De ce elevii se poartă cu cruzime faţă de colegii lor?

Am rămas tulburat când am privit azi secvenţa video la noutăţi în care se arată cum în Bălţi câteva eleve au maltratat o colegă, lovind-o şi stingând ţigara de capul ei. În baza celor privite vreau să-mi expun părerea despre cauzele care au dus şi duc la această violenţă în rândurile tinerilor.

Pentru că cei răi sunt puşi în cinste

Este groaznic ce se întâmplă şi aceasta arată o cruzime care întrece orice măsură şi pricepere omenească. La ce să ne aşteptăm în continuare de la acele eleve dacă ele acum manifestă o aşa cruzime şi aroganţă. Cel mai trist este că la ultimul sunet una din acele agresoare foarte crude şi violente era cu panglică roşie, ceea ce arată că era în fruntea şcolii. Când reportera a vrut să-i pună o întrebare, tânăra aceasta într-un mod urât şi foarte arogant a întors spatele şi i-a spus reporterei „Otvali ot menea…” (Echivalentul românesc al expresiei ar fi „Piei din ochii mei”) Şi apoi profesoara a mai spus că la şcoala lor nu este încurajat un astfel de comportament? Dar de ce atunci criminale ca această tânără sunt puse în frunte ca şi cum ar fi exemplu pentru alţii?

Pentru că martorii nu intervin

Acesta este un alt lucru şocant. Martorii au ales să filmeze imaginea în loc să intervină şi să scoată pe acea fată din nenorocirea în care nimerise. Iată ce învăţătură a dat Domnul Isus în această privinţă:

Şi unul din ei, un învăţător al Legii, ca să-L ispitească, I-a pus întrebarea următoare: „Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” Isus i-a răspuns; „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, şi cu tot cugetul tău.” „Aceasta este cea dintâi, şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemănătoare ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Proorocii. (Ev. Matei 22:35-40)

Cum se poate într-o naţiune creştină să fie omul batjocorit în aşa fel şi toţi ceilalţi aşa numiţi creştini să privească indiferent şi să nu intervină? Domnul Isus a mai spus:

Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii. (Ev. Matei 7:12)

Cine din acei martori şi-ar dori ca atunci când va nimeri în situaţii cum a fost această victimă, să fie şi ei doar filmaţi de alţii pentru a face reportaje şi nimeni să nu intervină în apărarea lor? De ce atunci ei au făcut aceasta? Nu fă aşa dragă cititorule. Nu fă nici odată şi nu sta indiferent faţă de cei care sunt în nenorocire. Fii om de inimă, curajos şi sari să-i aperi şi să te lupţi pentru viaţa şi demnitatea lor.

Pentru că violenţa este promovată în mod metodic

Este evident că elevii nu sunt învăţaţi în mod direct violenţă la şcoală. Şi are dreptate profesoara când a mai spus că violenţa este învăţată de la televizor. Pentru că prin cele mai multe programe prezente la televizor, copiii, adolescenţii şi tinerii nu sunt învăţaţi valori adevărate, ci cum să fie „cool” prin violenţă, desfrâu sexual şi alte lucruri josnice. De aceea, este important ca toţi locuitorii ţării să devină conştienţi de acest mare pericol şi să ceară autorităţilor şi conducerii posturilor de TV să revizuiască programele pentru a elimina violenţa şi desfrâul care afectează rău mintea generaţiei tinere. Dar este important şi părinţii împreună cu învăţătorii să-i înveţe pe copiii cum să facă diferenţă între ceea ce este bun şi ceea ce este rău şi cum să-şi păzească mintea de aceste influenţe rele care le vor afecta întreaga viaţă, aşa cum spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi când spune:

Păzeşte-ţi inima mai mult de cât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. (Proverbele lui Solomon 4:23)

Pentru că violenţa nu este pedepsită

După ce au săvârşit aşa o crimă, după ce au înjosit şi au făcut un atât de grav atentat la onoarea şi sănătatea unei fete, după ce victima se află internată în spital cu comoţie cerebrală, agresoarele s-au ales cu nota 2 la purtare şi nimic mai mult, ca să nu le facă probleme la absolvirea liceului. Tocmai pentru că nu sunt pedepsite potrivit cu răul pe care l-au făcut, ele au fost şi vor fi încurajate să facă şi mai mult rău, să înjosească şi să batjocorească pe alţii. Şi nu doar ele, ci şi alţi tineri le vor urma exemplul. În reportaj se mai spune că agresoarele „riscă să plătească o amendă de 100 lei” iar cea care a atins vârsta de 16 ani „dacă se va dovedi vinovată va plăti 1000 lei”. Atâta costa demnitatea omenească? Aceşti bani se pare că nu vor ajunge nici măcar pentru procurarea medicamentelor necesare pentru vindecarea victimei.

Ce să facem ca să oprim violenţa la şcoală?

  1. Când se întâmplă astfel de cazuri, să fie pedepsite potrivit cu măsura crimei şi să nu fie trecute cu vederea.
  2. Să nu mai punem în onoare pe cei răi.
  3. Să cerem autorităţilor şi posturilor de TV să revizuiască programele şi să elimine violenţa şi desfrâul sexual.
  4. Când ajungem să fim martori la astfel de incidente, să intervenim totdeauna şi să apărăm demnitatea umană şi siguranţa vieţii şi sănătăţii altora.