Creștinii și Pandemia Covid 19 | ACTUAL

În această emisiune ne-am propus să abordăm subiectul responsabilității creștinilor în contextul pandemiei Covid 19.

Există creștini care nu frecventează serviciile divine ale bisericii, motivând că în așa fel se protejează pe ei și pe cei apropiați de Covid. Ei sunt de părere că nu toate bisericile respectă regulile anti-Covid impuse de autorități – aerisirea și dezinfectarea spațiilor, purtarea măștilor, termometria, distanța fizică, numărul limitat de oameni etc. De altă parte slujitorii susțin că unii se ascund după astfel de motive ca să absenteze de la serviciile divine. În opinia lor, aceștia circulă în transport public aglomerat, merg la cumpărături în zone aglomerate, merg la muncă dar, când vine vorba de frecve tarea bisericii, își găsesc scuze.

Mai există creștini care susțin că au imunitate spirituală la Covid. Ei cred ferm că acest virus nu îi poate atinge, pentru că îL au pe Dumnezeu de partea lor, apelând la multe promisiuni biblice în acest sens (Psalmul 91 spre ex). De cealaltă parte, de la începutul pandemiei mulți credincioși au fost afectați de acest virus mai mult sau mai puțin.

De asemenea, măsurile recente ale autorităților din mun.Chișinău, privind obligativitatea purtatului măștii în spații deschise, au stârnit controverse în rândul creștinilor. Unii sunt de părere că aceste măsuri sunt importante și autoritățile trebuiesc ascultate, alții le consideră lipsite de sens. Prin urmare nu toți creștinii sunt gata să dea dovadă de ascultare de autorități.

Discutăm acest subiect cu Galina Coada (medic-terapeut la Centrul Medical Creştin „Emanuel”), Oxana Constantinova (medic epidemiolog la Centrul Municipal De Sănătate Publică), Adrian Blajinschi (pastor la Biserica Vestea Bună Strășeni), Nicolai Mihailiuc (fondator Create Go) și Vitalie Gavril (lider la Campus Crusade for Christ).