De ce oamenii nu lasă curat când merg la picnic?

Ieri, duminică, după serviciul de la biserică am hotărât să facem un picnic împreună cu toţi profesorii care au predat la taberele de limbă engleză şi computere şi să evaluăm lucrărea făcută. Am ales să mergem în parcul de la traseul de motocross de la Schinoasa. Este un loc deosebit de frumos cu copaci mari şi cu poiene pitoreşti.

Nu poţi găsi un loc curat să te odihneşti

A fost neplăcut să vedem că oriunde am găsit un loc potrivit să ne oprim, găseam foarte mult gunoi lăsat de cei care au fost înaintea noastră, aşa cum arată în imaginea de mai jos.

Gunoiul din parcul Traseul Motocross din Chişinău

Gunoiul de la Traseul Motocross din Chişinău.

Trebuie să faci curat mai întâi

Am ales să facem mai întâi curat şi să scoatem tot acel gunoi din poiana în care ne-am oprit. Am dus gunoiul la un loc lângă drum unde era acumulată o grămadă mare şi de unde credem că va fi colectat în curând ca să fie dus de serviciul de salubrizare.

Facem curat la traseul Motocross din Chişinău

Curăţenie la Traseul Motocross din Chişinău.

De ce este aşa?

După părerea mea sunt două motive principale.

  1. Oamenii nu se gândesc la aproapele lor şi nu le pasă de cel care va veni după ei să se odihnească acolo.
  2. Sistemul comunist sovietic i-a învăţat pe oameni să nu aibă respect nici pentru averea altuia şi nici pentru cea comună.
  3. Nu există locuri speciale în parc unde oamenii ar putea să arunce gunoiul după ce se odihnesc.

Ce să facem?

  1. Să lăsăm curat după noi oricând mergem undeva. Chiar şi în Sfintele Scripturi spune aceasta când zice: „Să ai un loc afară din tabără, şi acolo să ieşi afară. Între uneltele tale să ai o lopată, cu care să sapi şi să-ţi acoperi murdăriile ieşite din tine, când vei ieşi afară. Căci Domnul Dumnezeul tău, merge în mijlocul taberei tale, ca să te ocrotească şi să-ţi dea în mână pe vrăjmaşii tăi dinaintea ta; tabăra ta va trebui deci să fie sfântă, pentru că Domnul să nu vadă la tine nimic necurat, şi să nu Se abată de la tine.” (Deuteronom 23:12-14) Dumnezeu doreşte ca să-I reflectăm slava prin prezenta noastră în orice loc.
  2. Să venim cu iniţiative de la biserici, mişcări de tineret, cluburi sportive, etc. ca să facem curăţenie în parcuri aşa cum s-a făcut în toamna anului 2007 în parcul Valea Trandafirilor. Acestea sunt prilejuri deosebite de evanghelizare.
  3. Să solicităm Primăriei şi servicilor de salubrizare să instaleze în parcurile oraşului suficiente lăzi unde oameni vor putea arunca gunoiul şi apoi, aceste lăzi să fie golite la timp.
  4. Să se facă în fiecare an lecţii speciale cu copiii la şcoală pentru ai învăţa să păstreze curăţenie oriunde merg. Ştiu că se fac astfel de lecţii, dar poate ar trebui să fie făcute mai multe şi mai dese.

Ce soluţii vede cititorul la această problemă?