Zilele acestea am citit într-un articol publicat pe http://www.unimedia.md următoarele:
Până în prezent în cadrul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii s-au efectuat circa 2500 de fertilizări in vitro (FIV) și s-au născut peste 1000 de copii”, a declarat pentru UNIMEDIA, Directorul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, Veaceslav Mosin.
La prima vedere se pare că facem mari progrese, având în vedere cum este aplicată fertilizarea in vitro la noi vizavi de alte state din lume. Iată ce mai scrie autoarea articolului:
Experimentele pentru implementarea metodei FIV în Republica Moldova au început în anul 1994, odată cu procurarea aparatajului necesar. Prima sarcină obţinută prin metoda FIV a fost la finele anului 1995 şi s-a soldat cu nașterea unui băiat cu greutate 3500 gr. Folosirea mai largă a metodei FIV s-a început în anul 1997 odată cu implementarea ultrasonografiei transvaginale în monitorizarea ciclurilor de stimulare şi prelevarea ecografică a oocitelor, a mai adăugat Mosin, subliniind că ulterior constatându-se nu numai o creștere a adresabilității, dar și ratei de succes a procedeului FIV în rândurile pacientelor cu infertilitate. Rata de succes a fertilizării in vitro în cadrul Centrului atingând în anul 2009 nivelul de 47%, media Europeană fiind de 33%. Menţionăm că, primele experimente de FIV au fost efectuate în Marea Britanie sub conducerea profesorilor Patrick Steptoe şi Robert Edwards încă 30 ani în urmă. Primul copil conceput prin metoda FIV s-a născut în 1978. În SUA prima reuşită a metodei FIV a fost raportată în 1981. În fosta URSS primul copil conceput prin metoda FIV s-a născut în anul 1986, în Ucraina – în 1991. Romania a raportat despre naşterea primului copil obţinut prin reproducerea asistată în 1996.
Nu cunoaştem dacă reportera Maia Visterniceanu sau specialiştii Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii au trecut cu vederea alte implicaţii ale metodei de fertilizare in vitro.
- Vrem să cunoaştem care este numărul total al embrionilor concepuţi până acum prin această metodă?
- Mai vrem să cunoaştem câţi din aceşti embrioni au fost implantaţi în uterul femeilor şi apoi, câţi din embrionii implantaţi au fost avortaţi?
- Vrem să cunoaştem câţi embrioni sunt congelaţi acum şi câţi din au fost deja eliminaţi din program?
Doar în perioada 1998-1999, doar timp de doi ani, în Marea Britanie 70.000 embrioni umani au murit pe parcursul aplicării metodei de fertilizare “in vitro” pe când doar 8.300 copiii au ajuns să se nască. Aplicând aceeaşi rată, pot presupune că în Moldova, ca să ajungă la naştere aceşti 1000 de copii, au fost omorâţi cu bună ştiinţă 8400 de embrioni, adică copii, pentru că viaţa embrionului are aceeaşi valoarea în ochii lui Dumnezeu pe care o are viaţa fiecărui din noi care am ajuns să ne naştem şi să trăim pe acest pământ. Presupun că este şi mai mare numărul embrionilor care la moment sunt congelaţi.
Oare se gândesc colaboratorii instituţiei medicale menţionate şi oameni de la Ministerul Sănătăţii că după tabla cu inscripţia „Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii” se află o fabrică de genocid mai groaznică de cât Auswitz? Cine va opri acest genocid?