Este binecuvântarea copiilor obligatorie?

Este binecuvântarea copiilor obligatorie?Recent am fost întrebat dacă binecuvântarea copiilor este obligatorie:

Buna ziua! Spuneti va rog,TREBUIE copiii adusi la binecuvintare cind sunt micuti, (de ce trebuie), sau este un “ritual” religios, care se aseamana cu botezul de copii la ortodoxi? Biblia spune ca copiii sunt” un dar de la Domnul”… Sau Domnul da daruri “nebinecuvintate”?  De fapt nu vad nici o deosebire intre cel “binecuvintat” si alt copil,pina la pocainta. Multumesc. Binecuvintari!!!

Binecuvântarea copiilor a fost o poruncă dată poporului Israel

În cartea Numeri citim următorul text despre binecuvântarea copiilor:

Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să lumineze faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine! Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine şi să-ţi dea pacea! Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta.” (Numeri 6:22-27)

Din textul acesta devin clare următoarele lucruri:

  • Dumnezeu a cerut să se facă binecuvântarea copiilor
  • Dumnezeu a lăsat formularea pentru binecuvântarea copiilor
  • Cei care participă şi fac această binecuvântare pun astfel Numele lui Dumnezeu peste copil

Dar, va spune cineva că aceasta a fost doar pentru copiii lui Israel şi nu se aplică copiilor din alte naţiuni sau creştinilor.

Domnul Isus a binecuvântat copiii

Iată ce ne relatează Noul Testament:

I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu niciun chip nu va intra în ea!” Apoi i-a luat în braţe şi i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei. (Marcu 10:13-16)

Textul acesta ne comunică următoarele adevăruri:

  • Părinţii au văzut importantă şi foarte necesară binecuvântarea copiilor lor de către Domnul Isus
  • Ucenicii credeau că binecuvântarea copiilor este un lucru de puţină importanţă şi care îl deranjează pe Isus, de aceea îi certau pe cei ce aduceau copiii să fie binecuvântaţi de El
  • Domnul Isus s-a mâniat pe cei ce împiedicau să fie aduşi copiii la El ca să fie binecuvântaţi
  • Domnul Isus i-a binecuvântat pe copiii punându-şi mâinile peste ei

Binecuvântarea copiilor nu este un ritual religios şi nici nu se aseamănă cu botezul copiilor la ortodocşi. Binecuvântarea copiilor este un privilegiu dat nouă de către Dumnezeu şi este o chemare a Numelui Lui peste copiii noştri. Aşa este, copiii sunt un dar de la Domnul, sunt o binecuvântare şi pentru că sunt aşa ne dă Dumnezeu privilegiul să-i binecuvântăm şi să chemăm Numele Lui peste ei. Noi oamenii, omeneşte nu vedem nici o deosebire între copiii care au fost binecuvântaţi şi cei ce nu au fost şi cred că aceasta se datorează dragostei şi milei lui Dumnezeu pentru toţi noi. Dumnezeu să binecuvânteze toţi copiii şi să-şi pună Numele Său peste ei toţi.