Cum să încurajezi o persoană bolnavă de cancer?

Întrebare:

Cum pot încuraja o persoană bolnavă de cancer? Ce cuvinte să folosesc? Doresc mult să-i dau încurajare din Biblie. Ce trebuie să-i vorbesc? A-i spune doar: “Îmi pare rău…” nu o va ajuta.. Ce altceva să-i spun?

Spune cuvinte de încurajare

Este foarte imporant să știi a spune cuvinte de încurajare celui ce este pe patul de boală și mai ales când are de a face cu o boală serioasă, precum este cancerul. În Sfânta Scriptură este scris:

Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase. (Proverbe 16:24)

Puțini sunt oamenii care știu să spună cuvinte prietenoase care să fie dulci pentru suflet și să aducă sănătate, nădejde și bucurie celui bolnav.

Trec și eu prin situația când cineva apropiat se luptă cu o boală serioasă. Cred că va fi de folos să vă împărtășesc puțin din experiența pe care o avem cu această persoană dragă.

Vizitează cât mai des

Din ziua când am aflat despre boala ei, am mers la spital cu un buchet de flori și am căutat să ajutăm cu ce ne-a stat în putere pentru medicamente. Am ascultat despre starea ei la acel moment și apoi ne-am rugat împreună pentru vindecare. I-am spus că nu există boală care să nu fie în puterea lui Dumnezeu să o vindece și atunci când El voiește, poate să vindece orice boală.

Rugați-vă și postiți

În toată perioada de atunci până acum ne rugăm cu familia împreună pentru vindecarea persoanei dragi nouă și atunci când avea crize și se părea că boala progresa, am inițiat un post și am invitat pe toate rudele să se alipească. Aceasta a fost o mare încurajare pentru ruda noastră bolnavă și chiar am văzut cum Dumnezeu a întărit-o în boala ei.

Îndeamnă la răbdare

Totdeauna am încurajat-o să rabde, mai ales atunci când trecea printr-un tratament deosebit de greu și continuăm să o încurajăm ca să nu renunțe la tratament.

Citiți Biblia împreună

Când veneau crize mai puternice, am mers la ea acasă și am citit împreună cuvinte de încurajare din Sfintele Scripturi, am explicat acele texte și apoi ne-am rugat împreună. Cuvântul lui Dumnezeu are o mare putere de vindecare și aduce multă mângâiere celor ce sunt în suferință, atunci când îl primesc cu credință. De aceea, este foarte important să le citim totdeauna oamenilor bolnavi din Cuvântul lui Dumnezeu și să ne rugăm cu ei. Vă sugerez să le citiți așa texte cum sunt Psalmii 23 și 91.

Studiați ce spune Biblia despre boală și vindecare

În același timp, trebuie să-i ajutăm pe oamenii bolnavi să-și cerceteze umblarea lor cu Dumnezeu. Una din cauzele principale ale bolii ( dar nu totdeauna este aceasta) este păcatul. De aceea, este necesar să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă ce spune Dumnezeu despre boală, despre cauzele ei și ce trebuie să facă ca să fie vindecați.  În privința aceasta vă sfătuiesc să faceți rost de cursul “Doamne, vreau să te cunosc” de Kay Arthur și să studiați împreună capitolul intitulat “Iehova Rafa”(Dumnezeu care vindecă). Aceasta îi va fi de mare folos celui bolnav și va primi răspunsuri la multe din întrebările pe care le are.

Dacă aveți posibilitatea, invitați pe persoana bolnavă la o conferință sau tabără unde se studiază Biblia. Noi am invitat pe ruda noastră apropiată la o tabără de studiu biblic inductiv și împreună cu părtășia cu creștinii și atmosfera plăcută de acolo a avut un foarte benefic efect asupra sănătății persoanei dragi nouă. Acum ne rugăm să continue Dumnezeu a lucra vindecarea și în timpul cel  mai apropiat să o vedem sănătoasă deplin.

Îndeamnă pe bolnav să-și pună în rânduială relația cu Dumnezeu

Când cineva trece printr-o boală serioasă, trebuie ajutat să-și pună în rânduială relația cu Dumnezeu și dacă nu a intrat încă în Noul Legământ și nu a primit iertarea păcatelor prin pocăință și credință în Domnul Isus Hristos, trebuie ajutat să înțeleagă bine mesajul Evangheliei și apoi condus în rugăciune, ca să poată fi născut din nou. Doar așa își poate cineva asigura moștenire în Împărăția lui Dumnezeu. De fapt, lucrul acesta trebuie să-l înleagă orice om și trebuie să se grăbească să se împace cu Dumnezeu pentru că spre deosebire de oamenii care au o boală cum este cancerul, sunt și mulți care mor subit.

La începutul acestei săptămâni, am mers să ne întâlnim cu comitetul bisericii într-un anumit loc în oraș. În timp ce ne așteptam unul pe altul, la un șantier de contrucție de alături, un bărbat a căzut de la etaj și a murit pe loc. Știa el că în ziua aceea avea să-i vină moartea? A avut el timp să se împace cu Dumnezeu, dacă nu o făcuse până atunci?

De aceea, cum zice Duhul Sfânt: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii, ca în ziua ispitirii în pustiu, (Evrei 3:7-8)

Îndemnați și pe cei bolnași și pe cei sănătoși să nu-și împietrească inimile, ci să și le deschidă la adevărul Evangheliei și să se pocăiască, ca să primească iertarea păcatelor și darul vieții veșnice. Așa să ne ajute Dumnezeu.