Sunt pastor, dar vorbitul în public nu se limitează doar la predicarea în biserică. Și aceasta este valabil nu doar pentru pastori sau pentru persoanele publice, ci pentru toți oamenii. Toți suntem invitați la evenimente și tuturor ni se oferă mai mult sau mai puțin invitația să vorbim.
Vreau în acest mesaj scurt să împărtășesc câteva principii după care mă conduc personal în astfel de situații:
1. Nu refuza să vorbești. Mi se pare lipsit de bun simț să refuzi când ești invitat să vorbești în public la un eveniment. Afară doar dacă chiar aceasta este o cursă sau ai alte motive întemeiate să nu vorbești, nu refuza când ești rugat sau invitat să vorbești în public. Dacă ești ucenic al lui Hristos, gândește-te că ai posibilitate nu doar să comunici lucrurile legate de eveniment, ci să spui și despre Domnul Isus Hristos.
2. Nu abuza de timpul oferit. Dacă organizatorii sau persoana care te invită să vorbești îți specifică timpul care îți este oferit, nu depăși acest timp. Dar chiar și dacă nu ți se va specifica cât timp ți se oferă, fii rezonabil și rămâi în limitele bunului simț, ca să nu le pară rău celor care ți-au oferit cuvântul, ci să vrea să o mai facă și altă dată.
3. Vorbește potrivit cu evenimentul. Gândește-te bine ce este în centrul evenimentului, ce se sărbătorește și fă-ți mesajul reieșind din aceasta. Nu vorbi despre alte lucruri. Dacă ai puțin de spus, spune doar acel puțin care ai și nu spune alte lucruri care nu au legătură cu evenimentul, căci tot ce vei spune de prisos va pune în umbră lucrurile importante care ai vrut să rămână în mintea oamenilor. Să zicem, dacă ești invitat la aniversarea unei organizații, vorbește despre impactul care l-a avut organizația în viața ta și nu despre tine, despre alții, despre nu știu ce alte lucruri… Limitează-te să vorbești despre impactul organizației acesteia în viața ta.
4. Vorbește pentru oamenii prezenți. Cu siguranță că acolo trebuie să fie oameni care au avut contribuții la cauza sărbătorită la eveniment. Arată apreciere pentru acești oameni și menționează ce au făcut ei pentru tine, pentru alții, pentru cauza sărbătorită. Asigură-te că nimeni din cei prezenți acolo nu va rămâne fără atenție și mai ales dacă printre ei este cineva care a contribuit considerabil la viața ta.
5. Citează Biblia. Dacă ești ucenic al Domnului Isus Hristos, atunci Biblia este cartea ta de căpătâi și călăuza după care te conduci în toate. Gândește-te ce se potrivește cel mai bine din Cartea Sfântă la evenimentul sărbătorit și care le va aduce învățătură, încurajare și mângâiere oamenilor adunați. Pune-L astfel pe Dumnezeu și pe Fiul Său, Isus Hristos, în centrul evenimentului.
Așa să te ajute Dumnezeu. Dacă ai găsit util acest articol, distribuie-l în rețeaua ta de socializare sau trimite link-ul la prieteni prin email.