CORONAVIRUS – 8 sfaturi biblice pentru creștinii din România și Moldova

Coronavirus și creștinii. Cum să acționeze acum? COVID-19 pătrunde rapid în țările lumii în ciuda tuturor măsurilor întreprinse de Organizația Mondială a Sănătății, de guverne, de companiile aeriene, etc. În acest video vin cu 8 sfaturi biblice pentru creștinii din România și Republica Moldova despre ce trebuie să facă în situația creată de această epidemie. Aflați cum să ne întărim credința și cum să arătăm o mărturie frumoasă a Domnului nostru Isus Hristos, cum să acționăm concret în această perioadă în care ne aflăm.

În urma unui sondaj făcut pe canalul de Youtube Moldova Creștină TV, mai multe persoane au răspuns cu patru opțiuni la întrebarea:

Cum răspunzi la epidemia de coronavirus?
66% – Mă tem, dar mă încred în Domnul.
24% – Caut să le spun Evanghelia câtor mai mulți oameni.
7% – Nu mă tem și nu-mi pasă.
3% – Mă tem și stau acasă.

Prin aceste întrebări am vrut să văd prioritățile oamenilor. Urmăriți mai jos sfaturile din Cuvântul lui Dumnezeu pentru această perioadă.

Puneți încrederea în Dumnezeu

În Psalmul 91 scrie așa:

Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopţii, nici de săgeata care zboară ziua, nici de ciuma care umblă în întuneric, nici de molima care bântuie ziua în amiaza mare. (Psalmul 91: 5-4)

Pandemia aceasta de coronavirus este atât de rea, atât de agresivă și atât de repede se răspândește. Stau cu grijă pentru socrii mei, pentru rudele mele. Dar, ori de câte ori vine îngrijorarea, urmez cuvântul lui Dumnezeu, care mă îndeamnă să nu mă îngrijorez de nimic, ci, în orice lucru, să aduc cererile la cunoștința lui Dumnezeu și să-I mulțumesc Lui, căci îmi dă pace în inimă.

Turnul nostru de scăpare să fie Dumnezeu

Tot în Psalmul 91 scrie așa:

O mie să cadă alături de tine, şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia. Doar vei privi cu ochii şi vei vedea răsplătirea celor răi. Pentru că zici: ”Domnul este locul meu de adăpost!” şi faci din Cel Preaînalt turnul tău de scăpare, de aceea nicio nenorocire nu te va ajunge, nicio urgie nu se va apropia de cortul tău. (Psalmul 91:7-10)

Mai sunt oameni care iau totul ca pe o glumă și nu observă cu ce viteză se răspândește, progresează acest virus. Mie îmi place să ascult ce vorbesc experții. Un mare specialist în epidemiologie de la universitatea Harvard spune că epidemia aceasta nu va putea fi oprită pe parcursul unui an de zile. Ea va afecta de la 40 până la 70% din întreaga populație a globului. Dintre cei afectați, 3-4% vor deceda. Pentru Germania, de exemplu, ar însemna până la 2 milioane de oameni. Vă închipuiți ce implică aceasta? Totuși, avem promisiune de la Dumnezeu că nimic nu se va apropia de noi. Dar este o condiție. Trebuie să facem din Domnul adăpost și turn de scăpare. Când zice ”cortul tău” se referă la familia ta. Acest lucru nu înseamnă că noi nu trebuie să întreprindem măsurile de precauție.

Dumnezeu va trimite îngerii Săi în ajutor

Există îngeri trimiși de Dumnezeu, cărora li s-a poruncit să ne păzească:

Căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale; şi ei te vor duce pe mâini, ca nu cumva să-ţi loveşti piciorul de vreo piatră. (Psalmul 91:11-12)

Îngerii sunt la lucru. Ei sunt cei care ne conduc fără ca noi să observăm, fără să știm. Ei sunt cei care îi protejează pe copiii lui Dumnezeu acum.

Cunoașterea Numelui lui Dumnezeu ne va aduce izbăvire

Mai departe avem o promisiune:

Vei păşi peste lei şi peste năpârci şi vei călca peste pui de lei şi peste şerpi. Fiindcă Mă iubeşte – zice Domnul – de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu. (Psalmul 91:13-14)

Vedeți, dragii mei, de ce este important să studiem Scriptura? Cunoașterea lui Dumnezeu ne aduce protecție, pace, liniște în aceste vremuri și izbăvire. Folosiți acest timp ca să studiați Biblia. Posibil Dumnezeu a rânduit acest timp ca oamenii să se gândească la El, dar și să-și revizuiască viața lor spirituală, să depună efort să-L cunoască pe Dumnezeu.

Când Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strâmtorare, îl voi izbăvi şi-l voi proslăvi. Îl voi sătura cu viaţă lungă şi-i voi arăta mântuirea Mea. (Psalmul 91:15-16)

Dumnezeu promite copiilor Săi că-i va izbăvi și va proslăvi pe cei care cu adevărat procedează conform Cuvântului Său.

Vă îndemn să predați lecția despre coronavirus din Psalmul 91 câtor mai mulți oameni. Prin studierea acestei lecții veți primi speranță și credință, bucurie, liniște și pace în această vreme.

Cu mulți ani în urmă, când era războiul dintre Rusia și Cecenia, am fost invitat să predau un curs biblic la o întrunire a ofițerilor creștini din Rusia. Acolo l-am întrebat pe unul dintre ei cum a ajuns să-L cunoască pe Domnul Isus Hristos. El mi-a spus o mărturie care m-a atins. Acesta a fost prins de insurgenții din Cecenia și a fost ținut într-o cameră cu nisip. Stând multă vreme acolo, se aștepta să fie executat, dar, într-o zi, jucându-se în nisip a găsit o pagină din Scriptură unde era exact Psalmul 91. Fiind ateu, a luat-o ca pe o scrisoare pentru el în situația în care era. El îl citea în fiecare zi și și-a pus nădejdea în Dumnezeu. Din moment ce citea, Dumnezeu îi dădea pace, liniște și siguranță că va fi izbăvit. Într-o zi, pe când a fost scos la primblare, a trecut pe acolo un ofițer al Cecenilor și l-a recunoscut, aducându-și aminte că este ofițerul lui din armată care i-a făcut bine pe atunci. Astfel ofițerul a fost eliberat și trimis acasă în Rusia. Iată așa minune a făcut Dumnezeu în viața acestui om. Domnul face minuni în viața celor care își pun încrederea în El. Pe mine m-a marcat foarte mult felul cum a lucrat Dumnezeu prin Psalmul 91 în viața acestui om.

Trebuie să răscumpărăm vremea

La Efeseni capitolul 5, apostolul Pavel ne spune așa:

Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului. (Efeseni 5:15-17)

În limba greacă sunt două cuvinte pentru timp. Unul este kronos, pe care-l cunoaștem (cronometru) cuvinte care se referă la curgerea/ trecerea timpului. Însă, aici este folosit cuvântul kairos, care înseamnă oportunitate, timp favorabil care vine și trebuie folosit. Dumnezeu ne spune să răscumpărăm și să folosim vremea aceasta.

Să știți că noi, creștinii, nu ne bucurăm de perioada aceasta. Noi suntem întristați și îngrijorați. Este scris în acest text că zilele sunt rele, iar noi trebuie să înțelegem că epidemia aceasta este o vreme pe care trebuie să o răscumpărăm, ca să vestim Evanghelia. De aceea, trebuie să folosim orice clipă și toate resursele pentru mântuirea oamenilor, mai ales că o parte din ei vor pleca acum și nu știi cine din familie, dintre cei dragi vor pleca.

Trebuie să ascultăm de autorități

Ni se mai spune să umblăm cu băgare de seamă, ca niște înțelepți. Asta înseamnă să nu nesocotim avertizările care ne sunt făcute din partea guvernelor.

Am citit la știri că peste 100 de credincioși s-au înghesuit duminica trecută la Constanța, la Liturghia Arhiepiscopală ”Sfinții apostolii Petru și Pavel” și au fost împărtășiți chiar de către înalt preasfântul Teodosie, toți cu aceeași linguriță. Cum e posibil așa ceva, ca într-o vreme de pandemie periculoasă să împărtășească 100 de oameni? Referitor la linguriță, patriarhul a emis un comunicat de presă pentru cei care au temeri, dubii și ființa neliniștită să meargă și să discute cu duhovnicul lor. Dar cum acesta să-i ajute dacă ei sunt molipsiți? Ce ajutor le va putea oferi duhovnicul? Pe această linie merge și Arhiepiscopia Tomisului:

Recomandăm celor care au această problemă de conștiință să meargă și să discute cu duhovnicii și lucrurile se vor rezolva de la caz la caz, a afirmat preotul Tanasescu, purtătorul de cuvânt al arhiepiscopiei Tomisului.

Cum vom rezolva noi aceasta? De la noi se așteaptă ca să fim cei dintâi în fapte bune, să-i învățăm pe oameni să fie supuși autorităților. Cea mai mare nevoie a oamenilor este să le spunem Evanghelia ca să creadă în Domnul Isus Hristos și să fie mântuiți. Dacă pleacă din viața în aceste momente, atunci să ajungă în Împărăția Lui. Vreau să vă rog să fim gata să ajutăm autoritățile și să nu uităm că cel mai important este să le ducem Evanghelia oamenilor, să folosim și internetul în aceasta.

De asemenea, este scris să nu ne purtăm ca cei neînțelepți. Ei se distrează, ori stau paralizați de frică și nu fac nimic sau nu le pasă de alții, se gândesc doar la ei înșiși. Lăsați teoriile conspirative. Vă dați seama ce se întâmplă acum în lume? Unii cred că ar sta cineva în spate sau că de fapt nu există coronavirus. Nu se poate să credem așa ceva! Mor atâția oameni, lucrurile progresează atât de rapid, toate guvernele sunt alarmante și noi s-o facem pe deștepții? Nu se poate așa. Haideți să nu fim ca cei neînțelepți.

Biblia ne spune să înțelegem care este voia Domnului și ce vrea El să facem acum. Responsabilitatea noastră, a credincioșilor, este să le vorbim oamenilor Evanghelia, dar și să-i ajutăm pe cei care au nevoie, în mod deosebit pe oamenii bătrâni. Poate au nevoie să mergem la cumpărături, dar să nu le oferim doar produse, ci să ne și rugăm cu oamenii aceștia. Poate îi telefonezi și le citești Psalmul 91? Alege să faci acest studiu cu ei, căci le va aduce liniște, pace, nădejde, îmbărbătare. Duceți-le un Nou Testament dacă este nevoie și chemați-i pe oameni la pocăință.

Ce aduce nepăsarea

La Proverbe 1:24 scrie așa:

Fiindcă eu chem şi voi vă împotriviţi, fiindcă îmi întind mâna şi nimeni nu ia seama, lepădaţi toate sfaturile mele şi nu vă plac mustrările mele, de aceea şi eu voi râde când veţi fi în vreo nenorocire, îmi voi bate joc de voi când vă va apuca groaza, când vă va apuca groaza ca o furtună şi când vă va învălui nenorocirea ca un vârtej, când va da peste voi necazul şi strâmtorarea. Atunci mă vor chema, şi nu voi răspunde; mă vor căuta, şi nu mă vor găsi. (Proverbe 1:24-28)

Aici vorbește Dumnezeu, însă este personificat ca și cum ar vorbi înțelepciunea. Și acum, suntem într-o nenorocire mare și dacă coronavirus nu a ajuns până la tine sau până la familia ta, nu crede că va trece mult timp până vă veți trezi că sunteți contaminați, pentru că acum nu vrei să auzi de Dumnezeu sau poate unii v-ați izolat acasă și faceți glume pe seama situației din lume, totuși vedem că Dumnezeu spune că-L veți chema, dar nu va răspunde. Îl vor căuta și nu-L vor găsi. De ce oare?

Pentru că au urât ştiinţa şi n-au ales frica Domnului, pentru că n-au iubit sfaturile mele şi au nesocotit toate mustrările mele. De aceea se vor hrăni cu roada umbletelor lor şi se vor sătura cu sfaturile lor. Căci împotrivirea proştilor îi ucide, şi liniştea nebunilor îi pierde; (Proverbe 1:29-32)

Proștii ori se împotrivesc la toate avertizările pe care le dăm noi sau Cuvântul lui Dumnezeu, ori stau liniștiți și fără grijă.

(…) dar cel ce m-ascultă va locui fără grijă, va trăi liniştit şi fără să se teamă de vreun rău. (Proverbe 1:33)

Deci, nu nesocoti Cuvântul lui Dumnezeu când se întâmplă ceva. Am auzit că cineva a apelat la asistența medicală fără motiv, făcând din aceasta o glumă. Cum poți să faci așa ceva? Săracii oameni de la asistența medicală nu mai știu cum să facă față la această situație, nu dorm nopțile. Biblia scrie clar că atunci când vei striga la Dumnezeu, nu-ți va răspunde, pentru că acum ție nu-ți pasă. Nu nesocoti avertizările oamenilor înțelepți, nici ale guvernelor care s-au trezit neputincioase și nu știu ce să facă. Noi, creștinii, suntem îndemnați să fim cei dintâi în fapte bune, să fim supuși stăpânirilor, dregătoriilor. La Tit, capitolul 3 este scris să fim gata pentru orice faptă bună, de aceea, nu vorbiți de rău guvernul. Mi-a scris cineva că o persoană de la minister a telefonat unui pastor și a vorbit să facem o listă de rugăciune, de post și să-i îndemnăm pe oameni la aceasta. M-am bucurat să aud asta. Mă rog ca președintele Moldovei, al României să fixeze o zi de post și rugăciune și cu siguranță Dumnezeu va lua seama la aceasta.

Nu trebuie să ne temem

Este bine să stai acasă și să urmezi instrucțiunile guvernului, dar nu este bine că ești controlat de frică în această situație. Faptul că ați ales acest răspuns din toate, îmi arată că frica voastră nu este una de Dumnezeu, este un alt fel de frică.

Celui rău de ce se teme aceea i se întâmplă, dar celor neprihăniţi li se împlineşte dorinţa. Cum trece vârtejul, aşa piere cel rău; dar cel neprihănit are temelii veşnice. (Proverbe 10:24-25)

Dacă ești un om rău, dacă ai trăit în răutate și nu ți-ai cerut iertare și nu ai lepădat păcatele tale, de ce te temi, aceea ți se va întâmpla. Alege să devii neprihănit chiar acum, pocăiește-te de toate păcatele tale. Dumnezeu îți va da iertare și astfel vei primi naștere din nou. Așează-te, ia o foaie de hârtie, scrie numele oamenilor față de care ai greșit. Poate chiar sunt într-o casă cu tine. Acum este o vreme de cercetare, trebuie să te evaluezi și să alegi să trăiești frumos. Nu crede că nenorocirea aceasta va trece pe lângă tine, fără ca tu să întreprinzi ceva și tu să trăiești în păcatele tale mai departe. Noi suntem tentați să credem că se vor întâmpla altcuiva, credem că în numărul celor 3-4% vor intra alții, numai nu noi. Nu te bizui pe imunitatea ta. Nu imunitatea controlează virusul. Dumnezeu este Cel care îl controlează. El este cel care dă viața și care dă moartea.

Trebuie să ne mărturisim păcatele

Uite ce promisiune avem noi în Biblie. La 1 Ioan scrie așa:

Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:8-9)

Trebuie să iei decizia să-L urmezi pe Hristos deplin, să te botezi după poruncă Lui și apoi să te alipești bisericii, care este trupul Lui și de acum să trăiești o viață sfântă după Cuvântul Lui.

Mulți m-au întrebat ce este nașterea din nou? Este atunci când o persoană ia hotărârea să se lepede de toate păcatele și să devină ucenic al Domnului Isus Hristos. În clipa când iei hotărârea aceasta, Dumnezeu îți va ierta toate păcatele și-ți va da Duhul Lui cel Sfânt, care este pecetea, arvuna răscumpărării tale. Dumnezeu este Cel care îți asigură răscumpărarea.

Vă rog încă o dată să respectați măsurile întreprinse de autorități și studiați Biblia cu întreaga familie. Ascultați de aceste sfaturi pe care le-am enumerat privind epidemia de coronavirus și creștinii. Situația aceasta grea pentru noi trebuie să însemne mult mai mult decât o perioadă grea. Mergeți și ajutați-i pe cei bătrâni, mai ales pe cei care nu se pot deplasa, dar mă rog să fiți foarte atenți și să păstrați distanța, spălați-vă mâinile, respectați toate aceste instrucțiuni. Oamenii aceștia nu au nevoie doar de produse, ci să și vorbim cu ei, să le oferim cuvinte de îmbărbătare din Sfintele Scripturi. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu mult har!

Lecția despre coronavirus în limba română: https://ro.scribd.com/document/451546232/Lect-ie-Coronavirus?fbclid=IwAR1jFAYotJEOOk6HCEVnVRJwX3XpMjzsiQR6dZhim6bRIQIkPC6KqD6nVsU

Lecția în limba rusă: https://www.scribd.com/document/451546241/%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81