Cinci (5) legi în viaţa unui copil nefericit

De Grigore Cheptene

Primele trei capitole în cartea 1 Samuel ne relateaza o istorie trista a familiei lui Eli. Batrînul Eli si cei doi fii tineri ai săi, Hofni si Fineas, au fost preoți ai Domnului la Silo, unde se afla locul de închinare Domnului ostirilor. Totusi viața lor nu se potrivea poziției lor de preoți ai Domnului. În contrast cu Samuel, care a servit drept model al unui copil fericit, Hofni si Fineas, vor sluji drept exemplu a unor copii nefericiți. Nimeni nu este sfînt ca Domnul, El va judeca marginile pămîntului, de aceea Dumnezeu nu ascunde de noi aceasta istorisire ca să fie o lecție pentru alte generații. Să nu ajunga nimeni din părinți vreodata să zica: “Ce-am facut? Am nenorocit pe copiii mei !!!”

,,Cum am putut eu să urăsc certarea, şi cum a dispreţuit inima mea mustrarea? Cum am putut să n’ascult glasul învăţătorilor mei, şi să nu iau aminte la cei ce mă învăţau? (Proverbele 5:12-13)

În continuare voi prezenta textele biblice în urma carora vom conclude cele 5 legi în viața unui copil nefericit.

Acolo (la Silo) se aflau cei doi fii ai lui Eli, Hofni şi Fineas, preoţi ai Domnului. (1 Samuel 1:3) Fiii lui Eli erau nişte oameni răi. Nu cunoşteau pe Domnul. Şi iată care era felul de purtare al acestor preoţi faţă de popor. Cînd aducea cineva o jertfă, venea sluga preotului în clipa cînd se ferbea carnea. Ţinînd în mînă o furculiţă cu trei coarne, o vîra în cazan, în căldare, în tigaie sau în oală; şi tot ce apuca cu furculiţa, lua preotul pentru el. Aşa făceau ei tuturor acelora din Israel cari veneau la Silo. Chiar înainte de a arde grăsimea, venea sluga preotului şi zicea celui ce aducea jertfa: “Dă pentru preot carnea de fript; el nu va lua dela tine carne fiartă, ci vrea carne crudă”. Şi dacă omul zicea: „După ce se va arde grăsimea, vei lua ce-ţi va plăcea”, sluga răspundea: „Nu! Dă-mi acum, căci altfel iau cu sila”. Tinerii aceştia se făceau vinovaţi înaintea Domnului de un foarte mare păcat, pentrucă nesocoteau darurile Domnului. (1 Samuel 2: 12-17)

Legea întâi: Copilul nefericit este cel al carui părinte este preocupat de slujba sa mai mult decit de familie si de personalitatea copilului său

Copiii vin în lumea aceasta dornici să cunoasca si să fie cunoscuți. Un părinte care nu-I acorda copilului său dragostea, atenția, grija de care acesta are nevoie îl va face nefericit si singuratic. Cunoaste-ți copilul; observa trasăturile lui de caracter, dorintele, aptitudinile; descopera ce a pus Dumnezeu în copilul tau. Poate Eli, în slujba sa de judecator în Israel, timp de 40 de ani, a omis să-si cunoasca fii?

Legea a doua: Copilul nefericit este cel care NU cunoaste pe Domnul

Este socant să auzim aceasta afirmație la adresa fiilor lui Eli, care erau preoți ai Domnului. Se vede ca acesti fii nu si-au deschis inima pentru Domnul si au devenit niste oameni rai. Legea a doua, în multe cazuri, este o consecința tragica a legii întai. Părinții joaca un rol important în viața copiilor săi în procesul de cunoastere a Domnului. Ce faci dumneata ca copiii tai să cunoasca pe Domnul?

Legea a treia: Copilul nefericit este cel care ia cu sila ceea ce NU-I aparține

De multe ori cineva procedeaza astfel din cauza ca nu a primit dragoste, atenție, afecțiune si cadouri de la părinții săi în copilarie. Ba mai mult, Hofni si Fineas au fost învinuiți de furt, de curvie si de preacurvie (caci în capitolul 4:19 aflam ca Fineas avea nevasta, care era însărcinata). Ei au luat cu sila darurile Domnului, le-au nesocotit si astfel s-au facut vinovați înaintea Domnului de un foarte mare păcat. Ei au luat femeile care nu le aparțineau.

“Eli era foarte bătrîn, şi a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul; a aflat şi că se culcau cu femeile cari slujeau afară la uşa cortului întîlnirii.”(1 Samuel 2: 22)

Următoarele doua legi sunt dezvaluite în textul de mai jos. Dumnezeu se descopera lui Samuel (nu gasim în text să se descopere lui Eli sau fiilor săi) si anunța a doua oara sentința impotriva casei lui Eli:

,,Iată că voi face în Israel un lucru care va asurzi urechile oricui îl va auzi.În ziua aceea voi împlini asupra lui Eli tot ce am rostit împotriva casei lui; voi începe şi voi isprăvi. I-am spus că vreau să pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina fărădelegii de care are cunoştinţă, şi prin care fiii lui s’au făcut vrednici de lepădat, fără ca el să -i fi oprit. De aceea jur casei lui Eli că niciodată fărădelegea casei lui Eli nu va fi ispăşită, nici prin jertfe, nici prin daruri de mîncare“. ( 1 Samuel 3:11-14)

Legea a patra: Copilul nefericit este cel care NU este oprit de tatal său atunci cînd face fapte rele

Suntem în ajunul Alegerilor Parlamentare, va îndemn să cercetați care dintre partidele concurente, venind la conducere, vor elabora legi care ne vor permite să educam copiii nostri conform poruncilor lui Dumnezeu, ca să nu repetam greseala facuta de Eli. Întelegem ca deseori o mustrare nu este destul, caci si Eli i-a mustrat: “Nu, copii, ce aud spunîndu-se despre voi, nu este bine; voi faceţi pe poporul Domnului să păcătuiască.”(1 Samuel 2.24). Copiii si tinerii impun părinții la acțiuni suplimentare mustrarii. În acest sens Biblia ne învața următoarele:

“Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine -l iubeşte, îl pedepseşte îndată. “ (Pr. 13:24)

Dar cine să ia nuiaua daca părinții pleaca peste hotare în cautarea muncii? Copiii sunt lasați în grija buneilor, care nu îndraznesc să ridice nuiaua. Pe lînga acestea, mai sunt si mustrați de catre nepoții lor, precum ca nu au dreptul să ridice nuiaua, caci nu le sunt părinți.

“Pentru ca nu se aduce repede la indeplinire hotarirea data impotriva faptelor rele, de aceea este plina inima fiilor oamenilor de dorinta sa faca rau.” (Eclesiastul 8:11)

Nu refuza să iai în serios mesajul transmis de copilul dumitale. Nu refuza să iai în serios avertizarile Domnului, caci vei avea de suferit dumneata si copiii dumitale.

Legea a cincea: Copilul nefericit este cel care s-a facut vrednic de lepădat si nimereste sub judecata aspra a lui Dumnezeu

Sfirsitul acestor fii a fost tragic, ambii au murit într-o zi (capitolul 4:11). Chivotul Domnului a fost luat de la poporul Israel în vremea preoției lor necompetente. La auzul acestor vesti au murit, în aceasi zi cu ei, Eli si nevasta lui Fineas.

Despre astfel de fii a scris înteleptul Solomon:

“Cel rău este prins în înseşi nelegiuirile lui, şi este apucat de legăturile păcatului lui. El va muri din lipsă de înfrînare, se va poticni din prea multa lui nebunie. “ (Proverbele 5:22-23)

De aceea, învața pe copil calea care trebuie să o urmeze si nu se va abate de la ea cînd va imbatrîni, caci a avea copii statornici este mai mare bucurie decit orice alta realizare în viața.