Am văzut care sunt avantajele studierii bibliei după metoda inductivă folosind manualele. Totuși unele persoane nu folosesc manualele. De ce?
Unii spun că nu au timp: sunt prea incărcați cu alte activități și nu fac din studiu o prioritate. Alții spun că e prea greu pentru ei. Uneori ucenicii nu folosesc manualul fiindcă nu au descoperit pentru ei avantajele studierii Cuvântului după manual sau nu au fost învățați să lucreze cu manualul. O scuză poate fi că manualul este scump – nu sunt gata să investească în creșterea lor spirituală. De multe ori cauza poate fi lipsa de disciplină.
Cum să-i ajutăm pe ucenicii noștri să depășească aceste piedici?
Desigur că, în primul rând, trebuie să le arătăm importanța studierii Cuvântului, și valoarea studiului inductiv. Putem să le arătăm ce impact a avut studiul în viața noastră sau a vreunui ucenic al nostru. Apoi să le explicăm avantajele folosirii manualului. Să nu ne asumăm niciodată că oamenii trebuie să cunoască avantajele studierii Cuvântului după manual.
Oamenii sunt foarte receptivi atunci când le vorbești la nevoile lor. De aceea, este bine ca atunci când vrem să inițiem pe cineva în studiu inductiv, să cunoaștem problemele cu care ei se confruntă și să alegem un curs care să fie relevant la nevoile lor.
Când începem un grup de studiu cu persoane care nu au mai studiat după manual, este important să ne punem timp deoparte ca să complectăm împreună cu ei cel puțin materialul pentru o zi-două. Ar fi foarte bine dacă pentru început am putea organiza un seminar de o zi-două și să completăm cu ei cel puțin o lecție din manual. Este bine să lucrăm individual cu fiecare. Să urmărim cum completează ucenicii noștri manualul și din când în când să mai completăm manualul împreună și să-i ajutăm să depășească greutățile pe care le întâlnesc ei când lucrează cu manualul.
Dacă problema este lipsa de disciplină, trebuie să-i ajutăm pe ucenicii noștri să-și organizeze bine timpul și să-și pună corect prioritățile. Trebuie să înțeleagă că 5 ore în săptămână pentru studierea Cuvântului lui Dumnezeu nu este așa mult, iar un lucru repetat regulat timp de 30 de zile ajunge o deprindere.
Să avem ca îndemn cuvintele apostolului Pavel adresate lui Timotei:
… stăruiește asupra lui (a Cuvântului) la timp și ne la timp…(2 Timotei 4:2).Domnul să ne ajute în lucrarea la care ne-a chemat.