Cele cinci limbaje ale iubirii

Toţi suntem diferiţi. Totuşi, toţi suntem setoşi după iubire. Toţi vrem să fim iubiţi: prunci, copii, tineri sau bătrâni. Cât de mult suferim dacă nu ne simţim iubiţi. Da, nu m-am greşit când am scris ”dacă nu ne simţim”. Sunt mulţi (copii şi bătrâni) care nu se simt iubiţi, nu din cauza că nu sunt iubiţi, dar din cauza că nu li s-a comunicat această dragoste pe înţelesul lor, pentru că există cinci limbaje ale iubirii și fiecare înțelege că este iubit în felul lui.

Dacă aţi urmărit după copiii micuţi, aţi observat că ei, pentru a-şi exprima dragostea, dăruiesc ceea ce este mai scump pentru ei: o jucărie, o bomboană. Acesta este limbajul lor de comunicare a dragostei. De multe ori şi noi căutăm să comunicăm cu cei din jur în limbajul nostru, fără a ne asigura dacă cei cu care comunicăm înţeleg acest limbaj. Poate este cazul să învăţăm şi alte limbaje de iubire, pentru a putea comunica eficient cu copiii noştri, cu părinţii, cu soţul sau soţia?

Vă recomand să citiţi cărțile ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman şi ”Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” de Gary Gapman şi Ross Campbell. Pentru a vă face mai curioşi, vreau să vă prezint pe scurt ce prezintă fiecare din aceste limbaje ale iubirii.

1. Cuvintele de încurajare

Pentru unele persoane limbajul principal al iubirii sunt cuvintele de încurajare. Aceşti oameni cunosc că sunt iubiţi atunci când li se comunică verbal afecţiune şi apreciere pentru ceea ce fac şi ce sunt. De exemplu: ”Eşti o soţie/un soţ extraordinar”, ”Apreciez foarte mult felul cum mă tratezi”, ”Eşti un copil extraordinar şi apreciez foarte mult efortul care îl depui la învăţătură!”, ”Mă mândresc cu un aşa fiu (fiică)!”. Persoanele, care au acest limbaj de iubire, au nevoie permanent să li se comunice verbal afecţiunea şi aprecierea, altfel, ei se simt părăsiţi.

2. Serviciile

Al doilea limbaj al dragostei îl reprezintă serviciile. Acest limbaj al dragostei se bazează pe vechea zicală ”faptele vorbesc mai mult decât vorbele”. Pentru aceste persoane dragostea se demonstrează prin servicii: spălarea veselei, curăţenia în casă, călcarea hainelor, ducerea gunoiului, măturatul scărilor, spălarea maşinii şi altele. Pe cei care au acest limbaj de dragoste nu-i vei convinge de dragostea ta prin cuvinte de apreciere şi încurajare. Ei înţeleg că sunt iubiţi numai atunci când le faci anumite servicii.

3. Darurile

Al treilea limbaj al dragostei este primirea de daruri. Darurile sunt un mod de exprimare a dragostei, a aprecierii. Antropologii afirmă că, în toate culturile descoperite până acum, dăruirea a fost şi este o exprimare a dragostei. Orice cadou transmite mesajul ”S-a gândit la mine”. Nu este numaidecât ca darul să fie scump. Până la urmă intenţia contează. Este uşor de recunoscut pe cei care au acest limbaj al iubirii, pentru că ei întotdeauna caută să-ţi ofere un cadou.

4.Timp de calitate

Când îi acorzi unei persoane atenţia ta deplină îi comunici cât de importantă este pentru tine. Timp de calitate înseamnă că nu există nimic care să-ţi distragă atenţia. Televizorul, calculatorul, radioul sunt oprite, ziarele, cărţile sunt puse deoparte. Îi acorzi deplina ta atenţie celui căruia vrei să-i comunici dragostea ta. Aceasta înseamnă că îţi faci timp să mergi cu soţia în parc sau poate la cumpărături (dacă ei aceasta îi place), să mergi la librărie cu copiii, să priveşti fotbal cu tatăl ș.a.m.d.

5. Atingerea fizică

Al cincilea limbaj al iubirii este atingerea fizică. Înainte ca pruncii să înţeleagă sensul cuvântului dragoste, ei se simt iubiţi prin atingerea fizică, atunci când îi luăm în braţe şi îi strângem la piept. Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţi. A ţine mâna celuilalt, a-l săruta, a-l îmbrăţişa, a-l cuprinde de după umeri, a-l mângâia sau a-ţi trece mâna prin părul lui, toate aceste lucruri sunt expresii ale limbajului atingerii fizice. Pentru unii oameni acesta este limbajul principal al iubirii şi nimic altceva nu-i poate face să se simtă iubiţi.

Eu am învăţat foarte multe lucruri practice din aceste cărţi. Ele m-au ajutat să aflu limbajele de iubire ale celor din familia mea. La fel, am învăţat cum să vorbesc aceste limbaje. Sper să vă fie de folos aceste cărţi în zidirea relaţiilor cu cei dragi.