Crăciunul – între păgânism și creștinism

O seară plină de speranțe și un nou început – toate acestea le avem în fiecare an în noaptea de Crăciun. Crăciunul a fost întotdeauna un motiv de bucurie pentru lumea creștină, pentru că anume la această sărbătoare omenirea a primit în dar cel mai prețios cadou – pe Isus Hristos, care avea să mântuiască lumea de păcate. Primul Crăciun a fost sărbătorit într-un grajd, lângă o iesle, în compania unor ființe care au alcătuit un întreg tablou profetic despre viața Domnului Isus: o oiță și un măgăruș care au asistat nașterea, niște păstori și trei magi care au adus daruri și miresme. Oița a vestit venirea Mielui lui Dumnezeu care a fost jertfit pentru păcatele lumii; măgărușul a fost acela care L-a purtat pe spate pe Împăratul care a intrat la poporul Lui; Domnul Isus avea să fie Păstorul cel Bun care a venit să-Și strângă oile Sale; iar miresmele au arătat la înmormântarea cu cinste a Mântuitorului. În noaptea aceea s-a înscenat întreaga viață a Domnului Isus, de la naștere până la moarte.

Proorocul Isaia a profețit despre venirea lui Mesia cu 700 de ani înainte de nașterea Lui:

”Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat și domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi ”Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii.” (Isaia 9:6)

Originea Crăciunului

Primii creștini nu au sărbătorit Nașterea lui Hristos. Hotărârea celebrării Crăciunului la 25 decembrie a fost luată în perioada Bisericii primare, mai exact în secolul IV, moment în care se dorea înlocuirea unor practici păgâne care ameninţau însăşi esenţa creştinătăţii. Potrivit unor surse, în anul 325, Constantin cel Mare a introdus oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează Nașterea Domnului Isus. Alte surse spun că prima atestare a Crăciunului este din anul 336, în timpul pontificatului Papei Marcu. Așa sau altfel, data de 25 decembrie a devenit pentru creștinii din toată lumea ziua în care ei sărbătoresc Nașterea Domnului Isus ca cel mai minunat dar de la Dumnezeu pentru omenire.

Crăciunul în lume

V-ați întrebat vreodată care a fost cel mai mare cadou de Crăciun primit de cineva? Ei bine, este Statuia Libertății. ”Miss Liberty” (după cum afectuos o numesc americanii) a fost oferită în dar americanilor în 1886 din partea statului francez, pentru cei 100 de ani de independenţă a Americii de Nord. Construită la Paris, imensul monument a fost adus peste Ocean desfăcut în 350 de piese frumos ambalate în 214 cutii.

Brazilia

În Brazilia, Crăciunul cade vara. Pentru a reda impresia de zăpadă, bradul este decorat cu bucățele de zapadă artificială. Brazilia se poate lăuda cu cei mai înalţi brazi plitori din lume. Anual acesta, instalaţia de metal are o înălţime de 53 de metri, 350 de tone şi a fost decorat cu 2,5 mln de decoraţiuni.

Anul trecut, bradul a măsurat 85 de metri în înălţime şi a fost decorat cu peste 3 mln de beculeţe. Tradiţia bradului plutitor datează din sec. al XIX-lea.

China

În China, bradul de Crăciun se numește „pomul luminii” și este împodobit doar de un procent mic al populației.

Liberia

În locul bradului, în Liberia, e împodobit un palmier.

Rusia

În Rusia europeană, ajunul Crăciunului era sărbatorit în mijlocul pădurii unde se alegea cel mai frumos brad care era ornat cu lumânări, bomboane și jucării.

India

Creștinii din India împodobesc de Crăciun mango sau bananieri. De asemenea, ei decorează și casele cu frunze de mango. În unele regiuni din India se folosesc lămpi cu ulei colorat pentru decorațiunile de Crăciun. Aceste lămpi sunt așezate pe perete sau pe acoperișuri.

Istoria originii bradului de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun e un obicei păgân preluat de la triburile germanice de către creștini, având diferite semnificații, forma triunghiulară amintind de Sfânta Treime, iar podoabele simbolizând cunoașterea și bogăția.

Martin Luther a fost primul care a ornat bradul de Crăciun cu ajutorul lumânărilor. Ideea i-a venit de la reflectarea luminii stelelor printre ramurile unui brad. Treptat, această tradiție s-a răspândit, pătrunzând în Anglia, Franța, Elveția.

Curiozități despre Crăciun

Germanii au făcut primul brad de Crăciun artificial din pene de gâscă vopsite.

Vâscul, o plantă atât de folosită în această perioadă, era considerată de druizi sacră, aceasta pentru că rămânea verde și făcea fructe iarna, atunci când restul plantelor mureau. Ei o tăiau cu cuțite de aur și nu o lăsau să atingă pământul. Considerau că are puterea de a vindeca infertilitatea și de a ține răul departe.

Primele decorații de Crăciun au fost merele.

În antichitate, în calitate de brad de Crăciun erau folosiți cireși sau păducel.

Un brad de Crăciun are nevoie de 7-10 ani să ajungă la maturitate.

Cel mai important lucru care are loc de Crăciun

În pofida faptului că sărbătoarea Crăciunului are la origini tradiții păgâne, noi așteptăm cu nerăbdare acest moment, pentru ca să dăruim și să primim cadouri din partea celor dragi. Urările din suflet de Crăciun deschid inimi și motivează oamenii la schimbare. Dar, cel mai important lucru care are loc de Crăciun este amintirea Nașterii Domnului Isus și darul mântuirii. O dată cu venirea Sa în lume, Domnul Isus a adus cu Sine adevărata lumină care ne luminează viața și pacea care întrece orice pricepere. La această mare sărbătoare, Mântuitorul ne-a oferit posibilitatea să-I deschidem inima și să-L acceptăm ca Domn și Mântuitor în viața noastră.

”Dar, tuturor celor care L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.” (Ioan 1:12).

Cum sărbătorești tu Crăciunul? L-ai văzut pe Copilul din iesle? Care sunt darurile tale aduse la picioarele Lui? Ai primit tu cadoul oferit de Dumnezeu prin acest Copil?” Dumnezeu să ne ajute să vedem adevărata semnificaţie a Sărbătorii Crăciunului, dincolo de decor şi cadouri!”