Cum să-ți reduci reziduurile. Primii pași

reziduri, gunoi, pungi din plastic, gunoi în cîmp
Poză simbol. Sursa: http://osut.ro

Recent mă întorceam din Coșnița spre Chișinău și m-am îngrozit de tabloul pe care l-am văzut. Mormane de pungi din plastic, aduse de vânt, formaseră un covor alb pe câmp de-a lungul drumului. Cu părere de rău, acest tablou a ajuns să fie o realitate în țara noastră și la nivel internațional, dar nu este de mirare de unde se formează atât de multe reziduuri. Cauzele sunt multe.

În primul rând, trăim într-un secol al consumului fără precedent. Rafturile din magazinele noastre sunt încărcate cu produse care mai de care. O iluzie a prosperității, dar acesta e un alt subiect.

Într-al doilea rând, oriunde ne-am întoarce, în piață sau supermarket, cele mai multe produse alimentare și nealimentare sunt ambalate în plastic, sunt servite în pungi din plastic sau sunt produse din plastic. Faceți un experiment. Încercați să procurați într-un supermarket din Chișinău produse care să nu fie ambalate sau servite în pungi din plastic. Probabilitatea că veți face multe cumpărături este foarte mică.

reziduri, gunoiA treia cauză este că producătorii urmăresc doar un singur lucru – profitul, și, cu părere de rău, sunt mai puțin preocupați sau chiar deloc, de impactul negativ al reziduurilor asupra mediului înconjurător.

Unii oameni susțin că problemele acestea vor putea fi rezolvate atunci când statul va lua atitudine și va adopta politici în favoarea ecologiei, interzicând pungile din plastic. Cu o inițiativă legislativă de reducere a reziduurilor au venit recent deputații liberali. Este un pas foarte binevenit, dar rămân la ideea că legile nu sunt de ajuns și nu întotdeauna sunt aplicate. Problema trebuie rezolvată la nivel de mentalitate. Trebuie să schimbăm ceva în felul în care ne raportăm la mediul înconjurător, la creația lui Dumnezeu, în mijlocul căreia ne-am născut și din care ne alimentăm și trăim. Dacă am înțelege că suntem parte din această creație și că purtăm responsabilitate înaintea lui Dumnezeu și a copiilor și nepoților noștri pentru calitatea apelor, solului și a aerului pe care le lăsăm ca moștenire, atunci ne vom raporta într-un mod mai responsabil și diferit. Nu mai putem trăi cu zicala rusească “Моя хата с края” (Casa mea este la o margine). Fiecare detergent chimic pe care-l folosim sau fiecare pungă pe care o aruncăm la gunoi într-un final se vor întoarce împotriva noastră sau a copiilor noștri, pentru că lucrurile în natură se mișcă în circuit. Soluția este să începem să ne schimbăm pe noi înșine. Să adoptăm pași mici și concreți pentru a reduce cantitatea de reziduuri pe care le producem zilnic și astfel să reducem impactul negativ al acestora asupra mediului înconjurător. Voi împărtăși câțiva pași pe care i-am adoptat în familia noastră formată din mine, soția și un copil de 3 anișori. Dacă înainte aruncam zilnic la gunoi câte o pungă plină de reziduri, acum facem acest lucru o dată la 4-5 zile, pentru că am reușit să reducem cantitatea de gunoi produs.

Reduce

Cred că este cel mai important pas. Prin reducerea nevoilor și a consumului dumneavoastră, veți vedea automat o scădere uriașă în cantitatea de gunoi pe care o creați. Întrebați-vă: „Chiar am nevoie de acest lucru sau pot trăi și fără de el?” Ce ar fi să mai simplificăm viața noastră. Toată lumea din jur urmărește să agonisească, să adune cât mai multe lucruri, să trăiască pe picior larg, fără să se gândească cum acest mod de viață se reflectă asupra naturii.

Reciclează

Când auzim cuvântul reciclare, ne gândim la separarea gunoiului pe categorii. Este foarte bine să separăm astfel gunoiul, mai ales că cel puțin în orașele mari din Moldova au fost instalate tomberoane specializate pentru plastic, hârtie și sticlă. Noi în casă avem câte un container în care adunăm hârtia, articolele din plastic și pungile sparte, sticla și becurile uzate (nu becurile fluorescente), articolele din fier. De asemenea, avem un container în care adunăm bateriile și dispozitivele electronice uzate (pentru acestea există puncte de colectare specializate în Chișinău).

Reutilizează

Cu toate acestea, reciclarea se poate face nu doar la nivel industrial, dar și la nivel casnic. Reciclare înseamnă reutilizare. Spre exemplu, putem refolosi pungile pe care le avem deja în casă atunci când mergem la magazin sau la piață. Acestea pot fi spălate și reutilizate. Nu vă grăbiți să aruncați la gunoi vreun lucru, gândiți-vă cum puteți să-l reutilizați sau să-l folosiți în alt scop.

În articolul următor voi descrie alți pași care ne vor ajuta la diminuarea cantității de gunoi pe care-l producem. Până atunci, vă îndemn să puneți în aplicare sfaturile de mai sus.