Cum să scrii felicitări de ziua profesorului?

Anul trecut, de ziua profesorului, am primit mai multe felicitări de la ucenicii mei care le-au plasat pe portalul Moldova Creștină . La scurt timp, acel articol, care avea felicitările la comentarii, a devenit unul din cele mai vizitate de cei ce căutau modele ca să le folosească pentru a face felicitări profesorilor. Acum aproape zilnic cineva face căutarea „felicitări profesori” şi aşa ajunge să viziteze portalul. Aceasta îmi arată că mulţi sunt preocupaţi şi vor să pregătească felicitări frumoase pentru profesorii lor. Având în vedere şi faptul că suntem în ajunul Zilei Profesorului, am hotărât să scriu acest articol în care voi da câteva sfaturi care vor fi de ajutor celor ce doresc să facă felicitări frumoase pentru dascălii lor.

Seminar profesori din școlile publice

Nu folosi şabloane

Aceasta este cea mai simplă cale: să găseşti o felicitare frumoasă şi să copiezi textul ei, făcând doar două schimbări – numele profesorului şi al tău. Felicitarea aceasta va fi bună la exterior, dar va lipsi din ea esenţa,  încărcătura emoţională şi sufletească care trebuie să vină din inima ta. Felicitarea aceasta nu va mai fi din partea ta.

Foloseşte modele ca să înveţi

Dacă găseşti sau ai citit o felicitare frumoasă, studiază-o cu atenţie şi vezi ce o face deosebită. Apoi, încearcă să vezi principii, şi în baza observaţiilor tale, fă o felicitare mai frumoasă, dar care să exprime ce este în inima ta.

Recunoştinţa să fie miezul felicitărilor tale

Felicitarea în sine este o manifestare a recunoştinţei pe care o arătăm faţă de cei ce ne-au învăţat şi ne învaţă. De aceea, înainte ca să faci o felicitare cuiva, aminteşte-ţi cazuri specifice prin care ţi-au slujit învăţătorii şi mulţumeşte pentru ele.

Eu sunt foarte recunoscător primei mele profesoare, care este sora mea Lenuţa. Ea este mai mare decât mine cu 7 ani şi când eram copil, înainte ca să merg la şcoală, ea m-a învăţat să citesc. Apoi, tot ea m-a învăţat limba rusă. Aveam un covor în casă şi pe el erau desenaţi un urs, iepuri şi alte obiecte şi Lenuţa m-a învăţat cum se numeşte fiecare în limba rusă. Odată, când au venit părinţii acasă, au rămas foarte impresionaţi cât de mult a reuşit să mă înveţe Lenuţa. Apoi, când veneau la noi alţi oameni, şi mama şi tata mă chemau la masa lor şi cu mândrie îmi dădeau un ziar şi ziceau: „Vasilică, ia să ne citeşti puţin.” Oamenii rămâneau foarte uimiţi când vedeau cum puteam să citesc înainte ca să merg la şcoală. Lenuţa m-a învăţat multe lucruri interesante şi utile.

Apoi, la şcoală, prima mea profesoară, Maria Tverdohleb, m-a învăţat să scriu frumos şi să socotesc, fapt pentru care îi sunt foarte recunoscător.

Un impact deosebit au avut pentru mine şi ceilalţi colegi de clasă, Natalia Banari, conducătoarea noastră de clasă care era şi profesoară de limbă şi literatură rusă. Îi sunt foarte recunoscător pentru că a făcut din noi o clasă unită şi că a căutat să dezvolte în noi caractere frumoase. Ea a crescut din mine un om de încredere, pentru că mi-a încredinţat responsabilitate. Îi mulţumesc că atunci când avea situaţii dificile în familie, când îi erau copiii bolnavi, ea avea atâta încredere în mine încât îmi trimitea un bileţel la şcoală prin care îmi spunea la ce clase să merg ca să o înlocuiesc, predând lecţia pentru ea, fără să mai ştie alţii.

Sora mea Lidia m-a învăţat să mă lupt cu tot ce am pentru cei dragi până la sacrificiu, iar sora mea Profira, prin exemplul ei, m-a învăţat cum să stau alături de cei dragi când sunt în nevoie. Eu consider aceste învăţături foarte esenţiale în viaţă.

După moartea mamei, când nu mai doream nimic şi m-am lăsat de învăţătură, unchiul meu Nicolae Călugăru, care ne-a luat în casa lui, venind de la serviciu, stătea pe capul meu şi mă disciplina ca să-mi revin şi să învăţ. Îi sunt foarte recunoscător că nu m-a lăsat atunci în acea mare depresie, ci m-a scos, chiar dacă a trebuit să o facă cu disciplină şi stricteţe.

Verişorul meu, Ion Bubuioc, a văzut, a întreţinut şi a alimentat totdeauna dorinţa mea de a învăţa. El era student şi cu resurse limitate, dar când venea în sat îmi cumpăra enciclopedii, dicţionare şi alte cărţi scumpe ca să mă ajute să învăţ. Apoi, când am venit în oraş, timp de multe luni a căutat cu mine până a găsit secţia de Taekwon-Do care atunci era un lucru interzis.

Instructorul Ion Cheptene m-a învăţat Taekwon-Do, mi-a devenit un foarte bun prieten şi apoi, m-a condus la Domnul Isus Hristos. Îi sunt foarte recunoscător pentru aceasta.

Apoi, am avut harul să cunosc un cuplu deosebit, Mia şi Costel Oglice, care sunt învăţători excepţionali ai Cuvântului lui Dumnezeu şi care mi-au devenit mentori şi părinţi spirituali. Ei au fost şi sunt un foarte mare exemplu şi model de dedicare pentru mine. Şi aş mai putea continua această listă, dar am folosit aceste exemple ca să-mi exprim recunoştinţa faţă de aceşti oameni, şi în acelaşi timp, să dau un exemplu cititorului cum ar putea şi el să mulţumească profesorilor lui pentru lucruri specifice.

Nu fii nemulţumitor

Dumnezeu ne relatează în Biblie despre un caz când Domnul Isus a vindecat zece leproşi, dar din ei doar unul singur s-a întors să-i mulţumească. Aceasta este realitatea, chiar mai tristă. De multe ori mi-au spus unii profesori că după ce au învăţat mii de oameni, acum rar se găseşte câte unul-doi care îşi mai amintesc de ei la sărbători, ca să le trimită o felicitare. Nu fi unul din ei.

Fă-ţi o disciplină să fii recunoscător

Acum, înainte de ziua profesorului, fă-ţi o listă cu toţi profesorii care te-au învăţat şi pregăteşte felicitări pentru ei să le trimiţi. Eu am o astfel de listă în computerul meu şi nu trebuie să o pregătesc în fiecare an, ci doar mai adaug la ea pe oamenii care continuă să mă înveţe. Află numerele de telefon ale profesorilor şi de Ziua profesorului sau de ziua lor de naştere, telefonează-le şi felicită-i, spunându-le cuvinte frumoase. Când treci prin localitatea lor, mergi să-i vizitezi şi din bunurile cu care te-a binecuvântat Dumnezeu, fă-le un dar, aşa cum spun Sfintele Scripturi:

Cine primeşte învăţătură din Cuvânt, să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă. (Galateni 6:6)

Este adevărat că acest text se referă la cei care te-au învăţat şi te învaţă din Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu va fi greşit să-i ajuţi pe ceilalţi învăţători ai tăi, care te-au învăţat lucruri utile pentru viaţă şi astfel ai ajuns să fii cine eşti. Rămâi recunoscător celor ce te-au învăţat.