Cum să ai îndrăzneală în vestirea lui Hristos?

Întrebare:

Sunt creștină și întâmpin dificultăți în comunicare cu oamenii, chiar și cu cei cunoscuți uneori nu știu ce să discut. Aceasta influențează felul cum le mărturisesc altora despre Hristos și mă deranjează până acolo, că uneori îmi pierd și somnul. Sfătuiți-mă cum să mă eliberez de acest neajuns și să le vorbesc oamenilor cu îndrăzneală despre Hristos? Mulțumesc. 

Toți experimentează anumite greutăți în comunicare. Cu unii comunicăm ușor, cu alții mai greu și parcă trebuie să tragi cu arcanul fiecare vorbă de la ei. Cu cei care comunică ușor și noi comunicăm bine, iar cei care nu pot să comunice devin o provocare. Am scris anterior câteva articole despre evanghelizarea de la om la om și sper să le găsești utile:

Iată ce te mai sfătuiesc să faci.

1. Roagă-te să-ți dea Dumnezeu îndrăzneală și cuvintele necesare

Așa au făcut primii creștini și așa trebuie să facem și noi. Chiar și atunci când erau amenințați și le spuneau să nu mai vorbească despre Hristos, ei se rugau și cereau de la Dumnezeu îndrăzneală să mărturisească. După ce Petru și Ioan au fost arestați și amenințați de Sobor să nu mai vestească pe Hristos, ei au venit la ucenici care se rugau pentru ei și le-au mărturisit cum au fost amenințați. Iată relatarea biblică care urmează:

Când au auzit ei aceste lucruri, şi-au ridicat glasul toţi împreună către Dumnezeu şi au zis: „Stăpâne, Doamne, care ai făcut cerul, pământul, marea şi tot ce este în ele! Tu ai zis prin Duhul Sfânt, prin gura părintelui nostru David, robul Tău: „Pentru ce se întărâtă neamurile şi pentru ce cugetă noroadele lucruri deşarte? Împăraţii pământului s-au răsculat şi domnitorii s-au unit împotriva Domnului şi împotriva Unsului Său.” În adevăr, împotriva Robului Tău celui sfânt, Isus, pe care L-ai uns Tu, s-au însoţit în cetatea aceasta Irod şi Pilat din Pont cu Neamurile şi cu noroadele lui Israel, ca să facă tot ce hotărâse mai dinainte mâna Ta şi sfatul Tău. Şi acum, Doamne, uită-Te la ameninţările lor, dă putere robilor Tăi să vestească Cuvântul Tău cu toată îndrăzneala şi întinde-Ţi mâna, ca să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin Numele Robului Tău celui sfânt, Isus.” (Fapte 4:24-30)

Și acum atenție la rezultatul rugăciunii lor:

După ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală. (Fapte 4:31)

Totdeauna trebuie să te rogi și să ceri de la Dumnezeu îndrăzneală să vestești Cuvântul Lui și El te va umple de Duhul Sfânt și îți va da curajul și cuvintele necesare să vorbești în orice împrejurare.

2. Pregătește-te pentru discuție când știi cu cine te vei întâlni

Află mai mult despre acești oameni ca să poți duce o discuție bună. Află cine sunt ei, cu ce se ocupă, ce le este interesant să discute și poți să începi discuția de la acele subiecte, ca să meargă mai ușor discuția. Și mai bine va fi dacă le vei spune ceva interesant la subiectele care pe ei îi interesează.

3. Pune întrebări

De obicei oamenii nu se prea interesează unul de altul. Sau, poate, întreabă: “Ce mai faci?”, dar nimeni nu stă să asculte dacă cineva chiar vrea să-i spună ce mai face. Pune întrebări și ascultă ce spun oamenii și așa se va stabili o comunicare bună și vei putea să-i vestești Evanghelia acelei persoane.

4. Vorbește cu îndrăzneală despre credința ta în Hristos

Spune-le oamenilor cu îndrăzneală că ești creștină, că citești și crezi ce este scris în Biblie. Vorbește-le ceea ce ai învățat din Sfintele Scripturi și despre biserica ta. Dar, mai presus de toate spune-le despre Domnul Isus Hristos și ce a făcut El pentru ei.

Vreau să-ți recomand câteva studii biblice inductive din care vei învăța cum să vestești Evanghelia. Unul este “Dumnezeule, exiști?” de Kay Arthur și este un studiu asupra Evangheliei după Ioan. Altul este “Cum să ai o relație reală cu Dumnezeu?” de aceeași autoare. Studiul acesta te va ajuta să înțelegi cum să prezinți sistematic Evanghelia.

Lecția 6 din cursul “Căsătorie fără regrete” este dedicată în întregime subiectului comunicării și sunt prezentate principiile biblice pentru o comunicare eficientă. Acest curs îți va fi de mare folos dacă îl vei studia în întregime.

Îți recomand să intri pe site-ul http://www.eurasiaprecept.org și să vezi în ce oraș apropiat de tine va fi predat cursul „Evanghelizare și Ucenicie’ și înscrie-te la acest curs, căci vei învăța în mod practic cum să faci evanghelizare.

Irina Komarova este din Sanct-Peterburg și niciodată nu a condus o persoană la Hristos, până a venit să învețe la Institutul de Studiu Biblic Inductiv. Când a venit la prima sesiune a primit însărcinări practice să prezinte Evanghelia oamenilor necunoscuți.

Studierea Bibliei

Ea a mers în clădirea unde locuia la toate apartamentele și nu a reușit cu nimeni din oameni să facă acea lecție. Aceasta arată cât de puțin știa să comunice ea atunci. Dar, Irina nu s-a lăsat bătută și a perseverat. A mai mers în alte locuri și în cele din urmă oamenii nu doar că au parcurs lecția, dar au și venit în grupul ei de studiu. Apoi, a continuat să le spună Evanghelia altora și să-i invite la grupele ei de studiu. Până azi, Irina a condus la Hristos prin studiu biblic inductiv peste 200 de persoane și 75 din ei i-a condus prin predarea cursului “Dumnezeule, exiști?”. Când era bolnavă de cancer, a stat mult timp în spital și a avut 34 de chimoterapii. Dar și atunci, mergând la proceduri și stând în odaie, le-a vestit Evanghelia tuturor pacientelor și a condus la Hristos pe multe. Iată ce îndrăzneală i-a dat Dumnezeu acestei femei prin Cuvântul Său și prin rugăciune. Mă rog să-ți dea Domnul aceeași îndrăzneală.