Motivele de ce unii tinerii nu își doresc o profesie

Într-un articol publicat anterior cu subiectul De ce este important pentru un tânăr să învețe o profesie? am arătat mai multe motive de ce este important pentru fiecare om să înveţe o profesie. Realitatea arată că sunt mulţi oameni care nu au învăţat o profesie şi mulţi tineri nu se gândesc că este nevoie să înveţe aceasta. Mai jos vă invit să privim la câteva motive din care unii tineri nu își doresc o profesie.

I. Unii tineri îşi pun nădejdea în moştenirea care le vor lăsa părinţii

Ei cred că averea câştigată de părinţi şi care le va fi lăsată lor, va fi suficientă pentru a împlini nevoile lor de o viaţă întreagă. Dumnezeu în Sfintele Scripturi spune:

O moştenire repede câştigată de la început, nu va fi binecuvântată la sfârşit. (Proverbe 20:21)

Toate resursele din lumea aceasta se epuizează, oricât de mari vor fi ele şi când cineva moştenește avere fără să fi pus efort mare pentru dobândirea ei, nu va preţui şi nu va administra bine această avere. Deci, o va risipi repede. Am văzut mulţi tineri care repede au risipit averea mare sau mică lăsată de părinţii lor, tocmai pentru că nu au contribuit la agonisirea ei cu nimic şi nu au ştiut cum să o administreze corect. Cine a învăţat o profesie, va putea să-şi câştige resursele necesare lui şi familiei lui şi va avea o sursă stabilă de venit, prin serviciile care le va putea oferi oamenilor.

II. Unii tineri nu își doresc o profesie, bizuindu-se pe relaţiile sau bunul nume care l-au dobândit părinţii lor

De multe ori copiii şi tinerii cred că în viaţă lucrurile vor merge uşor, că vor avea trecere oriunde, datorită numelui bun al părinţilor lor. Sfânta Scriptură spune că

Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul. (Proverbe 22:1)

Dar acest adevăr este aplicabil cu privire la persoana fiecărui om în parte. Fiecare om îşi face numele lui propriu potrivit cu felul cum se raportează la alţi oameni. Vezi să nu strici numele părinţilor prin felul cum te vei purta şi te vei raporta tu singur la oameni. Dacă nu ai o profesie, dacă stai pe spatele cuiva, dacă eşti un om lenos, nu te aştepta să ai respectul oamenilor nici odată şi nu vei putea avea un nume bun la cei din generaţia ta.

III. Unii tineri se bizuie pe poziţia înaltă care o au părinţii şi care le este promisă pentru viitor

Aceasta este o înşelăciune. Vremurile se schimbă şi oamenii sunt şi mai schimbători. Cei care sunt apreciaţi azi, pot fi dispreţuiţi în viitor. Dar Biblia spune:

Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. (Proverbe 22:29)

Proorocul Daniel a fost luat prizonier din Iuda şi dus în Babilon. Acolo a învăţat bine şi a ajuns să fie un slujitor foarte iscusit şi credincios în curtea împăratului. Era un om integru, a avut respectul tuturor oamenilor şi a fost folositor în mod deosebit celor din neamul lui. Au venit împăraţii Mezilor care au cucerit Babilonul şi au întemeiat o altă împărăţie. Aceşti oameni când au aflat de Daniel, l-au căutat şi l-au luat în slujba lor, pentru că el a fost un om integru şi iscusit în munca lui.

Te-ai regăsit cumva printre tinerii care nu își doresc o profesie? Dacă ai fost cercetat, determină-te astăzi în privinţa unei profesii şi apoi depune efort ca să înveţi şi să însușeşti meseria respectivă, ca să poţi sluji bine oamenilor, să ai un nume bun, să ai respectul oamenilor şi să poţi lăsa o moştenire şi pentru copiii tăi.