Cele cinci limbaje ale iubirii

Toţi suntem diferiţi. Totuşi, cât de diferiţi nu am fi, toţi suntem setoşi după iubire. Toţi vrem să fim iubiţi: prunci, copii, tineri, bătrâni… Cât de mult suferim dacă nu ne simţim iubiţi. Da, nu m-am greşit când am scris „dacă nu ne simţim”. Sunt mulţi (copii şi bătrâni) care nu se simt iubiţi, nu din cauza că nu sunt iubiţi, dar din cauza că nu li s-a comunicat această dragoste pe înţelesul lor. Dacă aţi urmărit după copiii micuţi, aţi observat că ei, pentru aşi exprima dragostea, dăruiesc ceea ce este mai scump pentru ei: o jucărie, o bomboană. Acesta este limbajul lor de comunicare a dragostei. De multe ori şi noi căutăm să comunicăm cu cei din jur în limbajul nostru, fără a ne asigura că cei cu care comunicăm înţeleg acest limbaj. Poate este cazul să învăţăm şi alte limbaje de iubire, pentru a putea comunica eficient cu copiii noştri, cu părinţii, cu soţul sau soţia? Vreau să vă recomand să citiţi cartea „ Cele cinci limbaje ale iubirii ” de Gary Chapman şi „Cele cinci limbaje de iubire a copiilor” de Gary Gapman şi Ross Campbell tipărite la „Curtea Veche” . Pentru a vă face mai curioşi, vreau să vă prezint pe scurt ce prezintă fiecare din aceste limbaje.

cele cinci limbaje ale iubirii

Iată cele cinci limbaje ale iubirii

1. Cuvinte de încurajare

Pentru unele persoane limbajul principal al iubirii sunt cuvintele de încurajare. Aceşti oameni cunosc că sunt iubiţi atunci când li se comunică verbal afecţiune şi apreciere pentru ceea ce fac şi ce sunt. De exemplu: „ Eşti o soţie/un soţ extraordinar”, „Apreciez foarte mult felul cum mă tratezi”, „Eşti un copil extraordinar şi apreciez foarte mult efortul care îl depui la învăţătură!”, „Mă mândresc cu un aşa fiu (fiică)!”. Persoanele care au acest limbaj de iubire, au nevoie permanent să li se comunice verbal afecţiunea şi aprecierea, altfel ei se simt părăsiţi.

2. Servicii

Al doilea limbaj al dragostei îl reprezintă serviciile. Acest limbaj al dragostei se bazează pe vechea zicală „faptele vorbesc mai mult decât vorbele”. Pentru aceste persoane, dragostea se demonstrează prin servicii: spălarea veselei, curăţenia în casă, călcarea hainelor, ducerea gunoiului, măturatul scărilor, spălarea maşinii şi altele. Pe cei care au acest limbaj de dragoste nu-i vei convinge de dragostea ta prin cuvinte de apreciere şi încurajare. Ei înţeleg că sunt iubiţi numai atunci când le faci anumite servicii.

3. Daruri

Al treilea limbaj al dragostei este primirea de daruri. Toţi ştim că darurile sunt un mod de exprimare a dragostei, a aprecierii. Antropologii afirmă că în toate culturile descoperite până acum, dăruirea a fost şi este o exprimare a dragostei. Orice cadou transmite mesajul „S-a gândit la mine!” Nu este numaidecât ca darul să fie scump, până la urmă intenţia contează. Este uşor de recunoscut pe cei care au acest limbaj a iubirii: ei întotdeauna caută să-ţi ofere un cadou cât de mic.

4.Timp de calitate

Limbajul dragostei numărul patru este timpul de calitate. Când îi acorzi unei persoane atenţia ta deplină îi comunici „Eşti important (ă) pentru mine!” Timp de calitate înseamnă că nu există nimic care să-ţi distragă atenţia: televizorul, calculatorul, radioul sunt oprite, ziarele, cărţile sunt puse deoparte. Îi acorzi deplina ta atenţie celui care vrei să-i comunici dragostea ta. Aceasta înseamnă că îţi faci timp să mergi cu soţia în parc sau poate la cumpărături (dacă ei aceasta îi place), să mergi la librărie cu copiii, să priveşti fotbal cu tatăl…

5. Atingerea fizică

Al cincilea limbaj al iubirii este atingerea fizică. Înainte ca pruncii să înţeleagă sensul cuvântului dragoste, ei se simt iubiţi prin atingerea fizică, atunci când îi luăm în braţe şi îi strângem la piept. Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţi. A ţine mâna celuilalt, a-l săruta, a-l îmbrăţişa, a-l cuprinde de după umeri, a-l mângâia sau a-ţi trece mâna prin părul său, toate aceste lucruri sunt expresii ale limbajului atingerii fizice. Pentru unii oameni acesta este limbajul principal al iubirii şi nimic altceva nu-i poate face să se simtă iubiţi.

Personal am învăţat foarte multe lucruri practice din aceste cărţi. Ele m-au ajutat să aflu limbajele de iubire a celor din familia mea. La fel, am învăţat cum să vorbesc aceste limbaje. Sper să vă fie şi vouă de folos aceste cărţi în zidirea relaţiilor cu cei dragi.