Coloniștii germani și pietismul în Basarabia în perioada țaristă (1812-1918) | Lecția 5

Coloniștii germani și pietismul în Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)
Coloniștii germani au fost în cea mai mare parte luterani evanghelici,; activitatea lor spirituală a fost moderată și s-a limitat în cadrul parohiilor, iar trezirile spirituale care au avut loc printre coloniști au fost inițiate de pietiștii germani care au vizitat sau au locuit în aceste colonii.
Prin coloniștii germani a venit mișcarea pietistă în Basarabia. Pietismul, numit și ștundism, a pus temeliile viitoarelor mișcări evanghelice din această regiune. Luteranii din Chișinău au făcut misiune printre evreii din oraș, pentru că nu aveau interdicție din partea autorităților să le predice. Prin coloniștii germani a venit mișcarea pietistă în Basarabia. Românii nu au fost ținta efortului misionar al coloniștilor germani și au fost foarte puțin influențați de ei în ce privește impactul evanghelic.

Parcurgeți lecția 5 din cartea „Istoria Mișcărilor Evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)” împreună cu Vasile Filat, autorul cărții.

Cartea „Istoria Mișcărilor Evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)” poate fi procurată aici: https://shop.eurasiaprecept.org/produs/istoria-miscarilor-evanghelice-din-basarabia-in-perioada-tarista-1812-1917-pdf/

Te invit să studiem împreună cartea 1 Samuel. Studiul acesta îl predau online (ZOOM) în fiecare zi de miercuri la orele 19:00. Manualul după care studiem poate fi procurat în format electronic la adresa
https://shop.eurasiaprecept.org/produs/1-samuel-pdf/

Alege de la link-ul de mai joi unul din grupele unde se completează împreună manualul și contactează pe liderul de grup pentru detalii:

Alipește-te unui grup de studiu Biblic online

Pentru participare la studiul de miercuri 19:00 va trebui de instalat programul ZOOM și să te conectezi cu 10-5 minute înainte de lecție folosind link-ul pe care îl vei obține de la conducătorul de grup.

contact@moldovacrestina.md

#VasileFilat #MoldovaCrestina #pietism #coloniștiigermani