Ce să faci când nu poți să legi prietenie cu nimeni? (5 sfaturi)

Întrebare: 

Bună ziua. În primul rând, doresc să vă mulțumesc din suflet pentru ajutorul pe care mi-l oferiți întodeauna, răspunzând la întrebarile pe care vi le trimit. Acum vreau să vă cer un sfat, deoarece nu știu la cine să apelez. Sunt departe de casă, lucrez la o familie de români în Anglia, am grijă de un copil. Oricât de mult m-aș strădui să fac bine totul aici, se pare că nu reușesc să comunic cu mama copilului și, se pare, că ei nu mă vor și anul viitor. Eu am întrebat-o dacă fac bine lucrul și ea mi-a spus că da. Am întâlnit și alți oameni buni pe când eram în țară, cu care am lucrat. Aveam multe lucruri în comun și știu că au fost mulțumiți de mine. Nu reușesc să leg prietenie cu nimeni, cu toate că am întâlnit oameni deosebiți. Cu prietenii din copilărie relațiile s-au răcit, probabil din cauza distanței. Vreau să vă spun că întotdeauna am ajutat aproapele meu și încerc să fac lucrurile cât mai bine, și cu cât mă străduiesc, parcă lumea se îndepărtează de mine. Oare am o problemă și nu-mi dau seama? Măcar o persoană de încredere să fi avut, să am cu cine să comunic, pentru că aici doar strictul necesar mi se spune. Mă rugam în gând că nu mai rezist așa și văd că mi s-a îndeplinit ”dorința”, că anul viitor nu mai au nevoie de mine. Înainte să vin aici mă rugam lui Dumnezeu să mă ajute cu un loc de muncă și, totuși, nu a mers bine aici. Nu mai știu ce trebuie să mai fac. De multe ori am și gânduri de călugărie, pentru a mă retrage din lume. Întodeauna asta o am în minte și, totuși, nu mă pot decide.

 

Îmi pare rău de situația în care vă aflați și vreau să vă dau următoarele sfaturi: 

1. Depuneți tot efortul să identificați pricina

Dacă nu vă reușește să legați prietenie cu nimeni, înseamnă că sunt pricini care îi fac pe oameni să vă evite. Judecați la rece și căutați să identificați care sunt aceste pricini. Poate un motiv este că vorbiți prea mult și totdeauna le vorbiți și le vorbiți oamenilor, dar nu aveți răbdare și nu doriți să-i ascultați și nu vă interesați de ei. Poate nu este această problemă  dumneavoastră, dar dacă este așa, atunci trebuie să vă recunoașteți aceste neajunsuri și să luați o hotărâre să vă schimbați. 

2. Cereți ajutorul altora

Oamenii care vă sunt în jur și cu cine ați încercat să legați prietenie cred că vă pot spune cel mai bine care sunt pricinile din care vă evită. De aceea, apropiați-vă de ei și rugați-i să vă spună sincer ce îi face să vă evite. Dar, fiți gata să ascultați ce vă vor spune și să vă faceți concluzii în baza cărora să vă schimbați și nu să vă supărați sau să vă amărâți și mai mult în inimă. Nimeni nu vă poate spune mai bine pricina decât cei care vă evită. 

3. Discutați cu pastorul bisericii

Înțeleg că faceți parte dintr-o biserică acum și este bine și necesar să mergeți la pastorul sau preotul bisericii și să-i spuneți problema care o aveți. Ca unul care vă cunoaște și care îi știe și pe ceilalți oameni din biserică, am nădejde că va ști cel mai bine cum să vă sfătuiască ca să depășiți această stare. 

4. Rugați-vă și postiți

Vă îndemn să vă rugați și să postiți specific pentru această situație, căci mare puterea are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit și Dumnezeu va răspunde. 

5. Învățați din Sfintele Scripturi cum să comunicați

Vă recomand să faceți rost de cursul „Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur sau de cursul „Într-o zi mă voi căsători” de aceeași autoare. În fiecare din aceste cursuri este câte o lecție dedicată comunicării, un studiu biblic profund asupra acestui subiect. Sunt sigur că dacă vă veți însuși principiile biblice pentru comunicare și le veți aplica, situația se va schimba total și Dumnezeu vă va ajuta să zidiți relații de prietenie adevărată. 

 

La încheiere, vreau să vă spun că călugărirea nu este o soluție la problema care o aveți. Călugărirea va fi un fel de a ignora și de a fugi de problemă. Și apoi, așa ințeleg eu, că cei care merg la mănăstire doresc să se dedice total rugăciunii și dacă merg acolo ca să fugă de problemele vieții, să nu se trezească că problemele au venit după ei și sunt cu ei pentru că din start au fost in inimile lor. Dumnezeu să vă ajute!