Cu cine (ce) comunici mai mult?

Trăim în secolul celor mai avansate şi sofisticate mijloace de comunicare, dar, paradoxal este că un mare număr de oameni suferă de lipsă de comunicare. De ce aşa? În acest articol vreau să împărtăşesc câteva metidaţii personale în baza celor observate în jur.

Comunicarea la (cu) telefonul mobil

Zilele trecute am mers cu familia la o cafenea ca să avem un timp plăcut acolo. Am discutat despre multe lucruri interesante, dar la un moment, am privit în jur şi am văzut o scenă care a devenit foarte frecventă în ultima vreme. Alături de noi sta un bărbat cu doi copii. Se pare că a hotărât să le facă plăcere copiilor lui şi să-i servească cu îngheţată la acea cafenea. Dar, în timp ce copiii mâncau îngheţată şi discutau unul cu altul, bărbatul era total rupt de discuţia lor şi foarte preocupat de telefonul său mobil. Telefona, şi apoi iar ceva căuta în cartea de adrese, întroducea numere, îmi vine greu să cred că se juca. Am privit la masa din partea opusă. Acolo stau două domnişoare şi fiecare din ele era foarte preocupată de telefonul ei mobil. Nu discutau nimic una cu alta. La altă masă din sală părinţii discutau ceva şi copiii se jucau la telefoanele lor mobile. Am privit atunci în toată sala şi am văzut că aproape jumătate din cei ce erau acolo într-un fel sau altul comunicau cu telefonul mobil sau erau mai mult preocupaţi de acest instrument de comunicare, decât de comunicarea cu persoana sau persoanele pe care i-au invitat. Mi-am pus întrebarea: De ce atunci au mai invitat familia, sau prietenii, sau copiii la cafenea, dacă nu au timp să discute cu ei nimic? Sunt sigur că aceeaşi întrebare şi-au pus-o şi invitaţii lor…

Comunicarea cu televizorul

Pentru că ziua părinţii sunt plecaţi la servici şi copiii sunt la şcoală, este necesar pentru toată familia să aibă un timp plăcut de comunicare şi aceasta este posibil, în cele mai multe cazuri, doar seara. Cu părere de rău, sunt multe familiile unde televizorul monopolizează tot timpul de seara. El oferă multe canale. Dacă altă dată erau 2-3 acum sunt oferite sute de canale. Mai pui că uneori membrii familiei încep să se certe unii cu alţii cu privire la ce canal să privească. În felul acesta, oamenii trăiesc în aceeaşi casă şi nu comunică unul cu altul, nu comunică nimic afară de certuri, iar certurile nu sunt comunicare, ele distrug comunicarea.

Comunicarea cu computerul

Dacă mai înainte erau puţine casele unde puteai găsi un computer, azi a crescut mult numărul celor ce au computer personal acasă, sau chiar un laptop care poate fi purtat oriunde merge posesorul lui. Computerul oferă şi el multe posibilităţi (muzică, filme, internet, etc.) Săptămâna trecut cineva ne-a spus despre copilul lor de 5 ani care a început să aibă o dependenţă exagerată de computer şi oridecâte ori este limitat în timpul pe care îl petrece la computer, face isterică. Bine este că părinţii şi-au dau seama repede şi au hotărât să curme acest obicei rău care deja s-a dezvoltat la o fragedă copilărie. Tot săptămâna trecută, am mers la şcoală la o adunare de părinţi. Când profesoara a spus că nu au suficiente computere în clasă pentru toţi copii, cineva din părinţi nu s-a abţinut şi a spus cu voce tare: “Să nu le daţi voie la computer!…” Atunci profesoarei i-a luat timp să explice că la şcoală nu-i învaţă pe copiii jocuri, ci cum să folosească cu adevărat computerul pentru activităţi folositoare, cum să tasteze, cum să creeze documente, rapoarte, etc. Ai un computer personal? Aveţi computer acasă? Cu cine comunici mai mult: cu computerul sua cu membrii familiei?

Dă prioritate comunicării cu oamenii

Când ajungi acasă seara, gândeşte-te la cei din familie, petrece timpul ca să comunici cu ei, să afli despre ei, să zideşti relaţii cu ei. Timpul trece prea repede. Copiii cresc şi parcă mai ieri erau mici, iar acum a venit vremea să plece din casa ta. De aceea, nu pierde timpul şi nu comunica cu lucruri care nu merită, ci comunică cu copiii tăi, comunică cu soţia ta, cu oamnii dragi şi astfel zideşte relaţii cu ei.