Astăzi am avut prilejul să discut cu o doamnă care este inspector pentru minori pentru o anumită regiune din ţară şi mi-a povestit despre problemele adolescenţilor. A spus că sunt copiii care dau naştere la copii, astfel, o fată de 13 ani a născut mai înainte şi alta de 14 ani a născut recent. A mai spus că copiii au devenit în cea mai mare parte aroganţi, neascultători şi foarte agresivi.
Pentru că imediat după această discuţie am mers la o întâlnire cu 20 de profesori din şcolile publice, din care 4 sau 5 erau chiar directori de şcoli, am hotărât să le pun această întrebare şi lor. Iată ce răspunsuri am primit.
Vina părinţilor
Doamna directoare de şcoală care a dat primul răspuns a spus că părinţii nu mai sunt ca altă dată. În anul 1971, când a început dumneaei să predea în şcoală, dacă vre-un copil se purta necuviincios şi dacă chema părinţii, aceştia veneau când erau chemaţi şi ei singuri îşi disciplinau copilul. Acum însă, cei mai mulţi părinţi ajung să-i ameninţe pe profesori şi orice rău n-ar face copilul lor, ei îi vor ţine partea şi caută să-l îndreptăţească şi să învinuiască profesorii. Părinţii nu stimează profesorii şi copiii lor au preluat aceeaşi atitudine.
O altă directoare de şcoală a spus că în clasa a cărei dirigintă este din 27 de copii doar 6 au pe ambii părinţii acasă, iar 11 sunt fără ambii părinţi şi stau de unii singuri sau în grija rudelor care trăiesc separat de ei. Cum pot fi aceşti copiii altfel decât aroganţi şi agresivi după ce au fost părăsiţi şi lăsaţi să se confrunte singuri cu problemele acute ale societăţii în care trăim?
Vina guvernării
Programul de învăţământ este extrem de încărcat în ce priveşte instruirea lor la obiecte cum sunt chimia, fizica, matematica şi toate celelalte obiecte, încât profesorii nu reuşesc să predea materia şi elevii să o însuşească. Dar, nu se pune nici un accent la educaţia moral-spirituală a elevilor şi chiar dacă se face ora clasei, uneori profesorii folosesc această oră pentru a preda materia de la alte obiecte pe care n-au reuşită încă până la acel moment. Tot din pricina acestei încărcături mari cu material ce trebuie predat, profesorii nu au timp ca să se ocupe şi să se intereseze de starea fiecărui elev ca să-l poată sfătui şi direcţiona potrivit cu nevoile lui. Nici celelalte departamente şi instituţii nu reuşesc să facă lucrul acesta, pentru că chiar doamna inspectoare pentru minori ne-a spus că de competenţa ei sunt minorii dificil din 7 sate. Oricât de mult n-ar vrea să se ocupe de aceşti copii, fizic nu va reuşi aceasta.
Vina mas-media
Spre deosebire de vremurile de altă dată, acum copiii sunt expuşi la foarte multă violenţă şi imoralitate şi aceasta îi provoacă să practice aceleaşi lucruri pe care le văd la televizor. Astfel, una din profesoare a spus că în satul lor, săptămâna trecută, un elev din clasa 9-a a venit la şcoală şi văzând pe deridicătoare singură cum făcea curat pe coridor, a făcut o tentativă de viol la adresa ei. Alt copil, care este în clasa a 5-a, a fost depistat că abuza sexual, tot băieţi din clasele a 3-a şi a întâia. De unde ştiu ei despre astfel de lucruri urâcioase, când generaţia noastră nici nu ştiam de existenţa lor? Fiind expuşi zilnic la aceste scene, copiii repede încep să le experimenteze şi apoi să le practice în mod sistematic. Este datoria noastră să luăm atitudine şi să oprim oricând vedem astfel de influenţe distrugătoare care sunt strecurate copiilor prin mas-media.
Dar, ce crede cititorul? De ce sunt adolescenţii astăzi atât de agresivi? Sau poate sunteţi de o altă părere? Care este opinia Dvs.?