Este îngăduit creștinilor să joace Pokemon Go?

pokemon-go-compilation_2058.0.0Ce este Pokemon Go?

Pokemon Go este o aplicație mobilă, care plasează monștri animați (pokemoni) în lumea reală. Aplicația folosește pentru aceasta GPS și camera de pe smartphone. Participanții la joc sunt numiți „Pokemon trainers” (formatorii Pokemon). Scopul este ca jucătorii să capteze cât mai mulți pokemoni (peste 100 de specii), pe care formatorii le plasează virtual în diverse locuri geografice reale. Jocul este conceput în așa fel, încât atunci când în preajmă apare vreun pokemon, telefonul începe să vibreze, notificând astfel jucătorul. Mai mult, formatorii pot concura împotriva altor formatori, participând la așa-numitele bătălii dintre pokemoni. Aplicația a fost lansată în luna iulie a acestui an în mai multe țări ale lumii.

Este Pokemon Go un joc inofensiv?

Deși compania producătoare nu a afișat încă cifrele, jocul a devenit extrem de viral atât printre copii, cât și adulți. Să interacționezi virtual cu oameni necunoscuți într-un mediu real – ce poate fi mai captivant la ora actuală? Cred că din acest motiv jocul a reușit să atragă așa un număr mare de fani. Cu toate acestea, Pokemon Go nici pe departe nu este o aplicație inofensivă.

În primul rând, personajul principal, Pokemon, este un monstru, o făptură demonică, care trebuie ferit de ochii și mintea copilului.

Într-al doilea rând, ca și orice joc virtual sau desen animat, acesta poate crea dependență psihologică și agresiune la copii. Eu atrag o atenție deosebită desenelor animate pe care le privește copilul meu, dar și timpului petrecut de el în fața calculatorului. Cu toate acestea, am observat că atunci când îl rup de la desen, copilul meu, devine foarte enervat și agresiv pentru un moment, după care, revine la starea normală.

Într-al treilea rând, acest joc poate pune în pericol viața. Întrucât jocul îi captează toată atenția, omul poate pierde controlul deplin asupra situației pentru câteva clipe, lucru care poate duce la consecințe nefaste. O companie de căi ferate din Danemarca, ProRail, a depus plângere că jucătorii vânează pokemoni pe căile ferate, iar jucătorii din Bosnia au fost avertizați să aibă grijă să nu se joace Pokemon Go în câmpurile minate rămase în urma războiului din anii ’90. În Guatemala, un tânăr de 18 ani, Jerson Lopez de Leon, a fost împușcat mortal în timp ce juca Pokemon Go, fiind prima victimă de care se știe în legătură cu acest joc.

Creștinii nu sunt trimiși să prindă pokemoni

Ieri am întîlnit o creștină care mi-a mărturisit că și-a descărcat aplicația Pokemon Go pe smartphone, dar este ceva care o oprește să se joace. Nu doar ea se confruntă cu astfel de ispite, dar mii de creștini.

Eu cred că Duhul Sfânt este Cel care o oprește pe sora mea să caute pokemoni. Este atât de evident acest lucru în Biblie. Firii noastre îi plac pokemonii, dar Duhului nicidecum. Umblarea după pokemoni este  o umblare după lucrurile firii pământești. Pokemonul este un personaj drăcesc și nu putem avea nimic în comun cu el. Apostolul Pavel ne avertizează în această privință, zicând:

„Și umblarea după lucrurile firii pămîntești, este moarte, pe cînd umblarea după lucrurile Duhului este viață și pace. Fiindcă umblarea după lucrurile firii pămîntești este vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu…” (Romani 8:6-7)

Creștinii au fost trimiși să câștige suflete pentru Hristos

Noi, creștinii, avem o trimitere sfântă de la Domnul Isus de a merge (Go) și de a face ucenici.

„Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v’am poruncit Eu…” (Matei 28:19-20)

Dumnezeu ne-a încredințat slujba împăcării, nu avem timp de alte lucruri.

„Și toate lucrurile acestea sînt dela Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos, și ne-a încredințat slujba împăcării;” (2 Corinteni 5:18)

Am văzut, însă, că mai multe biserici din SUA s-au înregistrat pe Pokemon Go, plasând pokemonii în curtea bisericii, în speranța că oamenii vor veni, astfel, la biserică. Mai deocheată idee nu am întâlnit. Poate deschidem și baruri în curtea bisericii și cluburi de noapte ca să atragem oamenii la biserică, că doar mijloacele scuză cauza? Iertată să-mi fie asocierea, dar cred că aceasta e deja culmea.

Ce cred prietenii mei despre Pokemon Go

Ieri am pus o întrebare pe facebook legat de această joacă: „Pot creștinii să joace Pokemon Go? M-am bucurat să văd că cei mai mulți oameni o dezaprobă și consideră timpul petrecut în această joacă drept timp pierdut.

“E rău dacă îți ocupi timpul cu lucruri care chiar sunt o pierdere de timp, urmărind monștri în loc să te ocupi cu ceva care să te ajute cu adevărat pe tine sau pe alții. Spre exemplu, să te rogi pentru cineva. Biblia spune că vom da socoteală pentru faptele noastre și că viața noastră este ca un abur, de aceea să ne ajute Domnul să facem ceva ce contează” (Mike Flowers).

“Care e rostul să pierzi timpul aiurea?” (Cezar Salahor)

„Jocurile virtuale, în general, nu cred că aduc vreun folos real în viața vreunui om. Pokemon

Go „face vârful” în această privință.” (Artur Boicu)

„Orice om care e normal la cap înțelege că e o mare prostie, eu nu am văzut acest joc și nici

nu am dorință să îl văd” (Ion-Dumitru Panainte)

Mai de folos ar fi să facă altceva care ar avea valoare. Eu cunosc mai multe persoane care

joacă acest joc și practic folosesc tot timpul (24 din 24). Părere mea îi că jocul este periculos 

și fără sens, plus pierderea timpului prețios. (Vitalie Dercaci)

Cred ca in privința folosirii internetului, jocurilor, gadgeturilor trebuie sa ne orientam după

câteva principii biblice:

1) Este folositor? 1Cor. 6:12: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.”

2) Mă zidește acest lucru?

Ro. 14:19: „Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea noastră.”

3) Să ne ferim de idolatrie:

1Cor. 10:14: „De aceea, preaiubiţii mei, fugiţi de închinarea la idoli.”

4) Să fim atenți ca să nu fim pricină de ispită pentru cineva

Ro. 14:21: „Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire.”

5) Să căutăm ceea ce aduce slavă lui Dumnezeu.

1Co. 10:31: „Deci fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.” (Eugene Patrashko)

„Răscumpărați vremea!” (Roma Vataman)

„Cel care citește permanent Biblia, nu are timp pentru jocuri. Mai mult, în Biblie și este răspuns la întrebare.” (Sergiu Milanesul)

Cum să ai timp să joci pe Jocuri și Biblia nu o citești ?” (Adrian Ucenic)

Noi ca și creștini pierdem de multe ori mult timp pe lucruri nefolositoare pentru eternitate, nefolostioare chiar și pentru această viață. Pokemon Go cred că intră în aceste lucruri.” (Vitalie Cucoș)

Nu!!!!!!!!!!!!! Categoric Nuuuuuuuuu!!!! Nu stiu de ce, dar Nu!!!!” (Boris Caraion)

“Dar nu mai bine să folosească timpul acesta pentru ceva mai cu folos?” (Andrew Talmazan)

“У нас верующих даже вопрос такой не должен подниматься. Конечно же Нет. Это очень вредная игра ” (Natalia Pozdirca)

„În general, pentru ce să se joace creștinii adevărați în jocuri?!?!?” (Vladut Cocimariuc)

Creștinii? În genere, oamenii normali de ce ar juca? Însuși noțiunea de joacă dă totul peste cap când o pui alături de un matur. Dacă tot are cineva chef de joacă, atunci să se joace cu un copil, investind în el, iar în timp îi va aduce folos” (Tatiana Rîcu)

Dacă te-ai prins în această joacă

Pocăiește-te și șterge imediat această aplicație din telefonul tău, dar și alte jocuri de acest gen. Apoi mergi la prietenii tăi creștini și spune-le despre decizia ta. Dumnezeu să te ajute să trăiești în sfințenie înaintea Sa.

„Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mîntuire pentru toți oamenii, a fost arătat, și ne învață s’o rupem cu păgînătatea și cu poftele lumești, și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptînd fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și Mîntuitor Isus Hristos.” (Tit 2:11-13)