De ce dragostea unora durează scurt?

Am primita ceastă întrebare de la o cititoare fidelă a portalului:

De ce se întâmplă adesea cazuri când te îndrăgosteşti tare de cineva, trece 1,5-2 ani şi te trezeşti că ţi se spune: „Ştii, nu mai este ce a fost, nu mă mai intereseaza/atrage aşa de mult spre persoana ta, nu cred ca te mai iubesc aşa de tare…” De ce se întâmplă aceasta? De ce sentimentul cel de foc de la început e aşa de mare ş pe urma îl pierdem? Şi când eşti tânăr , cit de cit mai poţi avea alternative, dar daca te căsătoreşti şi într-o bună zi iţi spune partenerul de viata acelaşi lucru? Ce faci atunci? De ce se întâmplă frecvent aşa situaţii? De ce?

adevărata dragoste

 

Pentru că mulţi nu cunosc dragostea adevărată

Cărţile, filmele, mas-media influenţează grozav pe oameni şi mai rar spre bine. Mulţi învaţă dragostea din aceste surse şi îşi formează concepte total greşite despre dragoste. Mai înainte au început o epidemie de tele-novele unde tocmai aceasta arată. Îmi amintesc despre una care se numea „Alondra” şi acolo, este arătată viaţa unui bărbat care, cică se îndrăgosteşte de o fată Alondra şi tot filmul este despre curvia lor, care este prezentată foarte romantic, pe când relaţia lui cu soţia lipsită de acest aspect. Dar cine trebuia să se îngrijească şi să protejeze dragostea din căsătoria lor? Nu tot acest bărbat? Trist este că oamenii au luat din acel film că romantică poate fi doar o relaţie amoroasă interzisă şi nici cum nu au învăţat cum să-şi facă căsătoria romantică şi cum să păstreze focul dragostei. Am dat doar un exemplu, dar judecaţi singuri ce învaţă oamenii din filmele pe care le privesc.

Buneii şi părinţii noştri au cunoscut altfel dragostea

Cu toate că sunt criticaţi acum, socotiţi demodaţi, etc., părinţii şi buneii noştri, au fost o generaţie care au cunoscut altfel dragostea. Ei ştiau că au responsabilităţi unul faţă de altul şi într-o mai mare măsură căutau să-şi fie credincioşi şi să-şi slujească unii altora. Acum trăim într-o eră a cultului egoismului când mulţi urmăresc doar binele lor, sau cum spun ei „să se petreacă” de parcă alţii nici nu mai sunt în jur. Auzim de femei care pleacă la Italia şi la scurt timp uită că au soţi acasă, că au copii şi se căsătoresc cu alţii, spunând că nu mai au dragoste pentru soţii lor. Cum se poate aşa ceva?

Dragostea adevărată nu este determinată de sentimente

Da, dragostea este însoţită de sentiment, dar nu se termină acolo unde se răcesc sentimentele. Dragostea adevărată caută să-i facă bine celui pe care îl iubeşte şi atunci când persoana respectivă nu merită. Iată ce spune Dumnezeu despre dragostea adevărată:

Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe singurul Său Fui, ca noi să trăim prin El. Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru noi. (1 Ioan 4:9-10)

Încearcă să-ţi închipui ce sentimente a avut Dumnezeu faţă de tine când ai făcut răul şi nici nu te gândeai la El. În dragostea Lui a continuat să-ţi dea soarele, aerul, apa, şi toate celelalte lucruri aşa încât dragostea Lui s-a înnoit în fiecare zi. Mai mult, încearcă să-ţi închipui ce a simţit Dumnezeu atunci când îl da pe Domnul Isus să moară la cruce pentru a plăti pedeapsa păcatelor noastre. Vezi, dragostea lui Dumnezeu nu s-a întemeiat pe sentimente, ci pe valoarea pe care a văzut-o în noi.

Caută să cunoşti dragostea adevărată

Studiază Sfintele Scripturi ca să înţelegi dragostea lui Dumnezeu, să primeşti această dragoste, s-o experimentezi în viaţa ta şi apoi să o poţi dai şi altora. Vreau să recomand cititorului cursul de studiu biblic inductiv „Căsătorie fără regrete” care include şi două lecţii excepţionale despre dragoste. Cu siguranţă că acele lecţii te vor ajuta să înţelegi ce este şi ce nu este dragostea, ca să faci deosebire atunci când îţi va spune cineva „Te iubesc!”.

Să te căsătoreşti cu un om care cunoaşte dragostea adevărată

Vrei să nu te trezeşti la scurt timp după căsătorie că ţi se spune: „Nu cred că te mai iubesc şi nu mai simt pentru tine ce am simţit…”? Nu accepta căsătoria cu un om care nu cunoaşte şi nu a experimentat dragostea lui Dumnezeu. Cei născuţi din nou cunosc dragostea adevărată, aşa cum spune Scriptura:

Cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste. (1 Ioan 4:8)

Nu lăsa să-ţi fie afectată mintea ta de cei care pervertesc sensul dragostei ca să nu devii victimă şi să nu aduci durere în viaţa altora.