Cinci (5) criterii după care îmi voi da votul la alegerile parlamentare

Întrebare: 

Ați putea, vă rog, să-mi dați niște sfaturi după ce criterii aș putea selecta un partid pentru a-mi da votul la 30 noiembrie curent și să nu regret mai apoi că am votat anume acel partid. Merci anticipat pentru răspunsurile dvs.  

 

Având în vedere că partidele sunt alcătuite din oameni nestatornici, este greu să-ți dai votul pentru cineva pentru care să nu ai regrete apoi. Totuși, eu mă voi conduce de următoarele principii când îmi voi da votul. 

 

1. Voi participa neapărat la vot

Sunt mulți cetățeni dezamăgiți de conducerea actuală și aceasta îi face să nu mai dorească a merge la urna de vot, căci ei cred că nu se va schimba nimic spre bine. Am și eu dezamăgiri, mai ales că unii demnitari mari mi-au făcut promisiuni personale cu privire la anumite legi rele despre care spuneau că nu vor fi votate cu nici un chip și până la urmă le-au votat, așa de parcă niciodată nu ar fi promis ceva. Unii au dat răspunsuri foarte ușuratice când au fost întrebați de ce au procedat astfel, iar alții nici nu au mai vrut sau poate nu au mai fost în stare să privească în ochii alegătorilor și să le dea socoteală.  Nu voi lăsa ca această supărare să mă împiedice de la participarea la vot, căci nu vreau apoi votul meu să-l ia alții și mai răi. Și aceasta trebuie să știe toți cetățenii, că dacă nu vor merge la vot atunci când se vor împărți voturile celor care nu s-au prezentat la urne și votul lor tot va fi dat unui partid dintre învingători și, deci, alegerea pentru cei care au ignorat sufragiul o vor face alții.  

 

2. Voi vota pentru libertatea religioasă

În Sfânta Scriptură este scris: 

 

Vă îndemn, dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului. (1 Timotei 2:1-4) 

 

Duminica trecută am postit cu toate bisericile baptiste din țară și i-am cerut lui Dumnezeu să ridice la conducere oameni neprihăniți și care ne vor apăra libertatea religioasă și vor conduce așa ca să putem duce o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și cu toată cinstea. Când spunem „viață pașnică și liniștită” ne gândim în primul rând la libertatea de a propovădui Evanghelia, căci altfel nu este posibil ca cineva să ajungă la cunoștința adevărului și să fie mântuiți. Libertarea religioasă este prioritatea creștinilor. Mulțumesc Domnului pentru partidele care au fost la guvernare până acum în Moldova, căci pe timpul acestei ultime guvernări țara noastră a ajuns să fie pe locul 11 în lume la capitolul libertate religioasă și noi am avut și avem toate libertățile pentru a propovădui Evanghelia. Dar îmi va spune cineva din cititori: „Dar oare nu această guvernare a votat legea antidiscriminare prin care sunt și vor fi atacate libertățile religioase?” Răspunsul meu este…

 

3. Voi alege cel mai mic rău

Mi-ar place să fi avut la guvernare doar oameni integri care ar fi înțeles pericolul acestei legi și nu ar fi votat-o. Dar până când nu este așa. Ca să ajungem zile când vom avea astfel de oameni în politică trebuie noi ca și Biserică să avem impactul necesar în societate. Să creștem adevărați ucenici ai Domnului Isus Hristos care vor dori să se implice în viața politică a țării și, o dată împlicați, vor lucra cu neprihănire și dreptate. Este datoria mea de slujitor al lui Dumnezeu să-i învăț pe tineri din Sfintele Scripturi și să-i încurajez să se implice și în viața politică a țării pentru Evanghelie. Acum, însă, trebuie să alegem dintre politicienii și partidele pe care le avem și să alegem cel mai mic rău. Mă întorc iar la această lege a egalității de șanse(denumirea sună frumos și bine…), dar oare nu pe vremea comuniștilor a fost inițiată ea și încă într-o formă mult mai radicală? Și apoi, pe toată perioada aflării comuniștilor la guvernare, timp de 8 ani, nu a fost îngăduită înregistrarea nici a unei biserici baptiste. Iată cum stăteau lucrurile la capitolul „libertate religioasă”. De fapt, cum poți să aștepți libertate religioasă de la un sistem politic care este anticreștin și ateu prin esență. 

 

4. Voi alege privind la fapte și nu la vorbe

Nu este un lucru nou să vezi cum în perioada electorală concurenții se întrec în a face promisiuni alegătorilor. Eu privesc la fapte și nu la vorbe. Partidele care au fost la guvernare și-au propus integrare europeană și au făcut pași concreți și mari în privința aceasta. Mergând prin țară nu pot să nu apreciez drumurile care în mare parte au fost reparate. Proiectul predării Religiei în școală a fost inițiat de oameni care au dorit să limiteze libertățile religioase și să constrângă confesiunile minoritare. Ca și  slujitor al Bisericii Baptiste ( o confesiune minoritară în Moldova) apreciez înalt felul cum a procedat guvernarea actuală în soluționarea acestei probleme și că ne-au fost oferite tuturor confesiunilor drepturi egale în privința predării Religiei în școală. Acestea sunt fapte care nu trebuie să fie nesocotite de noi. 

 

5. Voi vota pentru frații mei

Libertarea religioasă s-a manifestat în ultimii patru ani și prin faptul că în Parlamentul Republicii Moldova am avut deputați care fac parte din Biserica Baptistă. Mi-ar fi plăcut ca toți ei și totdeauna să fi rămas la înălțimea chemării și să-și fi făcut bine slujba. Am avut așteptări mai mari în anumite momente de la ei, dar Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce au reușit să facă. Doresc să avem și mai departe mesageri ai Evanghelie în Parlamentul țării și de aceea îmi voi da votul pentru partidul pe a cărui liste va candita fratele meu în Hristos. Dar îmi va spune cineva: „Și ce te vei face dacă fratele tău se va compromite, cum a mai făcut unul?”. Eu votez pentru ce este el acum și nu pentru ce va fi în viitor și nu cunosc încă. Eu mă rog pentru fratele meu ca să-l țină Dumnezeu în harul Său și să-i dea îndrăzneală sfântă ca să-și facă bine slujba la care este acum chemat. 

 

Dumnezeu să ne păzească de orice rău și să ridice la conducerea țării oameni care vor conduce așa ca să putem avea un trai pașnic și liniștit cu toată evlavia și cu toată cinstea. 

 

Dar tu după ce criterii îți vei da duminică votul? Scrie la comentarii.