CORONAVIRUS – 5 sfaturi pentru pastorii și preoții din România și Moldova

Oamenii cărora le slujim așteaptă de la slujitori direcții în această epidemie de Coronavirus. Vă prezint 5 sfaturi pentru timpul de epidemie de coronavirus pentru pastori, preoți, slujitori, luând drept exemplu cursele în care a căzut împăratul Saul, care sunt descrise în 1 Samuel 14:1-46.

Când poporul Israel era într-o situație dificilă și de la împărat se așteptau direcții, împăratul Saul a falimentat în aceasta. Citiți pentru început textul biblic de la 1 Samuel 14:1-46, apoi, urmăriți sfaturile de mai jos.

1. Nu întârzia să dai direcție oamenilor

Era o vreme de război și se aștepta de la Saul să dea direcție poporului, dar nu făcea aceasta. Ionatan a urcat la filisteni împreună cu cel care-i purta armele. Ei au pornit lupta, au avut succes, au pus groaza în filisteni, dar poporul Israel a început să se împrăștie, din lipsă de direcție.

Ionatan a zis tânărului care-i purta armele: „Vino şi să pătrundem până la straja acestor netăiaţi împrejur. Poate că Domnul va lucra pentru noi, căci nimic nu împiedică pe Domnul să dea izbăvire printr-un mic număr ca şi printr-un mare număr. (1 Samuel 14:6)

Exact același lucru se va întâmpla în biserica sau organizația pe care o conduci, dacă nu vei da acum direcție oamenilor. Să nu crezi că oprirea serviciilor divine pentru perioada de carantină îi va împrăștia pe oameni. Dimpotrivă, lipsa de direcții îi va împrăștia, dacă liderul spiritual nu-și îndeplinește rolul.

Nu ignora această epidemie de coronavirus și ascultă aceste sfaturi. Nu crede așa cum cred cei lesne crezători și spun că nu se tem de nimic. Nu fi dintre cei care ignoră realitatea.

2. Nu fi prea neprihănit

Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept. Pentru ce să te pierzi singur? (Eclesiastul 7:16)

Saul a comis greșeala aceasta. Când trebuia să ia decizii, să acționeze, să direcționeze poporul, nu a făcut nimic. Când deja lupta a început și israeliții trebuiau să-i urmărească pe filisteni, atunci i-a venit lui Saul un exces de neprihănire și a pus poporul să jure că nu vor mânca până seara:

Saul stătea la marginea cetăţii Ghibea, sub rodiul din Migron, şi poporul care era cu el era aproape şase sute de oameni. (…) Ziua aceea a fost obositoare pentru bărbaţii lui Israel. Saul pusese pe popor să jure zicând: „Blestemat să fie omul care va mânca pâine până seara, până mă voi răzbuna pe vrăjmaşii mei!” Şi nimeni nu mâncase. (1 Samuel 14:1, 24)

Într-o zi când toți aveau nevoie de energie, să-i urmărească pe vrăjmași, tocmai într-o zi ca aceasta a pus poporul să postească. Când trebuia să înceapă, n-a avut destul curaj, dar, în schimb, se arată prea sfânt când nu este necesar. Însuși fiul lui, Ionatan, a recunoscut apoi că tatăl său a tulburat poporul prin astfel de porunci și că victoria ar fi fost mai mare dacă poporul ar fi mâncat.

Tot poporul ajunsese într-o pădure, unde se găsea miere pe faţa pământului. Când a intrat poporul în pădure, a văzut mierea curgând, dar niciunul n-a dus miere la gură, căci poporul ţinea jurământul. Ionatan nu ştia de jurământul pe care pusese tatăl său pe popor să-l facă; a întins vârful toiagului pe care-l avea în mână, l-a vârât într-un fagure de miere şi a dus mâna la gură, şi ochii i s-au luminat. Atunci, cineva din popor, vorbindu-i, i-a zis: „Tatăl tău a pus pe popor să jure zicând: ‘Blestemat să fie omul care va mânca astăzi!’” Şi poporul era sleit de puteri. Şi Ionatan a zis: „Tatăl meu tulbură poporul; vedeţi dar cum mi s-au luminat ochii pentru că am gustat puţin din mierea aceasta! Negreşit, dacă poporul ar fi mâncat azi din prada pe care a găsit-o la vrăjmaşii lui, n-ar fi fost înfrângerea filistenilor mai mare? (1 Samuel 14:25-30)

Același lucru este relevant pentru vremea de acum. De ce crezi că au autoritățile ceva cu tine acum și că vei da dovadă de credincioșie adevărată față de Isus continuînd să aduni oamenii la serviciile divine, cum fac unii? Știu că insistă unii slujitori acum numaidecât să facă serviciile divine, să vină toți oamenii la serviciile divine. Cred că este un exces de neprihănire de data asta. Martiraj de acesta este cu totul nepotrivit și nu este necesar, pentru că în felul acesta îi pui pe oameni în pericol, pui familiile lor în pericol.

3. Nu face poporul să păcătuiască

Poporul n-a mâncat atunci miere, din pricina poruncii lui Saul, în schimb la sfârșit de zi, când erau foarte obosiți, s-au aruncat asupra prăzii și au mâncat cu sânge cu tot:

În ziua aceea au bătut pe filisteni de la Micmaş până la Aialon. Poporul era foarte obosit şi s-a aruncat asupra prăzii. A luat oi, boi şi viţei, i-a înjunghiat pe pământ şi i-a mâncat cu sânge cu tot. (1 Samuel 14:31-32)

În această vreme de coronavirus, oamenii vorbesc de rău autoritățile. La Chișinău în piață, de exemplu, se certau oamenii că le închid autoritățile piața, când, de fapt, autoritățile pentru binele lor au închis-o, tocmai pentru a-i proteja pe ei.

Nu este bine să procedăm așa. Este foarte important să respectăm regulile, igiena și să-i protejăm și pe cei din jurul nostru astfel.

4. Nu supăra pe Dumnezeu

Saul a întrebat mai apoi pe Dumnezeu, dar nu a primit niciun răspuns:

Şi Saul a întrebat pe Dumnezeu: ”Să mă cobor după filisteni? Îi vei da în mâinile lui Israel?” Dar în clipa aceea nu i-a dat niciun răspuns. (1 Samuel 14:37)

Dacă nu dai direcții oamenilor, nici tu apoi nu vei mai primi direcții de la Dumnezeu. Și situația nu se va aplana ușor, așa cum cred unii.

Este evident că Dumnezeu este supărat pe omenire. În Biblie scrie:

Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăduşă adevărul în nelegiuirea lor. (Romani 1:18)

Pedeapsa aceasta a lăsat-o Dumnezeu ca să-i întoarcă pe oameni la Sine, să-i aducă la pocăință, dar avem un rol important și noi în aceasta. Noi trebuie să le spunem oamenilor Evanghelia.

5. Nu-i pune pe cei dragi în pericol de moarte

Saul și-a pus în pericol chiar propriul fiu. A tras la sorți să vadă cine a păcătuit și era gata să-și omoare fiul, dar a cedat la presiunile poporului. Saul a pierdut mult din autoritatea lui și a pierdut și încrederea poporului.

Nu poate conduce un popor un om care nu are încrederea și respectul lor. Cum vei putea conduce mai târziu, dacă-ți vei pierde acum autoritatea și încrederea poporului pe care-l conduci, prin acțiuni neînțelepte?

Prin acțiuni neînțelepte sau lipsă de acțiuni înțelepte, îi pui în pericol pe cei dragi, dar, de asemenea, îți vei pierde și respectul oamenilor.

Vezi ce trebuie să faci și nu ai făcut până acum. Fă-ți o evaluare bună. Vezi ce ai făcut și nu trebuia să faci, vezi ce trebuie să recunoști în fața oamenilor, în fața ta, în fața lui Dumnezeu și repede schimbă-ți felul de a acționa.

Prognoze în privința virusului COVID-19

Specialistul în epidemiologie, Mark Lipsitch, profesor de epidemiologie la universitatea Harvard din Boston, prezice că, doar într-un an, de la 40 până la 70% din populația lumii va fi infectată cu coronavirus și nu crede că virusul va putea fi controlat. În Germania, Merkel comentează că între 60 și 70% procente din populația țării va putea fi infectată, adică până la 56 de milioane de oameni. Mortalitatea în cazul acestui virus este de aproximativ 3-4% din populația infectată, ceea ce în cazul Germaniei ar însemna chiar peste 2 milioane de oameni. Și nu este adevărat că decesele sunt doar în rândul bătrânilor. Decesele sunt în rândul persoanelor cu imunitate slabă, iar persoane cu imunitate slabă sunt și tineri și bătrâni. În rândul tinerilor sunt chiar foarte mulți, având în vedere modul acesta sedentar de viață pe care-l duce majoritatea.

La ce cifre crezi că va ajunge victimele coronavirusului în România și în Moldova?
Încă o dată te îndemn, lucrează cu înțelepciune și ai în vedere aceste sfaturi pentru perioada de epidemie de coronavirus.

Lecția despre coronavirus:
RO – https://ro.scribd.com/document/451546232/Lect-ie-Coronavirus
RU – https://ro.scribd.com/document/451546241/Урок-коронавирус
ENG – https://ro.scribd.com/document/451757302/Coronavirus-Lesson

Anunț pentru a oferi ajutor bătrânilor în timpul pandemiei de COVID-19 (Coronavirus) descarcă aici.