Învață pe copil disciplina duhovnicească ca să-i salvezi sufletul

Orice ucenicie presupune disciplină. Dacă vrei să înveți muzică sau sport, sau o meserie, sau orice alt lucru, trebuie să ai disciplină și fără aceasta nu-ți va reuși niciodată. Cine a intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos a devenit ucenicul lui și trebuie să aibă disciplină duhovnicească. Și Mântuitorul și apostolii continuu au îndemnat pe ucenici la disciplină duhovnicească și primii ucenici ai Domnului au avut-o din plin. Astfel, despre primii creștini din Ierusalim este scris:

Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi, în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi. (Fapte 2:41-47)

Ați văzut disciplina lor duhovnicească? Ei stăruiau, adică perseverau în învățătura apostolilor, în ajutorul pe care îl ofereau unul altuia, căci aceasta înseamnă legătură frățească, în frângerea pâinii, adică se cercetau continuu cum urmează învățătura Mântuitorului și, de asemenea, perseverau în rugăciuni. Un alt lucru care arată disciplina lor duhovnicească este faptul că erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi. Să nu credeți că erau leneși și nu aveau și ei munca lor sau familii pe care trebuiau să le întrețină material. Ei însă aveau disciplină duhovnicească, pentru că au pus în practică cuvintele Domnului Isus care a spus:

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)

Există și azi ucenici ai Domnului Isus Hristos care și-au păstrat disciplina duhovnicească a primilor ucenici, dar tot mai mulți părăsesc această disciplină și pentru ei creștinismul a devenit ca un fel de hobby și biserica ca un club social. I-am auzit cum se fălesc că “sunt liberi în Hristos” și că ei “nu vor să fie religioși” și de aceea au părăsit disciplina duhovnicească. Ei fac din libertatea creștină o haină a lenevirii duhovnicești și o scuză ca să trăiască o viață lumească după ce au devenit prieteni cu lumea. Sunt “harnici” când este vorba de câștig material și, ca să câștige mai mulți bani, sunt gata să se angajeze la două sau chiar trei servicii și să se stea departe de familie pentru ani lungi, dar când este vorba de a fi adevărați ucenici ai Mântuitorului și de a se supune disciplinei pe care o cere El, atunci nu mai vor să depună nici a mia parte din eforturile pe care le pun în dragostea lor pentru lumea de acum.

Creștini lumești care trăiți așa, ce pildă le dați voi copiilor voștri? Acum suntem la o tabără de Taekwon-do în Bulgaria și învățăm Epistola II a lui Pavel către Timotei. Le-am atras atenția ucenicilor veniți că Timotei a avut un tată despre care știm doar că era grec și aceasta însemna păgân, căci din pricina tatălui său nu a putut să fie tăiat împrejur toată viața lui, chiar dacă mama și bunica lui, fiind evreice, ar fi vrut mult să fie și el circumcis. Totuși, Timotei nu a urmat pilda tatălui, ci a mamei lui Eunice și a bunicii Lois care i-au arătat o credință neprefăcută și care l-au învățat din pruncie Sfintele Scripturi. Presupun că au avut anumite presiuni aceste femei, fiind sub autoritatea unui bărbat păgân, dar ele au știut să-și păstreze disciplina duhovnicească și să o dezvolte și la copilul lor și le-a reușit, pentru că au arătat în ele însele o pildă vrednică de urmat.

Ce pildă de ucenici ai lui Isus le dați copiilor acum? Faptul că v-ați angajat la trei servicii și le spuneți totdeauna că “pentru ei o faceți”, dar nu vă puneți timp să studiați Biblia zilnic cu ei, nu vă rugați cu ei și nu vă văd să slujiți în biserică cu darurile voastre duhovnicești, credeți că nu-i va afecta pe copiii voștri? Poate vor găsi un alt model de ucenic al lui Hristos în biserică pe care vor dori să-l urmeze, dar aveți grijă că probabilitatea este mică. Vă mirați că mulți copii ai credincioșilor părăsesc credința și biserica? Sau și mai rău, unii rămân în biserică, dar trăiesc într-o fățărnicie mârșavă de te ia groaza când auzi ce fac. Care este probabilitatea că copilul tău va urma calea lui Hristos, dacă nu a fost învățat disciplină duhovnicească și nu a văzut aceasta la voi, părinții lui?

Crezi că copilul nu vede cum atunci când ai cea mai mică piedică, o durere neînsemnată sau că ești cu copil mic, sau mai știu ce și te scuzi că nu poți să mergi astfel la serviciul divin? Nu înțelege el oare că cu aceeași “problemă” ai merge la serviciu, ai merge la cursuri, ai merge la sală, ai merge la o petrecere, ai merge la orice, dar uite la serviciile divine ale bisericii preferi să nu mergi, ci să stai acasă? Copiii tăi văd și întipăresc și vor imita totul, dar o vor face la o scară mai largă.

Când făceam pregătirea învățătorilor de școală duminicală la Myanmar, a venit o mamă cu trei copii dintre care cel mai mic cred că avea 3 ani. Am rămas profund uimit să văd cum copiii aceia timp de trei zile au stat cuminți și nu au făcut nici cea mai mică gălăgie, s-au jucat în altă cameră în liniște și au lăsat pe mama lor să studieze. Ea era foarte încântată de ce învăța și a făcut planuri să predea la școala ei duminicală și cu alți copii necredincioși cursul “Sens interzis, Iona”, un curs de studiu biblic inductiv pentru copii. Când venea ora să doarmă copiii, ea în liniște se ducea în spatele sălii, se urca pe o masă și în timp cât un copil dormea 2-3 ore, ea îl ținea pe brațe și studia Scripturile mai departe. Credeți că ceilalți copii ai ei nu văd această credință sinceră, dragoste pentru Cuvântul lui Dumnezeu și disciplină duhovnicească a mamei lor? O văd, o văd bine și o vor imita. Ferice de copiii acestei mame, căci ea le dă cea mai mare avere pe care puțin părinți o dau în lumea aceasta.

Stau și mă gândesc, cum va fi viața spirituală a copiilor acelor părinți care vin la biserică o duminică și una, două sau trei nu? Apropo, unii din ei fac homeschooling, caută să-i ducă pe copii și la muzică și la sport, și la și alte lucruri să-i învețe. Dar iată la biserică nu-i aduc, pentru că nici ei nu vin. Ce se va alege din viața copiilor voștri pentru veșnicie? Nu vă temeți că vă faceți vinovați pentru soarta eternă și răsplata veșnică a copiilor voștri? Veșnicia este primul motiv pentru care vi i-a încredințat Dumnezeu ca să-i creșteți și să-i conduceți pe calea mântuirii și să le dați o pildă vrednică de urmat în toate.

Dacă este vorba de o competiție, de un concurs de dansuri, de un concurs de muzică etc., atunci faceți toate eforturile ca să ajungă copiii voștri acolo. Dar la studierea Bibliei, la rugăciune, la serviciile divine, la misiune? Nu vă temeți că fetițele voastre cu toate lecțiile de dans pe care insistați să le oferiți o vor sfârși dansând la cazinouri, în timp ce voi veți plânge cu lacrimi amare de disperare pe băncile bisericii cerând mântuirea lor? Și ce le veți spune atunci? Că ați făcut totul pentru binele lor? Pentru binele lor? Și cum veți întoarce voi atunci lucrurile înapoi? Ce veți mai putea face?

Părinți nepăsători și lumești, pocăiți-vă azi de aceste mari păcate pe care le faceți față de sufletele copiilor voștri și grăbiți-vă să răscumpărați vremea și să salvați ce mai poate fi salvat, făcând toate eforturile să-i învățați disciplina ucenicilor lui Hristos și să le arătați aceasta în voi înșivă, căci trăim în zilele din urmă și pericolele sunt foarte mari. Satana dă târcoale ca un leu și caută pe cine din copiii voștri să-i înghită. Fiți treji, vegheați și faceți totul ca să vă salvați copiii și să-i învățați cum să trăiască o viață biruitoare și să intre în Împărăția lui Dumnezeu, iar voi să nu fiți niște părinți ratați, ci să vă bucurați o veșnicie de ei după ce vor primi cununa slavei împreună cu voi.

Mame și tați, începeți azi să-i învățați pe copiii disciplina duhovnicească și să le arătați pildă în voi.