Cum să scrii un articol reuşit? (12 paşi)

Dacă înainte doar jurnaliştii erau preocupaţi de scrierea articolelor, astăzi sunt foarte mulţi oameni care au şi întreţin un blog. Presupun că şi tu ai un blog personal şi acesta este un lucru foarte bun, dar se cere să ai cunoştinţe elementare despre scrierea unui articol care va avea succes. În acest articol voi prezenta 12 paşi de bază în alcătuirea unui articol reuşit.

articol reușit

1. Identifică nevoia sau problema care doreşti să o abordezi în articolul tău

Oamenii vor citi articole care sunt relevante pentru ei, adică acele articole care le împlinesc anumite nevoi. Dacă articolul tău nu răspunde la nici o nevoie a cititorilor tăi, ei nu-l vor citi sau poate este un număr foarte mic de cititori care au acea nevoie, deci tot atât de mare va fi şi numărul celor care vor citi articolul. Identifică nevoia și scrie.  Prin urmare, relevanța stă la baza unui articol reușit.

2. Cercetează problema

Din moment ce ai identificat problema, aceasta încă nu înseamnă că o cunoşti suficient ca să o poţi aborda într-un articol. De aceea, începe să o cercetezi. Mergi să discuţi cu oamenii care se confruntă nemijlocit cu această problemă, citeşte ce au scris alţii, caută diferite documente. Foloseşte resursele de pe Internet care sunt enorme. Caută să vezi ce spun oamenii pro şi contra cu privire la problema abordată. Trebuie să cunoşti diferite opinii în detalii.

3. Cercetează subiectul în lumina Bibliei

Sfânta Scriptură este Cuvântul lui Dumnezeu, o carte diferită de orice alta din lume aşa cum este scris:

Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16-17)

Biblia este numită Cartea Vieţii pentru că prin ea putem afla şi primi darul vieţii vieşnice, dar tot prin ea putem înţelege în profunzime viaţa cu probleme ei. De aceea, caută să vezi cum abordează Dumnezeu problema respectivă în Biblie.

4. Adună argumentele împreună

Pentru a prezenta problema împreună cu cauzele şi soluţiile posibile, trebuie să dispui de argumente. De aceea, când cercetezi subiectul, fă o listă cu toate argumentele pe care le găseşti. Dacă nu ţi le notezi pe hârtie, foarte repede le uiţi sau le treci cu vederea. Uneori este câte un argment care ţi se pare puţin important, dar pe măsura abordării subiectului se dovedeşte a fi extrem de important. De aceea, este important să aduni într-o listă argumentele cu privire la problema abordată.

5. Identifică cauzele problemei sau situaţiei pe care o abordezi

Oamenii văd uneori şi singuri anumite probleme, fără ca să fie prezentate în articole, dar de cele mai multe ori ei nu ştiu care sunt cauzele şi vor să le înţeleagă. Depune tot efortul să identifici cauzele problemei pe care o abordezi şi să le prezinţi cititorilor în articolul tău.

6. Identifică soluţiile posibile

Aşa cum am spus că oamenii nu se mulţumesc să cunoască doar problema ci vor să ştie şi cauzele, tot aşa cititorii vor dori să afle care sunt soluţiile pentru a depăşi problema sau situaţia abordată. Pe de altă parte, ce rost are să abordezi o problemă dacă ea nu va fi soluţionată în urma acestei abordări? Deci, caută soluţii posibile şi prezintă aceste soluţii. Invită cititorii şi motivează-i să participe la căutarea de soluţii.

7. Alcătuieşte schiţa articolului

Alege din toată lista de argumente pe cele mai importante şi apoi vezi cum le vei aranja într-o ordine logică care va fi uşor şi pentru tine să abordezi subiectul dar şi pentru cititor să poată urmări şi înţelege. Nu nesocoti acest pas, este foarte important pentru un articol reușit.

8. Scrie articolul

Din moment ce ai toate informaţiile necesare pentru articolul tău şi cunoşti ordinea în care vor fi puse aceste informaţii, îţi va fi foarte uşor să scrii articolul. Scrie tot articolul în întregime fără să te opreşti la detalii ce ţin de exprimare, sau la corectarea greşelilor gramaticale, etc. O să faci aceata mai târziu. Important este la această etapă să-i dai libertate gândirii tale să expună tot ce a acumulat.

9. Redactează articolul

Doar după ce ai încheiat de scris în întregime articolul, treci la acest pas şi redactează cu atenţie greşelile gramaticale şi felul cum te exprimi, cum sunt alcătuite propoziţiile şi frazele, cuvintele care le foloseşti, etc. Fiii cât poţi de atent la redactare. Roagă pe cineva care cunoaşte în domeniu să citească articolul tău şi să-ţi spună părerea. Fii atent la părerea celor care pricep rostul scrierii şi problema care o abordezi în articol.

10. Un articol reușit implică imagini

Americanii spun că o imagine face mai mult decât zece mii de cuvinte. Dacă ai imagini care sunt relevante şi contribuie la înţelegerea articolului, foloseşte aceste imagini. Un jurnalist şi un blogger trebuie totdeauna să aibă cu el camera de luat vederi şi să o folosească la maxim şi eficient.

11. Publică articolul la timp (când evenimentul abordat este în discuţie)

Nu este eficient jurnalistul care pregăteşte articolul cu săptămânile, iar unii cu lunile. Dacă este o problemă mai amplă şi treubiesc cercetări îndelungate, abordează problema pe parcus în articole mai mici şi astfel oamenii pot urmări desfăşurarea procesului de descoperire a problemei. Dar, important este să publici repede, cât evenimentele sunt încă proaspete. Un exemplu bun în această privinţă este Oleg Cristal care publică pe blogul personal noutăţi din politică şi o face foarte rapid. El îşi respectă deviza care şi-a pus-o pe blog: “Aici te informezi cu viteza… gândului!” Aceasta trebuie să fie deviza fiecărui reporter şi blogger.

12. Evaluează-ţi articolul

Vezi ce efect a avut asupra cititorilor articolul tău, cum i-a ajutat şi la ce dezicii i-a determinat. Întreabă-te ce ai face diferit dacă ai scrie din nou acest articol. Aceasta te va ajuta foarte mult să înveţi pe viitor a scri articole mai relevante, mai interesante şi mai utile.

Ce experiențe personale sau observate la alții ai dori să adaugi la cele scrie de mine în acest articol? Scrie la comentarii.