot efortul ca să ajungă scheletul la Muzeul de Arhitectură ca să-l putem vedea reconstruit. Pentru aceasta s-au arătat interesaţi să ajute Muzeul Naturii din Berlin.

Când am întrebat cine mai ajută, a arătat la acei câţiva tineri care lucrau acolo şi care stau şi noaptea să păzească. Printre ei erau şi două persoane din Franţa, care sunt venite la Chişinău pentru alte motive, dar au venit să ajute. De la noi însă au mai venit studenţii de la facultatea de Istorie şi au privit, au ajutat puţin, iar cu bani nu au ajutat încă nimeni.

Oricine doreşte să ajute este binevenit şi aşteptat. Puteţi telefona la numerele de telefon care sunt scrise pe microbusul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei si este 244325.

Poţi cumva să ajuţi şi tu? Apropo, mergând să lucrezi, vei avea şi prilejul să discuţi cu oamenii de ştiinţă şi să afli lucruri interesante.