Cum să scrii articole şi reportaje din perspectiva Bibliei?

Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu şi adevărul absolut pentru toţi oamenii din toate vremurile. Pentru că este chemat să prezinte realitatea şi evenimentele în lumina adevărului, fiecare jurnalist trebuie să ştie a o face din perspectiva Cuvântului lui Dumnezeu. În acest articol voi împărtăşi câteva îndemnuri pentru jurnaliştii care doresc să înveţe cum în reportajele şi articolele lor să prezinte realitatea din perspectiva Bibliei. Numai în felul acesta îi putem face pe oameni să facă diferenţa între ceea ce este bine şi ce este rău şi să-i ajutăm să ia decizii corecte pentru viaţa lor, pentru societate şi pentru ţară.

Defineşte subiectul şi scopul articolului

Este adevărat că mulţi jurnalişti şi scriitori scriu doar de dragul scrisului, sau pentru bani, sau pentru că aceasta a devenit o rutină în care au întrat. Este un lucru de nimic să fii un astfel de jurnalist. Adevăratul jurnalist va aduce o schimbare spre bine în lumea în care trăieşte şi în vieţile oamenlor pentru care scrie cu pasiune. De aceea, alege cu atenţie subiectele pe care doreşti să le abordezi şi defineşte-ţi bine scopul fiecărui articol, interviu, etc. Pune-ţi întrebarea: Ce vreau să se schimbe în vieţile oamenilor după publicarea acestui articol, interviu, etc.?

Cercetează toate sursele posibile

Ca să poţi face o prezentare obiectivă a realităţii, a evenimentelor, a oamenilor, etc. trebuie să prezinţi cât mai multe argumente şi din toate sursele posibile. De aceea, atunci când abordezi un subiect, caută să afli tot ce poţi despre subiectul cu pricina şi din toate sursele posibile (oameni, cărţi, documente, poze, internet, etc.)

Cercetează ce spune Biblia la subietul pe care îl abordezi

Pentru aceasta trebuie să ştii bine cum se face un studiu biblic pe subiect. În această privinţă vreau să recomand cartea “Cum să studiezi Biblia?” de Kay Arthur care vă va ajuta enorm de mult. În această carte veţi găsi un capitol aparte din care veţi învăţa cum se face un studiu pe subiect pas cu pas.

Foloseşte Concordanţa Biblică

Concordanţa Biblică este un fel de îndreptar, unde toate cuvintele folosite în Biblie sunt aranjate în ordine alfabetică şi apoi în dreptul fiecărui cuvânt sunt indicate toate locurile din Sfintele Scripturi unde se întâlneşte cuvântul respectiv. Deci, caută cuvântul/cuvintele cheie care cel mai bine se raportează la subiectul pe care îl abordezi şi apoi studiază rând pe rând toate acele texte în contextul lor.

bisi-concordanta

Studiază permanent Biblia

Ca să înţelegi un pasaj specific din Sfintele Scripturi, trebuie să fii într-o continuie studiere a Bibliei. Este greu să faci rost acum, dar dacă poţi, îţi recomand să găseşti o Biblie Internaţională de Studiu Biblic Inductiv care te va ajuta să studiezi Biblia în întregime şi să-ţi faci o bună şi temeincă privire de ansamblu asupra mesajului ei.

bisi

Limitează-te în privinţa referinţelor Biblice

Din moment ce vei face un studiu biblic asupra subiectului despre care scrii, vei vedea multe lucruri şi pasaje din Biblie care se potrivesc bine pentru articolul tău. Limitează-te doar la cele care au nemijlocită legătură cu subiectul abordat în articol şi care îi va ajuta pe oameni să aibă o bună şi corectă înţelegere a lucrurilor.

În felul acesta vom face ceea la ce suntem chemaţi ca şi jurnalişti – să prezentăm realitatea adevărată. Dumnezeu să ne ajute la aceasta.