Presupun că această întrebare mi-a fost adresată după citirea articolului „Este creștinește să votăm pentru autanasiserea câinilor vagabonzi?„:
Eutanasierea este legata strict de oamenii bolnavi incurabili sau animale bolnave incurabil, nu altfel. In acest caz nu e vorba de eutanasiere ci de exterminare. Credeti ca Domnul Isus s-a ocupat de astfel de probleme? Nu credeti ca altii sunt calificati sa faca astfel de lucruri? Cum zice spriptura!…. copacii au zis viţei: „Vino, tu, şi domneşte peste noi!” Dar viţa le-a răspuns: „Să-mi părăsesc eu vinul, care înveseleşte pe Dumnezeu şi pe oameni, ca să mă duc să domnesc peste copaci?” Domnule Filat, haideti sa privim la Isus Domnul, la noul legamant, la legea noua! Sa lasam legiuitorului lucrurile legii! Har si indurare!
DEX-ul ne dă următoarea definiție…
EUTANASÍE s.f. 1. Moarte ușoară, fără suferință. 2. Provocare de către medic a morții unui bolnav incurabil. ♦ Sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a animalelor bolnave care nu mai pot fi vindecate. [Gen. -iei, var. eutanazie s.f. / < fr. euthanasie, cf. gr. euthanasia <eu – bine, thanatos – moarte].
Nu am ales termenii care să-i folosesc ci am recurs la aceeași care sunt utilizați în presă și de către părțile care acum discută pe marginea rezolvării problemei câinilor vagabonzi din București. Totuși, cred că, nu întâmplător s-a ales termenul „eutanasiere” pentru că cei care pledează pentru această metodă de rezolvare a problemei după ce băiatul în vârstă de patru ani a fost omorât, doresc ca maidanezii să fie exterminați prin procedee rapide și nedureroase pentru animale.
Acum, să merg la partea principală a întrebării și anume, de ce eu, în calitate de slujitor al lui Dumnezeu am ale să răspund la această întrebare și să abordez un astfel de subiect. În primul rând, pentru că am fost întrebat. Și apoi, aceasta nu este un lucru care poate fi trecut cu vederea. Da, cred că Domnul Isus se ocupă de astfel de probleme tot așa cum a intervenit totdeauna în apărarea vieților omenești și ne învață și pe noi să ne iubim aproapele ca noi înșine. Pentru că nu vreu nici eu și nici copiii mei să fie mâncați de câini, trebuie să mă pun în situația lui Ionuț și a părinților lui. Ca și creștin sunt dator să mă pun în situația celor 16.192 persoane care au fost mușcați de câinii vagabonzi în București doar în anul 2012 și trebuie să recunosc că aceasta este o mare problemă. Dacă îmi pasă de aproapele meu, atunci vreau să-i fie în siguranță viața.
Și apoi, dacă s-ar înmulți lupii sau urșii (cum a și fost într-o iarnă la Brașov) și ar veni în oraș să atace oamenii, oare tot așa ar ieși cineva în apărarea vieții răpitoarelor fără să le pese de viețile oamenilor? Veți spune că nu fac o comparație potrivită. Ba da. Pentru că maidanezii aceștia din București au devenit tot atât de periculoși, sau poate și mai periculoși dacă au atacat deja atât de mulți oameni și au ajuns să omoare un copil de patru ani.