CORONAVIRUS. Nu căuta profit în nenorocire

În timp ce autoritățile încearcă să pună stavilă răspândirii noului coronavirus și să reducă pe cât posibil numărul persoanelor infectate, unii profită de această situație de criză generată de pandemie, anunță Sputnik.md. Ce spune Biblia despre cei care caută profit în pandemie, caută să se îmbogățească în vremuri de nenorocire. Împărtășesc câteva gânduri din Sfintele Scripturi cu privire la această situație.

Cel rău caută profit în pandemie, în timpuri grele

Biblia scrie astfel:

Cine oprește grâul este blestemat de popor, dar pe capul celui ce-l vinde vine binecuvântarea. (Proverbe 11:26)

Acest verset se referă la circumstanțe de foamete, când oamenii care comercializau grâul îl opreau până oamenii ajungeau la disperare ca să-l vândă atunci cu un preț mult mai mare. Biblia spune despre acești oameni în continuare:

Cine urmărește binele își câștigă bunăvoință, dar cine urmărește răul este atins de el. Cine se încrede în bogății va cădea, dar cei neprihăniți vor înverzi ca frunzișul. Cine-și tulbură casa va moșteni vânt, și nebunul va fi robul omului înțelept! (Proverbe 11:27-29)

Prin astfel de fapte despre care am menționat în introducere, căutând profit în pandemie, în vremuri de nenorocire, oamenii nu fac altceva decât să-și tulbure casa. Nu poți să-i numești altfel decât nebuni pe astfel de oameni, așa cum îi numește Scriptura.

Cel neprihănit caută să câștige suflete

Rodul celui neprihănit este un pom de viață, și cel înțelept câștigă suflete. Iată, cel neprihănit este răsplătit pe pământ, cu cât mai mult cel rău și păcătos! (Proverbe 11:30-31)

Acum este timpul să facem aceasta. Omul neprihănit în vremea aceasta își va investi resursele, puterea, tot efortul pentru a câștiga suflete, pentru a salva vieți.

Cel neprihănit își așteaptă răsplata din ceruri, când va ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Totuși, Biblia spune că și aici pe pământ este răsplătit. Cu cât mai mult trebuie să se aștepte la răsplată cel rău și păcătos! Consecințele vor veni rapid și nu vor întârzia. Să ia aminte cei care caută profit în pandemie, în această vreme rea în care trăim, inclusiv medicii care așteaptă să li se pună ceva în buzunar ca să-i ajute pe cei bolnavi, cum se întâmplă în unele spitale.

Mare este pedeapsa celor care caută profit în pandemie, în vreme de nenorocire

Un alt text din Biblie care descrie o vreme similară este în cartea Amos:

Ascultaţi lucrul acesta, voi, care mâncaţi pe cel lipsit şi prăpădiţi pe cei nenorociţi din ţară! Voi, care ziceţi: „Când va trece luna nouă, ca să vindem grâul, şi Sabatul, ca să deschidem grânarele, să micşorăm efa şi să mărim siclul şi să strâmbăm cumpăna ca să înşelăm? Apoi, vom cumpăra pe cei nevoiaşi pe argint şi pe sărac, pe o pereche de încălţăminte şi vom vinde codina în loc de grâu. (Amos 8:4-6)

Aceleași practici erau și pe vremuri. În timpuri grele, oamenii căutau profit prin majorarea taxelor sau prin produse contrafăcute. Iată ce le spune Dumnezeu unor astfel de oameni:

Domnul a jurat pe slava lui Iacov: „Niciodată nu voi uita niciuna din faptele lor! Nu se va cutremura ţara din pricina acestor mişelii şi nu se vor jeli toţi locuitorii ei? Nu se va umfla toată ţara ca râul, ridicându-se şi coborându-se iarăşi ca râul Egiptului? În ziua aceea”, zice Domnul Dumnezeu, „voi face să asfinţească soarele la amiază şi voi întuneca pământul ziua-n amiaza mare. Vă voi preface sărbătorile în jale şi toate cântările, în bociri pentru morţi; voi acoperi toate coapsele cu saci şi voi face toate capetele pleşuve; voi arunca ţara într-o jale ca pentru un singur fiu şi sfârşitul ei va fi ca o zi amară. (Amos 8:7-10)

Vor muri cei dragi ai lor, vor fi într-un doliu continuu. Ei atrag blestem asupra familiilor lor.

Poate te bucuri acum pentru cei câțiva lei pe care-i vei câștiga pe lucruri contrafăcute sau pe care-i aștepți de la un bolnav să ți-i pună în buzunar ca să-i faci injecție, dar nu vei da mult înainte. Ai văzut ce perspectivă dă Biblia vieții tale? Atunci când toate aceste nenorociri vor veni peste tine, să nu zici atunci ”Ce-am făcut eu? Cu ce am păcătuit eu înaintea lui Dumnezeu?”. Fă legătura acum între fapte și pedeapsă. Și dacă acum plătești pentru anumite păcate, dacă te-au ajuns anumite consecințe, atunci fă legătura, gândește-te la nelegiuirile pe care le-ai făcut, la felul cum ai abuzat altădată. Și oprește-te dacă încă le faci. Nu căuta profit în pandemie, în vremuri grele. Dimpotrivă, caută să vezi care este binele pe care-l poți face.

Bogații trebuie să folosească aceste vremuri ca să se îmbogățească în fapte bune

Dumnezeu ne dă toate lucrurile din belșug ca să ne bucurăm de ele și cu acestea să fim bogați în fapte bune:

Îndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se îngâmfe şi să nu-şi pună nădejdea în nişte bogăţii nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug ca să ne bucurăm de ele. Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii, aşa ca să-şi strângă pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie pentru ca să apuce adevărata viaţă. (1 Timotei 6:17-19)

Poate crezi că textul nu te privește, pentru că spui că nu ești bogat. Bogat este oricine are mai mult decât îi trebuie și are posibilitatea să dea și altora. În vremurile în care trăim, aproape fiecare avem cu ce să ne împărțim și cu alții. De aceea, să fim înțelepți și să nu ne punem încrederea în bogății. Cel care-și pune încrederea în bogății nu simte cu alții, este insensibil față de suferința din jur.

Grăbește-te să ajuți oamenii din jur, să vezi nevoile lor și să-i ajuți cu ce poți. Acum o categorie vulnerabilă sunt bătrânii. Oferă-te să-i ajuți. Folosește bunurile tale ca să faci bine. Astfel îți vei aduna o comoară în ceruri. Fugi de nelegiuire și avertizează-i pe cei nelegiuiți care fac abuz și vor să se îmbogățească într-o vreme de nenorocire.

Vă invit să beneficiați de posibilitatea de a studia Biblia online în fiecare zi de miercuri la 18:00 prin aplicația ZOOM la acest link: https://us02web.zoom.us/j/81580804689#success.

Lecția despre coronavirus:
RO – https://ro.scribd.com/document/451546232/Lect-ie-Coronavirus
RU – https://ro.scribd.com/document/451546241/Урок-коронавирус
ENG – https://ro.scribd.com/document/451757302/Coronavirus-Lesson

Anunț pentru a oferi ajutor bătrânilor în timpul pandemiei de COVID-19 (Coronavirus): https://www.scribd.com/document/452076006/Anun%C8%9B-pentru-a-oferi-ajutor-b%C4%83tranilor-in-timpul-pandemiei-de-COVID-19-Coronavirus 

► INSTAGRAM? Urmărește pagina Pastorului Vasile Filat: http://bit.ly/2mul2Ml
► ABONEAZĂ-TE la canalul nostru de Youtube: http://bit.ly/2m6kaNo