Cum biruim în lupta cu păcatul | Adevărul despre Adevăr

Cum luptăm cu păcatul, este subiectul acestei emisiuni. Cum luptăm cu păcatul în așa fel ca să fim biruitori?

Unii nu pot birui păcatul, pentru că nu sunt oameni născuți din nou

Cel care nu este născut din nou, nu poate birui păcatul. În bisericile noastre avem oameni care nu sunt născuți din nou. Ei vin la biserică, dar nu sunt născuți din nou. Pot fi chiar membri în biserică, pot fi botezați și ei nu sunt născuți din nou. Și lucrul acesta îl știu doar ei. Ba mai mult, pot fi morali, pot fi oameni cuminți, dar nu sunt oameni născuți din nou. Nu sunt oameni născuți din nou, pentru că ei, ori au avut un alt motiv pentru care s-au alipit bisericii, ori motivul a fost frumos, curat, ca să devină ucenicii lui Isus Hristos, dar și-au lăsat o rezervă. Domnul Isus nu permite. Domnul Isus spune că trebuie să mori pentru tine. Nicio rezervă să nu mai lași, nici pentru vreun păcat, nici pentru alte lucruri. Trebuie să-ți dedici viața 100%.

La acești oameni, undeva în mintea lor sunt niște rezerve lăsate și ei nu sunt gata să permită Domnului Isus să Se implice deplin. Atât timp cât o persoană nu permite Domnului Isus deplin să ia controlul vieții lui, n-are loc nașterea din nou. Nașterea din nou are loc atunci când se permite asta și atunci persoana este botezată cu Duhul Sfânt. Duhul Sfânt umple persoana aceasta, umple viața ei și persoana devine un om duhovnicesc. Dacă aceasta nu s-a întâmplat, omul nu poate trăi o viață duhovnicească și tot luptă cu păcatul, luptă cu păcatul și nu poate birui.

Trebuie să te verifici bine. Poate ai rezerve lăsate? De multe ori pot fi rezerve lăsate în domeniul sexualității, lucruri ascunse, practici pe care nu-ți închipui că le poți depăși. Și din cauza aceasta nu are loc schimbarea.

Dacă ai înțeles că ai rezerve, trebuie să mori pentru ele. Trebuie să te hotărăști deplin că-I dai voie Domnului Isus Hristos să ia deplin volanul sau cârma vieții tale. O dai în mâinile Lui deplin. Nu-I dai peste mâini și nu ții tu cu o mână și I-ai dat și Lui cu o mână, și tu din când în când tot o mai îndrepți pe unde îți place ție, pe acolo prin hudițele pe unde îți place ție. Îl lași pe El să meargă pe strada centrală a neprihănirii. Să conducă El. I-ai dat Lui volanul, gata, Lui îi aparține volanul. Și atunci are loc nașterea aceasta din nou.

Sunt și oameni născuți din nou care nu pot birui în lupta păcatul

În primul rând, pentru că ei nu cresc. Oamenii care nu cresc, nu au cum să fie biruitori. Domnul Isus Hristos în Evanghelia după Ioan la capitolul 8 de la versetul 30, vorbește iudeilor care crezuseră în El și le spune:

Şi a zis iudeilor care crezuseră în El: „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi. (Ioan 8:31-32)

Îi va face slobozi de păcat. Adevărul îi va elibera de păcat. Dacă vrei să fii biruitor asupra păcatului, trebuie să rămâi în Cuvântul Lui, să cunoaști adevărul și adevărul te va face slobod. Deci, să cerecetezi Cuvântul lui Dumnezeu și să te grăbești să Îl aplici. Așa vei crește duhovnicește. Așa crește capacitatea duhovnicească, la fel ca puterea, abilitățile unui sportiv.

Un sportiv care nu se poate trage nici o dată la bară, va ajunge el să facă aceasta doar visând că într-o zi o să se tragă la bară de 30 de ori? Păi să viseze cât vrea. Nu o să se întâmple nimic. Plângând lângă bară și mărturisind antrenorului într-una că este așa de slab, că nu se poate trage nici o dată la bară, nu va rezolva. Dragul meu, te apuci de bară și te tragi. Și plângi așa la bară când te dor mușchii. Te-ai tras o dată, a doua oară antrenorul te împinge de picioare în sus, te tragi a treia oară. Așa încet, treptat, zi de zi, ai să ajungi să te tragi și tu de 30 de ori la bară. Dar dacă tu nu vrei, nu faci nimic, nu te pornești în lupta asta, nu vrei să lupți, n-ai cum crește. Un om care nu vrea nimic să facă din partea lui și doar se plânge că nu are succese duhovnicești, nu va schimba nimic. Dacă nu ai intrat în antrenamentul duhovnicesc, nu poți avea succes.

Este foarte important pentru un creștin să-și facă deprinderea de a umbla călauzit de Duhul Sfânt, pentru că atunci când te-ai învățat să umbli călăuzit de Duhul Sfânt, atunci umbli din biruință în biruință. Omul care nu se lasă călăuzit de Duhul Sfânt, care n-a învățat să fie călăuzit de Duhul Sfânt, să trăiască sub calăuzirea Duhului Sfânt, va merge todeauna din păcat în păcat. Atunci nu ai decât remușcări și ești total nesatisfăcut de viața ta creștină. Vrei schimbări… Vrei să crești spiritual, dar nu crești, nu vrei să-L superi pe Dumnezeu, dar Îl superi.

Care sunt armele pe care le folosim în lupta cu păcatul?

Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi rugăciune pentru toţi sfinţii. (Efeseni 6:10-18)

Detaliat despre lupta și armele spirituale puteți să studiați în cursul biblic inductiv ”Lupta Spirituală”. Îl puteți cumpăra pe magazinul online: shop.eurasiaprecept.org.

Când am crezut în Domnul Isus Hristos și am fost botezați cu Duhul Sfânt, noi am primit puterea lui Dumnezeu, puterea aceea prin care Dumnezeu L-a înviat pe Hristos și L-a așezat la dreapta Măririi Lui. Versetul 13 trece în enumerare tot echipamentul duhovnicesc, comparat cu echipamentul unui soldat roman. Pentru ziua de azi nu este un exemplu atât de cunoscut, dar încercăm să ne închipuim. Am văzut cu toții filme despre armata romană. Cu siguranță ați privit filmul Gladiatorul sau altele.

Ca să fii biruitor trebuie să iei TOATĂ armătura lui Dumnezeu. Toată, toată. Sunt zile când suntem atacați și dacă nu ești pregătit în lupta asta, falimentezi, falimentezi și așa ajungi la disperare.

Mijlocul încins cu Adevărul

Domnul nostru Isus Hristos în rugăciunea Lui de Mare Preot când S-a rugat, a zis:

Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul (…) (Ioan 17:17)

Dacă nu studiezi în profunzime Cuvântul lui Dumnezeu cu dorința și cu efortul de a împlini tot ceea ce înveți, atunci nu ai mijlocul încins cu adevărul, nu îl ai. Nu întâmplător lista începe cu mijlocul. Pe mijloc pui toate celelalte arme. Un soldat aici își pune toate armele.

Îmbrăcați cu platoșa neprihănirii

Apoi, „îmbrăcați cu platoșa neprihănirii”. Platoșa neprihănirii este o armă. Platoșa este o apărătoare de fier care protejează cutia toracică de lovituri care pot ajunge la organele de importanță mare, vitală: inima, plâmânii ș.a.m.d. Dacă ajunge o săgeată acolo, nu mai trăiește omul. Dacă ajunge într-o mână, se mai rezolvă cu o mână, dar dacă e în inimă, rar când se rezolvă.

Neprihănirea trebuie să fie platoșa unui creștin. Totdeauna trebuie purtată. Ori de câte ori ești pus în fața unei nedreptăți sau ceva ți se propune, ești presat să faci o nedreptate, te opui. ”NU”, pentru că vrei să îți păstrezi platoșa, pentru că tocmai nedreptatea pe care ai făcut-o va găsi fisura și prin fisura asta vei fi străpuns. Îți amintești, ca la Ahab? Lui Ahab i-a venit săgeata și l-a străpuns la încheietura platoșei. Trăiește o viață neprihănită. O viață neprihănită este o armă. Alegeri neprihănite în fiecare zi, asta e o armă care te protejează de Satana, pentru că din moment ce am făcut ceva rău, Satana te-a și luat la cârlig, ca pe un pește. Peștele din moment ce a mușcat, e luat în cârlig, nu mai poate pleca nicăieri. Exact așa Satana vrea, prin păcate să te ia la cârlig și gata, ești al lui. Deci, întotdeauna stai îmbrăcat cu platoșa neprihănirii.

Având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii

Adică, cu dorința de a spune Evanghelia. Niciodată nu ne gândim că asta este o armă. Nu-i numai că merg să le spun oamenilor Evanghelia, că le mărturisesc pe Domnul Isus Hristos, ei cred, se întorc la Hristos. Nu doar atât. Faptul că merg să le vestesc la oameni Evanghelia, este o armă a mea. Sunt înarmat. Cu picioarele trebuie să te deplasezi. La antrenamente învățăm orice luptător, punem foarte mare accent pe a învăța să se deplaseze. Deplasarea în luptă este foarte importantă – înainte, înapoi, într-o parte, în alta, să fugi, să știi să ieși la spate. Pe deplasare se pune un accent foarte mare. Tot așa și noi, trebuie să fim încălțați cu râvna Evangheliei păcii. Este arma noastră cu care noi vom fi biruitori. Totdeauna cu o dorință aprinsă de a spune tuturor Evanghelia. Atunci îi dăm înfrângeri diavolului, îi dăm niște înfrângeri de care nici nu ne dăm seama.

Când am deschis gura și am spus Evanghelia la cel care stă alături de mine în autobuz, nu numai că eu câștig un suflet pentru Hristos, dar îi dau și o lovitură Satanei. I-am dat o lovitură, îl fac să se îndepărteze. Vestind Evanghelia, eu lupt împotriva păcatului. E parte a armamentului.

Luați și scutul credinței

Cu scutul credinței vom putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Care sunt săgețile acestea? Învățături nimicitoare care vin și lovesc în noi și vor să ne facă să ne îndoim de credința noastră.

Cât tim petreci studiind Sfintele Scripturi? Cuvântul lui Dumnezeu spune: ”credința vine în urma auzirii”. Deci, de unde iau coiful credinței? Credința vine în urma auzirii și auzirea vine din Cuvântul lui Dumnezeu.

Luați și coiful mântuirii

Aici gândim, luăm decizii, partea decizională. Dacă am fost lovit aici, nu mai pot lua decizii înțelepte. Dacă am luat o lovitură, dacă am scos coiful de pe cap și mi s-a dat o lovitură în cap, nu mai pot decide, nu mai pot funcționa.

Dacă un credincios începe să se îndoiască de mântuirea lui, e în mare pericol. Tocmai de aceea este atât de important să studiezi Sfintele Scripturi și să te hrănești cu învățătura sănătoasă, pentru că atunci ai coiful mântuirii bine pus pe cap și nu poate Satana să lovească. O lovitură în cap îl derutează pe credincios, îl dă jos de pe picioare. Coiful mântuirii este siguranța mântuirii.

Luați și sabia Duhului

Sabia Duhului este Cuvântul lui Dumnezeu. Sabia este o unealtă bună de atac. Un ostaș bun se luptă cu orice. Și cu piciorul va lovi bine, și cu pumnul, și cu un scut se poate descurca. Dar, din toate acestea, cea care este destinată atacului serios este sabia. Cuvântul lui Dumnezeu este arma noastră de luptă, arma noastră de atac, care pentru atac în primul rând este destinată. Deci, prin Cuvântul lui Dumnezeu noi suntem biruitori, biruitori în lupta spirituală, biruitori în lupta cu păcatul.

Faceți în toată vremea prin Duhul tot felul de rugăciuni și cereri

Nu sunt de puțină importanță rugăciunile și cererile. Aceasta e vegherea noastră. Un ostaș trebuie să vegheze. Poate el fi pus cu tot echipamentul, dar dacă nu veghează, la ce îl ajută? Dacă nu veghează, când vine pericolul, el nu e conștient și nu face nimic, nu se apără. Vegherea creștinului e în rugăciune și trebuie să o facem cu toată stăruința și rugăciune pentru toți sfinții și ”pentru mine”, zice Pavel. El, un om duhovnicesc, apelează la rugăciunile creștinilor ca să fie biruitor în lupta spirituală, ca să i se dea Cuvânt și să facă cunoscută cu îndrăzneală taina Evangheliei, ca să vorbească cu îndrăzneală, cum trebuie să vorbească.

Observați râvna Evangheliei în picioarele lui? Picioarele lui în mod fizic erau în butuci acolo, dar picioarele lui duhovnicești erau foarte bine încălțate cu râvna Evangheliei păcii. El ducea bine lupta acolo și apelează și la rugăciunile lor. Rugăciunea tot este o armă.

Să folosim toate armele

Să le punem și noi în aplicare. Dacă punem armele acestea în aplicare, numaidecât vom fi biruitori. Avem promisiunea aici că vom putea să ne împotrivim în ziua aceea rea și vom putea rămâne în picioare după ce vom birui totul. Avem promisiunea că vom birui totul. Avem promisiunea că vom stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Avem promisiunea, dar asta nu se întâmplă doar fiind spectator, de la sine, doar mergând la biserică și fiind spectator. Pe poziția de spectator tot spectator rămâi. Deci, treci la un antrenament duhovnicesc foarte, foarte serios. Nu poți deveni luptător bun doar privind meciuri de box la televizor de dimineață până seara. Privind meciuri de fotbal de dimineața până seara la televizor, fotbalist nu devii. Privind și ascultând numai predici, om duhovnicesc nu devii.

Trebuie să iei Cuvântul lui Dumnezeu, să interacționezi tu nemijlocit cu El, punând în practică tot ce înveți și numaidecât ai nevoie de un antrenor bun. De asta Dumnezeu spune:

Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire, ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. (Efeseni 4:11-15)

Slujitorii care își înțeleg rolul acesta nu spun oamenilor: ”stați cuminciori pe scaune că eu o să vă povestesc”. Nu. Ei spun: ”ne-am sculat și am început să cercetăm Sfintele Scripturi, să punem în practică tot”. Sunt necesare antrenamente serioase duhovnicești pentru a fi oameni duhovnicești.

Oameni care vor cu adevărat să se înroleze în antrenamente duhovnicești sunt foarte puțini. Foarte puțini. Prețul nu vor să-l platească. S-au deprins să aibă un mod de viață comfortabil – casă, lucru, biserică duminica și încă dacă și lucru acesta îi aranjează și nu vor să lupte cu armele pe care le dă Dumnezeu pentru a lupta în lupta cu păcatul, atunci persoana ajunge să spună ”am obosit să-mi plâng de milă și de neputință”.

Domnul Isus a spus că este ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăția Cerurilor. Este bine să ai și strigătul acesta. Asta arată sărăcia în duh, dar sărăcia în duh este condiția ideală pentru ca un om să înceapă schimbarea, dar nu pentru a se plânge toată viața.

Cercetează-te să înțelegi de ce nu poți birui în lupta cu păcatul

Dacă te îndoiești că ești născut din nou, nu fă din asta ceva misterios, grozav. Verifică-te. Este ceva la care eu nu m-am dezis? Și identifică care este lucrul acesta. Apoi, ia o decizie fermă în mintea ta și lasă tot ce te ține și va avea loc nașterea din nou. Nu fă din asta ceva misterios ca și cum Dumnezeu nu vrea să ți-o dea. E simplu de tot. Dumnezeu abia așteaptă să te nască din nou.

Poate ești un tânăr care nu te poți dezice de pornografii? Răul acesta e așa de mare și așa te prinde! Poate te întorci la ele continuu, iar și iar și de fiecare dată juri, și îți juri ție că nu te mai întorci și iar te întorci? Oprește-te. Mori pentru ele. Te dezici total. Când faci asta, va avea loc nașterea ta din nou. Când ai hotărât ferm și spui ”Doamne Isuse, gata, eu mor pentru lucrul ăsta”, atunci va avea loc nașterea ta din nou și ai pornit. De la acest punct începe să trăiești ca un om duhovnicesc. Fă-ți viața duhovnicească frumoasă. Ia armele, începe antrenamentul duhovnicesc serios, zilnic și mult, mult. Nu te potrivi la cei care iau creștinismul ca pe o religie a distracției. Nu te potrivi lor. Lasă-i în pace pe ei. Tu trăiește frumos ca ucenic al lui Isus Hristos. Vei crește duhovnicește astfel. Vei birui în lupta cu păcatul.

Învață să te lași călăuzit de Duhul Sfânt

Atunci când te lași călăuzit de Duhul Sfânt, când umbli călăuzit de Duhul Sfânt, Dumnezeu îți face viața de creștin cea mai frumoasă aventură pe care o poate avea un om pe pământ. Dumnezeu așa de interesantă îți face viața, fantastic de interesantă, dacă înveți să trăiești după îndemnurile Duhului Sfânt. Fă așa și vei vedea cum îți va fi viața.

Nu crede minciuna că ”nu ai putere” pentru lupta cu păcatul

Poate cineva va spune: ”nu sunt în stare, nu am putere”. De unde poți lua această putere să lupți cu păcatul cu armele pe care le dă Dumnezeu? Încetează să mai zici că nu ai putere, nu crede așa ceva. Nu crede. E o înșelăciune a Satanei. Ascultă atent ce spune Pavel:

Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire în cunoaşterea Lui şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, pe care a desfăşurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morţi şi L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti, mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume care se poate numi nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor. (Efeseni 1:17-21)

Nemărginita mărime a puterii Lui față de noi! Dumnezeu lucrează în mine! Dacă-s luptător, am intrat în lupta spirituală și nu renunț. E o luptă spirituală, nu renunța! Luptă continuu. Fii conștient că ești luptător. Trebuie să devii un bun luptător spiritual, pentru că ești chemat să te lupți ca un ostaș al lui Hristos. Trebuie să lupți. Nu ceda. Crești, înțelege că este un proces, un proces la care nu trebuie să renunți. Este greu, dar mergi înainte, pentru că Dumnezeu ți-a dat putere. În tine este potențial. Dumnezeu a dat puterea asta care trebuie să se manifeste. Ea se va manifesta. Puterea este de la Dumnezeu.

Venind la Dumnezeu și renunțând la orice lucru rău cu pocăință, 100% dând inima lui Dumnezeu, deplin, El ne va da putere să trăim conform Cuvântului și planului Lui. Nu mai crede că nu ai putere. Este un gând de la diavol. El vrea să te convingă că ești nimic, că e vai de capul tău, că nu poți rezista, pe când Dumnezeu îți spune că ai fost binecuvântat în locurile cerești cu tot felul de binecuvântări duhovnicești. Nu-l mai asculta pe diavol, ascultă-L pe Dumnezeu și mergi înainte și Dumnezeu te va ridica. Te va ridica pe stâncă sus. Fii binecuvântat!