Cum să-ți reduci reziduurile (partea a II-a)

Trăim într-un veac al abundenței de bunuri de tot felul, iar reziduurile pe care le producem în fiecare zi, în urma consumului bunurilor pe care le procurăm și le consumăm, întrec de zeci de ori cantitatea de reziduuri produse de generațiile dinaintea noastră. Problema nu este atât în cantitate, ci în calitatea reziduurilor contemporane. În groapa de gunoi ajung pungi și obiecte din plastic, în apele subterane și în oceane se scurg detergenți și șampoane, iar în aer se emană fumuri toxice de la uzinele care ne produc bunurile. Toate acestea poluează drastic mediul ambiant.

frunza-3-1.jpg.382x286_39_0_4197Dacă ne pasă de calitatea mediului înconjurător, dacă dorim să lăsăm în urma noastră un mediu mai sănătos pentru copiii noștri, atunci vă îndemn să vă reevaluați consumul, dar și să controlați reziduurile pe care le produceți. În articolul precedent am descris primii trei pași în reducerea reziduurilor: Reduce, Reciclează și Reutilizează. Astăzi vreau să vă prezint următoarele acțiuni.

Spuneți NU lucrurilor de unică folosință

Dacă mergeți la un picnic, optați mai degrabă pentru veselă din materiale reciclabile în locul celor din plastic. Există companii în Moldova care vând păhărele și farfurii din carton. Acestea pot fi procurate și în rețele de supermarketuri. Cu părere de rău, nu am găsit deocamdată furculițe și linguri de unică folosință din lemn pe piața noastră, dar am găsit în România. Evident că vesela din carton și lemn este mai scumpă, dar acesta e prețul care trebuie plătit pentru a menține un mediu curat. O altă variantă ar fi să vă aduceți vesela de acasă.

Cumpărați produse alimentare neambalate

cos-de-la-piataSună straniu în secolul nostru, având în vedere că aproape toată mâncarea din magazine este vândută în containere și pungi din plastic. Începând cu produsele lactate, pâinea și terminând cu semințe de floarea soarelui. Este complicat, dar nu și imposibil dacă devenim mai creativi și depunem un efort în plus.

Acum, locuind în oraș, eu fac cumpărăturile la piața centrală. Pentru lactate folosesc borcane din sticlă (apropo, tot în borcan poate fi procurat uleiul), iar pentru ambalarea celorlalte produse alimentare folosesc, unde este cazul, hârtia și pungile mici din plastic reutilizate. Am făcut rost și de genți din material, ca să nu folosesc pungile din plastic. Nu este necesar să cumpărați de fiecare dată apă în sticle din plastic noi, le puteți reutiliza pe cele vechi, dacă obișnuiți să beți, în fiecare zi, o cantitate de apă mai mare, atunci când nu sunteți acasă. Dacă nu aveți un filtru de apă și sunteți din Chișinău, atunci puteți procura apă potabilă din rețeaua de distribuție Apă Pură în containerele personale. O investiție de compromis ar fi să vă procurați un filtru cu osmoză inversă.

Pentru cei care au grădini și locuiesc în sat lucrurile se simplifică, întrucât își pot crește propria producție. Produsele crescute cu propriile mâini sunt cele mai sănătoase, iar mâncarea făcută din ele nu se poate compara cu mâncarea procesată. Lista poate continua, dar vă îndemn să fiți creativi în fiecare sferă și să căutați soluții ecologice pentru fiecare situație specifică.

Optați pentru lucrurile de mâna a doua

Aceasta nu este doar o cale de economisire a banilor, dar și un aport la ecologie. De ce nu ați cumpăra o bicicletă de mâna a doua pentru copilul dvs, în locul unei noi? Astfel, „prindeți 3 iepuri” dintr-o lovitură. Economisiți bani, contribuiți la reducerea reziduurilor și-i dați o lecție de viață copilului vostru ca să valorifice lucrurile și să nu risipească. De asemenea, vă puteți procura haine calitative și ieftine din magazinele specializate second-hand. Eu mi-am procurat recent niște palete din lemn foarte calitative și la un preț redus. Pentru cei care sunteți din Republica Moldova vă recomand site-ul 999.md și ziarul Makler (http://www.makler.md), de unde puteți face multe cumpărături la mâna a doua.

În articolul următor voi continua lista cu sfaturile de reducere a reziduurilor, pe care le aplic și eu.