Cum să procedezi cu victimele atrase de tine în fondul Mercury?

Întrebare:

Ce să facă o persoană care a fost implicată cu Mercury dacă prin această persoană mulți au intrat în datorii? Este suficient să spună că îi pare rău, să lase afacerea și să se pocăiască?

Așa-numitul fond de ajutorare Mercury este o afacere piramidală prin care sunt storși bani de la un număr mare de oameni. Fondatorul și un număr mic dintre primii își însușesc banii celorlalți care se implică până când sistemul falimentează. Unele afaceri de acest fel falimentează repede și altora le ia mai mult timp, dar în cele din urmă toate dau faliment.

Oamenii care au fost lipsiți de înțelepciune și discernământ sau poate mânați de iubirea de bani, dar și mulți tineri neîncercați, când se lasă prinși în această cursă, pentru că le sunt promise sume fantastice în termeni scurți, ca rezultat al investițiilor lor financiare, merg și împrumută sume mari de bani de la alții. Apoi, ca să poată câștiga și întoarce aceste sume împrumutate, merg ei să convingă pe alții cu toată perseverența, căci dacă alții vor investi, o parte din acei bani le vor reveni și vor putea întoarce datoriile. Deci, tot sistemul acesta nelegiuit este aranjat în așa fel ca omul să se bage în datorii și apoi să-i bage pe alții în datorii ca să le poată întoarce pe ale sale.

Acum, presupun că persoana care a adresat întrebarea sau altcineva din cei apropiați ai ei s-a trezit în fața datoriilor acumulate și a oamenilor pe care i-a împins în datorii și este normal să dorească să afle ce este de făcut și cum să iasă din această mare încurcătură. Iată care este sfatul meu.

1. Nu-ți pierde nădejdea

Cunosc cazuri când cineva, chiar slujitor de biserică, a împrumutat bani pentru copiii săi care s-au aventurat cu o astfel de afacere piramidală și apoi, când s-a trezit în fața unor datorii fantastice, a căzut în așa o disperare încât și-a pus capăt zilelor. Nu trebuie să cazi în disperare și să-ți pierzi nădejdea.

2. Mărturisește-ți păcatul înaintea lui Dumnezeu

Se pare că mulți oameni nu înțeleg ce înseamnă mărturisirea păcatelor. Cuvântul grecesc pentru mărturisirea păcatelor este HOMOLOGEO și înseamnă să vorbești deopotrivă cu cel care te învinuiește, să accepți învinuirea. Am văzut că o mare parte din oamenii care s-au lăsat prinși în cursa afacerii Mercury nu acceptă că aceasta este o șarlatanie și că este bazată pe minciună. Ei încearcă în fel și chip să se convingă pe ei înșiși și pe alții că este o afacere curată și că falimentul din ea este tot așa ca și falimentul din orice altă afacere. Nu mai face așa. Nu poți să schimbi situația până nu-ți vei mărturisi păcatele. Iar dacă ți le mărturisești, vei primi iertare de la Dumnezeu, căci este scris:

Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:8-9)

Doar după ce îți vei mărturisi păcatul înaintea lui Dumnezeu…

3. Mărtusisește-ți păcatul înaintea oamenilor 

Mergi la toți oamenii de la care ai împrumutat bani sau pe care i-ai atras în această afacere și mărturisește că este greșit ceea ce ai făcut și cere-ți iertare de la ei. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să le întorci datoriile, dar este ceva care poți face acum și ce trebuie să faci – să-ți ceri iertare pentru păcatul săvârșit împotriva lor. Nu te scuza că au și ei partea lor de vină. Tu mergi să-ți ceri iertare pentru partea ta de vină.

4. Întoarce datoriile

Poate că o parte din datorii le-ai întors cu banii pe care i-ai luat de la oamenii pe care i-ai atras în afacere, dar cum rămâne acum cu datoriile acestora? Ei tot s-au făcut vinovați în fața altora. Fă tot ce poți ca să întorci datoriile și dacă ți-ai cumpărat ceva din banii care i-ai acumulat prin intermediul afacerii vicioase Mercury, atunci este corect să vinzi toate acele lucruri, orice ar fi ele și oricât de mult ți le-ai fi dorit și cu banii câștigați să le întorci datorii la oamenii față de care te-ai făcut vinovat.

5. Cere înțelepciune de la Dumnezeu

Îmi dau seama cât de greu este să găsești acum soluții. Am aflat zilele acestea despre un slujitor de biserică care s-a lăsat atras în această afacere și acum a fost nevoit să lase biserica și să plece la muncă ca să poată întoarce datoriile. Cum va crește această biserică și altele dacă slujitorii lor s-au lăsat prinși în astfel de curse? M-am întristat foarte mult și mă rog să-l ajute Domnul să câștige cât mai degrabă banii și să întoarcă datoriile. În Epistola lui Iacov este scris:

Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale. (Iacov 1:5-8)

Cere de la Dumnezeu înțelepciune, postește și caută totdeauna să-ți fie călăuză Cuvântul lui Dumnezeu. Ai răbdare și fii gata să faci tot efortul ca să ieși din această împrejurare complicată în care te-ai trezit, dar nu lăsa cumva ca povara datoriilor să te facă să nu mai lași timp pentru cercetarea Cuvântului lui Dumnezeu, pentru rugăciune și pentru mersul la serviciile divine ale bisericii, căci tocmai aceste lucruri așteaptă Satana să încetezi a le face și apoi să-și bată joc de tine și să te nimicească. Ține-te strâns de Dumnezeu și El te va ajuta să ieși din această încurcătură în care te afli și nu uita că dacă te-ai fi ținut de El și mai înainte și dacă căutai sfatul Lui din Sfintele Scripturi, nu ai fi fost atras de fondul Mercury și nu ai fi devenit victimă nici tu și nici alții. Îți recomand să începi studiul biblic al Sfintelor Scripturi cu cursul “Banii și Posesiunile: în căutarea fericirii” de Kay Arthur și alt curs este Epistola II a lui Pavel către Tesaloniceni. Mă rog să te ajute Domnul să ieși biruitor și să rămâi biruitor totdeauna.