Cum să-mi ajut copilul să nu mintă?

Întrebare:

Mă confrunt cu o mare problemă. Nu știu cum să-mi învăț copiii să nu spună minciuni, dar în fiecare zi fac aceasta. Eu îi învăț din Biblie, îi pedepsesc tare, le vorbesc și ei spun minciuni una mai mare ca alta, zilnic, ba ce ține de școală, ba ce ține de prieteni și sunt abia de 7-8 ani, ce o să facă mai departe?

Cum să-mi ajut copilul să nu mintă?

Un vechi proverb spune așa: “Seamănă un gînd și vei secera o acțiune, seamănă o  acțiune și vei  secera un obicei, seamănă un obicei și vei secera un caracter, seamănă un caracter și vei secera un destin”. Dacă vrem să formăm un caracter frumos în copiii noștri, trebuie să le formăm obiceiuri bune. Minciuna este un obicei care trebuie oprit.

Înainte de a trece la soluții, este important să aflăm de ce copiii noștri mint. Este important să discutați cu ei și să vedeți de ce încearcă să mintă, deși ei știu foarte bine că nu e bine, că nu-i place lui Dumnezeu. Găsim următoarele cauze:

Copiii se tem de bătaie

Copiii inventează minciuni atunci cînd se tem să nu fie pedepsiți. Deci, aici trebuie să fim atenți, să nu pedepsim în exces. Pedeapsa trebuie să ajute, nu să dărîme sau să descurajeze copilul.

Să nu stabilim interdicții neîntemeiate

Întreabă-te dacă nu ești prea strict sau rece cu copilul tău? Poate e cazul să fii mai flexibil. Poate copilul vorbi cu tine, cere sfaturi? Este el prietenul tău sau te consideră pe tine un prieten?

Discutați

După ce ați aflat din ce cauză copilul dumneavoastră minte, trebuie să discutați cu el și să găsiți soluții. Este foarte important pentru copil să înțeleagă că L-a dezamăgit pe Dumnezeu, dar și pe dumneavoastră. De aceea v-ați pierdut încrederea în el și nu puteți avea încredere în el doar dacă veți vedea că s-a schimbat. De acum încolo fiecare cuvînt al lui va fi verificat și pus la îndoială. Fiul nostru, cînd era mic, a încercat de cîteva ori să mintă. Cînd i-am spus că nu mai pot avea încredere în el, l-a marcat așa de mult că și acum ține minte. Într-o zi l-am auzit cum discuta cu fiica noastră despre cît de greu este pentru oameni să-și recapete încrederea în noi și că este mult mai bine să fii sincer cu toți ca oamenii să nu-și piardă încrederea în tine.

Pentru fiica noastră cea mai mare pedeapsă a fost să-i spun că eu, pentru că sunt creștină, nu pot prieteni cu oamenii care spun minciuni, așa că nu mai pot fi prietena ei, deși atît de mult îmi doresc aceasta. Cred că a plîns mai mult pentru acest fapt decît pentru pedeapsa primită.

Motivați pe copil să vă spună adevărul, chiar dacă a făcut ceva interzis

Dacă va spune adevărul, veți aprecia mai mult și pedeapsa va fi mai mică, dar dacă a făcut vreo boroboață și încă mai și minte, veți fi nevoit să pedepsiți dublu: pentru boroboață și pentru minciună. Lăudați-l și spuneți-i cît de mîndră sunteți de el că a spus adevărul și a fost așa de curajos.

Așadar, e important să știe că:

Buzele mincinoase sînt urîte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sînt plăcuţi (Proverbe 12:22) 

Fiți atenți ce pedepsiți!

A stricat un vas! Ei bine, cine nu sparge vase? Dumneavoastră, fiind matur, nu ați stricat nimic? Chiar se merită să pedepsiți așa ceva? Este alta situația cînd l-ați preîntîmpinat să nu se joace cu o vază de cristal și el merge exact acolo și face ce i-ați spus să nu facă. Aici e vorba de neascultare și pedepsiți neascultarea, nu spargerea vazei. Copilul trebuie să înțeleagă ce anume pedepsiți, așa ca să nu-i întărîtați la mînie.

Faceți studiu biblic

Este foarte important să faceți studiu cu copiii dumneavoastră, pentru că acesta poate cerceta inima lor și va avea un impact deosebit în viața lor. Educarea copilului nu este timp de o zi sau un an, ci este un proces. Important este să nu cedăm, să nu lăsăm mîinile în jos.

Dumnezeu să ne binecuvînteze cu înțelepciune în educarea copiilor!